Prin glasul a doi copii care au multumit pentru “un cadou deosebit – Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilitati”, la Onesti, in prezenta a numerosi invitati luni, 17 octombrie, a fost deschisa aceasta noua institutie, de mare interes pentru comunitatea locala. Odata cu deschiderea Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilitati au fost inaugurate si doua casute de tip familial, care au primit numele “Bogdan” si “Gabriela”. La festivitatea care s-a desfasurat cu acest prilej au fost prezenti dr. Bogdan Simion, presedinte al Fundatiei SERA Romania, Sorin Brasoveanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, Sorin Barladeanu, director general adjunct al aceleeasi institutii, Mihai Sova, viceprimarul municipiului Onesti, sefi ai centrelor de servicii aflate in alte localitati ale judetului Bacau precum si reprezentanti ai principalilor finantatori ai proiectului.
Tot mai aproape de nevoile copiilor cu handicap
In cuvantul sau la aceasta festivitate de inaugurare Sorin Brasoveanu, director al DGASPC Bacau, a declarat: “Cand toata lumea este in criza si nimeni nu are bani, noi am gasit solutii pentru construirea Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilitati si a doua casute de tip familial, pentru a muta o parte din copiii de la Centrul Rezidential Alexandra din Onesti. Toate acestea s-au realizat prin parteneriatul dintre Fundatia SERA Romania si Consiliul Judetean Bacau, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Aceasta fundatie a venit la Bacau cu un parteneriat in anul 1999, primul pas fiind inchiderea Caminului – spital de la Ungureni si transferarea celor 42 de copii de acolo la Onesti (acestia fiind acum tineri). Am fi dorit sa construim aceste case pe alt teren dar nu a fost posibil intr-un timp scurt iar Consiliul Judetean Bacau si-a dat avizul pentru acest loc. Azi nevoile sunt foarte diferite, confruntandu-ne cu lipsa serviciilor medicale timpurii, copii lasati de parintii plecati la munca in strainatate. Realizarea Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilitati din Onesti este o deschidere catre comunitate. Aici copii beneficiaza de asistenta medicala gratuita. Multumim prietenilor ce s-au alaturat realizarii acestor proiecte, colectivului coordonat de psiholog Corina Murariu Botez, director al Centrului Rezidential Alexandra si a Centrului de Zi pentru Copilul cu Dizabilitati precum si voluntarilor. Prin serviciile create nu am facut decat sa diversificam paleta serviciilor oferite si sa aducem un plus de calitate acestora”.
Dr. Bogdan Simion, presedintele Fundatiei SERA Romania, a mentionat ca “realizarea acestor obiective din Onesti nu este decat o etapa in lunga colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si de Protectie a Copilului Bacau, dupa inchiderea caminelor spital din Ungureni si Ghimes Faget. Suntem mai aproape de nevoile copiilor cu handicap. Noua constructie a Centrului de Recuperare cu toate dotarile pe care le are, este atat pentru copiii din centru cat si pentru cei din comunitatea onesteana si doresc sa vedeti copiii crescand in conditii din ce in ce mai apropiate celor europene”.
Pentru bucuria fiintelor intristate
Cele doua case de tip familial si Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilitati din Onesti au fost sfintite de catre un sobor de preoti onesteni, in randul carora s-a aflat si parintele Constantin Alupei, de la Protoieria Onesti. Intr-o marturisire plina de evlavie si intelepciune parintele protopop Constantin Alupei a mentionat: “In aceasta frumoasa zi din mijlocul toamnei tinta institutionalizarii acestor copii implineste cuvantul Mantuitorului Isus Hristos de a ajuta pe cei care au nevoie de sprijinul nostru. Aceste fiinte isi au nobletea lor, ca si noi fiind copii ai lui Dumnezeu. Ei au nevoie de purtarea de grija a tuturora si celor care vor osteni aici pentru acesti copii le uram sanatate si putere de munca. Lucrarile de la aceste constructii s-au incheiat intr-un timp scurt, copiii bucurandu-se de implinirea visului lor, lacrimand la marea bucurie. Sa nu uitam ca poate acesti copii ne apropie sa ne iubim noi mai mult si ne apropie de iubirea lui Dumnezeu”. Prezent la aceasta festivitate de inaugurare viceprimarul municipiului Onesti, Mihai Sova, a declarat: “Atat executivul cat si Consiliul Local au fost si sunt alaturi de acesti copii, care fara vina lor au diferite probleme de sanatate. Ei au fost sustinuti si vor fi sustinuti si in continuare si se fac toate eforturile pentru ca sa aiba bucurii cat mai mari. Corpului educational al acestei institutii ii dorim multa intelegere si putere de munca pentru a ajuta pe acesti copii”.
Program artistic
Mentionam ca bucurosi pentru noua realizare ei au prezentat si un frumos program artistic, in care au alternat ritmurile etno, ale muzicii usoare dar si cele a muzicii populare, prinzandu-se alaturi educatori, copii si invitati in roata mare a horei. Un fapt impresionant de autenticitate a fost dat de imbracarea multora dintre protagonistii acestui moment artistic in stralucitoare costume populare nationale, care a dat un argument in plus trairii acestui eveniment de inaugurare. In cladirea Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilitati se afla o camera de stimulare multisenzoriala, cabinete de psihologie si kinetoterapie, o sala de hidromasaj, ateliere creatoare si de terapie educationala. Dupa cum ne-a declarat psiholog Corina Murariu Botez, “copiii ce vor locui de acum in cele doua casute de tip familial au trait o mare bucurie la inaugurarea acestora, ei beneficiind de toate conditiile moderne de odihna si de a se pregati pentru scoala”.
Vizita prin spatioasele incaperi ale cladirilor inaugurate a adus si raspunsul la intrebarea “ce va urma?” Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau a mentionat: “Sa fim alaturi de acesti copii, pentru ca si ei sunt copiii nostri, comunitatea onesteana demonstrand acest lucru”, iar dr. Bogdan Simion, presedintele Fundatiei SERA Romania a tinut sa remarce ca “la acest lucru pornit in urma cu 16 ani asteptam o continuare. Mai sunt multe de facut mai ales in partea de servicii pentru copiii cu handicap. Sa vedem ce se intampla cu ei dupa ce implinesc 18 ani”.
Ion Moraru
#1 : 27/10/2015, 22:39