Cauta
Ana Maria Vieru - Performanta la Colegiul National «Grigore Moisil» din Onesti11/10/2017


O performanta deosebita - obtinerea primului loc de catre Romania la Olimpiada Internationala de Limba Franceza, care a avut loc in zilele de 25 -30 septembrie la Aghveran, in Armenia - propulseaza invatamantul liceal onestean pe orbita unuia dintre cele mai mari succese! In lotul Romaniei ce a participat la aceasta competitie exceptionala, s-a aflat si Ana-Maria Vieru, de la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti, coordonata de prof. Loredana Hanganu. Ana Maria a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului. Olimpica nationala in primavara acestui an, onesteanca Ana-Maria Vieru a fost distinsa in Armenia cu Premiul I la proba scrisa individuala (nivel B 2), la proba pe echipe obtinand premiul al II lea, rezultatele sale contribuind, alaturi de cele inregistrate de elevii care au format lotul Romaniei, la cucerirea primului loc de catre tara noastra. Este de notat faptul ca la aceasta olimpiada internationala au participat 36 elevi din 6 tari membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) - Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova si Romania. Pentru pregatirea Olimpiadei Internationale de Limba Franceza din Armenia intre 12 si 15 septembrie 2017, prin organizarea Ministerului Educatiei Nationale, a Inspectoratului Scolar Judetean Teleorman si a Colegiului National Pedagogic "Mircea Scarlat" din Alexandria, pe meleagurile teleormanene a avut loc un stagiu de pregatire a celor sase elevi - premianti ai Olimpiadei Nationale de Limba Franceza, care au reprezentat Romania. Aceasta actiune a avut loc la Colegiul National Pedagogic "Mircea Scarlat", fiind sustinuta de profesori de limba franceza din Bucuresti, Alexandria si Ploiesti si a constat in cursuri si diverse activitati la care au participat cei sase elevi. Avrigeanu Darius - Constantin (de la Scoala Centrala Bucuresti), Ralea Ioana- Adelina (de la Colegiul National "Cuza Voda" Husi - jud. Vaslui) si Paun Irina - Nicoleta (de la Colegiul National "Gh. Murgoci", Braila, clasa a XI-a) au fost reprezentantii Romaniei la nivelul B1 iar Florea Andreea (de la Colegiul National "Mihai Eminescu" Bucuresti), Vieru Ana- Maria (de la Colegiul National "Grigore Moisil" Onesti - jud. Bacau), Bebec Maria ( de la Colegiul National "Traian" Drobeta Turnu Severin) ne-au reprezentat cu mult succes la nivelul B2 al acestei olimpiade internationale.

Dorind a afla "secretul reusitei" pentru a obtine performante dintre cele mai mari am intalnit-o pe Ana - Maria Vieru la Colegiul National "Grigore Moisil", unde este privita cu o mare admiratie de conducerea acestui colegiu, de cadrele didactice de aici dar si de catre colegi. "In cei patru ani ai ciclului gimnazial (parcurs la Scoala Gimnaziala «Sfantul Voievod Stefan cel Mare», Onesti) am dobandit notiuni elementare din sfera limbii, a literaturii si a culturii franceze, urmand ca, in timpul liceului, sa continuu, aprofundand, studiul in acest domeniu, impreuna cu doamna profesor Loredana Hanganu. Trebuie sa mentionez ca nu am avut dintru inceput idealul performantei scolare in sine, pe care nu l-am cultivat, in consecinta, in mod particular, ca pe o conditie necesara a propriei impliniri, in vederea caruia sa mobilizez un intreg arsenal de strategii, de instrumente etc. Pe de o parte, pentru ca nu am indraznit sa ma proiectez imaginativ pe podium (atitudine proprie noviciatului), dar si pentru ca nu gandesc evolutia neaparat in termenii unei sume de premii sau distinctii. E adevarat, totusi, ca medalia reprezinta o proba greu contestabila a vocatiei, pe care o certifica, o confirma, conturandu-i cele mai incurajatoare premise; de aceea, ma bucur in fata propiei prestatii intrucat vad in ea rodul unei pasiuni care a reusit sa se materializeze, sa «prinda corp», autentificandu-se. Iar toate acestea, multumita studiului sustinut de doamna profesor care, utilizand precizia, rigoarea si exigenta, conjugate cu bunavointa, drept ustensile ale actului educativ (pe care, de altfel, orice demers intelectual le reclama) a realizat o adevarata victorie pedagogica: aceea a transferului, atat de greu de infaptuit, nu al unui ansamblu de terne notiuni teoretice, ci al interesului si, mai departe, al fascinatiei insasi pentru ceva mai mult decat o limba inteleasa ca instrument al comunicarii. In fapt, este vorba despre fascinatia Culturii.", ne-a declarat Ana-Maria Vieru. Ea a mentionat ca "ambientul stimulativ care caracterizeaza etapele nationale ale Olimpiadelor, in general, si pe cea a Olimpiadei Nationale de Limba Franceza (desfasurata in aceasta primavara, la Gura Humorului), in particular, a reprezentat o adevarata sansa de autovaluare, de stabilire a reperelor si a directiilor intelectuale si profesionale. A fost contextul in care am inteles marele rol al intalnirii ca eveniment decisiv in propria biografie".

Pe lungul drum al succesului

Acestor frumoase impliniri le-a urmat stagiul de pregatire de la Alexandria, despre care Ana-Maria ne-a mentionat:"Inaintea desfasurarii Olimpiadei Internationale de Limba franceza am participat la stagiul de pregatire de la Alexandria (in jud. Teleorman), unde am facut cunostinta cu membrii lotului national al Romaniei si cu domnii profesori Dan Ion Farcasanu, Tiberiu Lazar (inspector scolar de specialitate la Limba franceza in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova), Delia Manuela Anghel ( Inspector general de Limbi romanice in cadrul Ministerului Educatiei Nationale), Clementina Anghel ( Inspector in cadrul Inspectoratului Scolar al municipiului Bucuresti) si Angelica Lapadatu (Inspector de specialitate limbi moderne in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Teleorman). Dumnealor ne-au familiarizat cu exigentele examenelor pe care urma sa le sustinem, aceste zile dovedindu-se o experienta fructuoasa si necesara."

Innobilate cu bucuria lucrurilor bine facute si cu mult profesionalism cuvintele prof. Marioara Brescan, director al Colegiului National "Grigore Moisil" din Onesti, au darul de a cuprinde intreg "drumul parcurs" pana la acest mare succes. "Eleva Ana-Maria Vieru, coordonata de doamna profesor Loredana Hanganu, a reprezentat Romania la Olimpiada Internationala de Limba Franceza in Armenia si a obtinut premiul I la proba individuala si premiul al II lea la proba pe echipe, aducand, astfel, excelenta la Onesti, la Colegiul National «Grigore Moisil». Este o onoare fara precedent pentru liceu, oras si judet. Dupa o ascensiune demna de o munca de calitate, depusa de eleva Ana-Maria Vieru si de doamna profesor Loredana Hanganu, care le-a adus laurii - primul loc la Limba franceza la Olimpiada judeteana si locul I la Olimpiada Nationala, iata confirmarea ca efortul asiduu si neconditionat poate invinge orice obstacol si poate statua autenticul si valoarea, ambitia si competitia ca apanaj al elevului moisilist. Este un succes nascut dintr-o descendenta elitista proverbiala pe care a coordonat-o doamna profesor prin participarile elevilor dumneaei la olimpiadele nationale si care s-a transmis si in randul masei elevilor, ce au simtit importanta unei munci de calitate, prin propriul progres si propria devenire cu fiecare ora de Limba franceza. Este o eticheta pentru nobila meserie de profesor. NU POTI FI DASCAL DECAT ATUNCI CAND SCHIMBI FRUMOS OAMENII! LA COLEGIUL NATIONAL «GRIGORE MOISIL» PASIUNEA NASTE ETICHETA, VALOAREA SCHIMBA DESTINE!"

In privirea profesoarei Loredana Hanganu staruie bucuria pentru succesul obtinut departe de tara, in Armenia, de eleva Ana - Maria Vieru."Aceasta performanta a fost o incununare de exceptie a activitatii mele profesionale si a fost pregatita de rezultatele anterioare de la Olimpiada Nationala de Limba franceza, pe care le-am avut cu elevii mei inca din primii ani de activitate. Cei care mi-au adus asemenea bucurii sunt elevii Lucia Dos, Antonia Horodinca, Maria Abaza, Ana Zisman, Ana Nemtanu, Narcisa Girigan, Delia Isaic. Am crezut intotdeauna cu tarie ca pasiunea pentru meserie si impartasirea valorilor autentice alaturi de elevi pot schimba destine!", ne-a marturisit prof. Loredana Hanganu. Ea a mai mentionat: "Vestea acestui rezultat foarte bun de la olimpiada care a avut loc in Armenia am primit-o cu cele mai mari emotii. Nu a fost usor sa anticipez acest rezultat, chiar daca increderea in potentialul elevei Ana-Maria Vieru a fost intotdeauna «motorul» care a animat intreaga experienta. Mesajul meu catre elevi ar fi de a crede in ei, de a-si duce cat mai departe posibil pasiunile caci doar acesta este raspunsul menirii fiecaruia. In felul acesta, SCOALA VA DEVENI UN MEDIU DE FORMARE, O INSTITUTIE CARE VA PREGATI REALMENTE TINERI CU VIZIUNI ANCORATE IN MUNCA DE CALITATE, IN IMPLICARE, IN RESPONSABILITATE. E MOMENTUL LOR DE A SCHIMBA MENTALITATI SI DE A DA ASTFEL SANSE REALE SOCIETATII".
Ana-Maria Vieru, performera de la Aghveran (o statiune montana din Armenia, care a gazduit Olimpiada Internationala de Limba Franceza), transmite colegilor sai ca "necesara pentru aprofundarea oricarui domeniu al cunoasterii este o decenta doza de cutezanta, dublata de motivatie si de curiozitate."
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII