Cauta
Cea mai mare taxa de salubritate01/11/2012


Printr-o hotarâre a Consiliului Local Onesti, care a fost amânata timp de 3 saptamâni si repusa in discutie zilele trecute in municipiul de pe Trotus, a fost ajustat pretul pentru ridicarea de la pubele a gunoiului menajer, ce va fi platit de catre locuitori. Astfel, consilierii locali onesteni au hotarât ca pretul acestuia sa fie de 9,3 lei de persoana pe luna (inclusiv TVA), aplicându-se astfel o crestere de 1,60 lei fata de vechiul tarif (majorare cu peste 20 la suta). Aceasta masura ii nemultumeste pe locuitorii Onestiului, tinând cont de faptul ca noua crestere ii impovareaza intr-un moment nepotrivit, al asteptarii sosirii iernii. Laurentiu Neghina, primarul municipiului Onesti, a declarat inaintea dezbaterilor la acest proiect de hotarâre: “Nu vreau ca sa pledez ca si «avocatul diavolului» dar in aceasta situatie este necesara ajustarea tarifului de ridicare a gunoiului menajer. Imi asum antipatia onestenilor pentru sprijinirea cresterii tarifului dar daca acesta nu ar creste, serviciul de ridicare a gunoiului menajer risca sa se blocheze, sa nu mai poata opera”. Edilul sef al Onestiului a mai amintit ca prin analizarea situatiilor cu care se confrunta SC Servsal SA Onesti, care asigura acest serviciu public, a fost idendificat faptul ca multe societati comerciale onestene nu au incheiate contracte pentru ridicarea gunoiului dar se poate rezolva starea de lucruri mentionata odata ce firmele in cauza vor solicita reinnoirea autorizatiei de functionare pentru anul 2013 (ele fiind obligate ca sa incheie contract cu firma de salubritate). De asemenea, a fost constatat faptul ca si in cartierele cu case ale Onestiului nu toti locatarii au incheiate contracte cu firma de salubritate pentru ridicarea gunoiului menajer.
Viceprimarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc, a declarat: “Datorita faptului ca s-a majorat taxa de intrare in rampa (de la 5.70 lei/tona la 24 lei/tona), la Depozitul ecologic de la Bacau este necesara cresterea tarifului de ridicare a gunoiului de la platformele onestene unde se aduna acesta”. Consilierul local liberal Ciprian Zarzu a evidentiat faptul ca “aceasta majorare nu convine nici populatiei si nici firmelor si institutiilor onestene. Ultima majorare a tarifului a fost in anul 2009 si de atunci s-au marit cheltuielile cu transportul. Firma de salubritate se supune si ea rigorilor pietei iar daca treptat ar fi fost ajustat acest tarif nu se simtea acum cresterea de la 7.6 la 9.3 lei de persoana”.

Majorare care-i afecteaza pe onesteni

Consilierul local Gh. Ene a mentionat: “Am inteles ca aceasta crestere este un lucru foarte intemeiat, societatea de salubritate trebuind ca sa creasca tariful datorita modificarii taxei la intrarea in rampa de gunoi de la Bacau. Exista pericolul ca aceasta societate sa nu mai poata ridica gunoiul menajer. Participând la o intâlnire cu asociatiile de proprietari presedintii acestora nici nu vor ca sa auda de aceasta crestere. Ei considera ca pretul este foarte mare si ca firma de salubritate a avut un comportament rigid cu asociatiile de proprietari”. Gheorghe Ene a semnalat si situatiile reclamate de catre asociatiile de proprietari, afirmând: “Sunt zile când gunoiul menajer nu este ridicat din fata blocurilor si acest lucru creeaza o problema”. Odata cu faptul ca a solicitat firmei SC Servsal SA o situatie cu tarifele din alte localitati trotusene pentru ridicarea gunoiului menajer, consilierul local Gheorghe Ene a intrebat daca au fost luate masuri pentru identificarea societatilor comerciale care nu au contract cu firma de salubritate pentru ridicarea gunoiului si daca cetatenii cu case particulare au fost somati pentru incheierea de astfel de contracte. Partial la aceste intrebari a raspuns directorul firmei Servsal SA Onesti, Eugen Nistreanu, care a declarat: “Sunt in jur de 120 de societati comerciale si 330 de imobile care nu au contract cu firma noastra. Singura care ne-a sprijinit a fost Primaria municipiului iar multe din aceste firme doar au promis ca fac contract, in timp ce unele persoane de la casele particulare au refuzat sa incheie contract”. Ing. Cornel Fântâna, administratorul unic al societatilor Servsal si Apa - Canal Onesti, a detaliat unele aspecte, mentionând: “Avem un numar de 87 de asociatii de proprietari care sunt bune platnice, corecte cu banii, dar si 13 asociatii corigente, care nu au platit ridicarea gunoiului menajer de câteva luni! Firmele noastre sunt foarte puternice, au o baza solida, avem toate impozitele platite la zi! Este foarte greu de strâns banii atunci când motorina de la 3.7 lei cât era la stabilirea tarifului de 7.6 lei de persoana pe luna, a ajuns la 6.2 lei. Am pierdut in jur de 400 de milioane de lei vechi. La nivelul asociatiilor de proprietari este un contract cadru de ridicare a gunoiului menajer. Acestea prevad ca la 60 de zile de la neachitarea obligatiilor de plata se poate intrerupe serviciul de ridicare a gunoiului menajer ori de aprovizionare cu apa potabila”. Consilierul local Marcel Bujor (PP-DD) a tinut sa remarce: “Cred ca SC Servsal are dreptate prin marirea tarifului dar impovaram populatia Onestiului intr-un moment nepotrivit. Sa gasim alte solutii... Si Servsal trebuie sa faca sacrificii!”
Primarul Onestiului, Laurentiu Neghina a aflat pe parcursul sedintei ca la Moinesti acest tarif este la 7.5 lei de persoana pe luna iar la Comanesti este chiar mai mic, ajungând la 3 lei pentru locuitorii de la case si 5 lei pentru locuitorii de la bloc. El a intrebat: “Cum de la Moinesti si Comanesti - localitati aflate cam la aceeasi distanta fata de Bacau - se poate si la Onesti nu? Si acolo veteranii de razboi nu platesc pentru ridicarea gunoiului iar la familiile care au mai mult de 4 membri platesc acest tarif doar 4 membri? Este drept ca aceste tarife sunt la limita, dar sunt mai mici decât la Onesti!” Consilierul local Adrian Sergentu a intrebat daca proprietarii de animale de companie sunt pusi la plata iar consilierul local Stefan Martin a evidentiat faptul ca “cererea de crestere a tarifului de la 7.6 la 9.3 lei de persoana reprezinta pretul unei pâini, la 4 membri ai familiei fiind vorba de 4 pâini!”. Dupa aceste dezbateri aprinse la care a participat si administratorul SC Servsal si Apa - Canal, ing. Cornel Fântâna, precum si consilierii locali si dupa o pauza de consultari, a fost gasita o solutie de compromis: majorarea tarifului la 9.3 lei de persoana pe luna pentru perioada urmatoare, de câteva luni. “In cel mai scurt timp vreau ca sa fac o analiza de ce in alte localitati, care se afla cam la aceeasi distanta fata de Bacau pretul pentru ridicarea gunoiului menajer este mai mic si la Onesti nu se poate acest lucru! Poate vom reusi astfel ca in primele luni ale anului 2013 sa dam pretul inapoi, pentru ridicarea gunoiului menajer de la Onesti”, a declarat Laurentiu Neghina, primarul municipiului, care a amintit ca are in vedere si sa vada daca gunoiul menajer din Onesti se poate transporta la Depozitul de la Adjud.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
irina
#6 : 13/05/2013, 22:12
asta se numeste bătaie de joc! şi sincer"cândva,puii sugeau la mamă,dar acum mamele sug puii ! asta se antâmpla ! L. Neghină,a promis multe pt noi onestenii,ânsă a uitat de unde a plecat! Si sincer este o persoană usor influenţabilă sau prea moale !
onestean
#5 : 11/11/2012, 10:31
Frumos,comentariul meu cu boicotarea firmei de sa lubrizare nu s-a publicat.Oare de ce?
elena
#4 : 02/11/2012, 22:53
d-nilor de la primaria onesti cu ridicarea gunoiului de la case este vb spre zona borzesti radeana vreau sa va zic ca am vazut tractorul care trece sa ridice gunoiul si dupa ce ridica gunoiul de la casele particulare care au facut contract pentru gunoiul menajer ce frumos a oprit tractorul cu omanei si a aruncat gunoiul menajer pe camp mai departe de strada.va rugam frumos sa nu va batei joc de oameni si de bani oamenilor ca sant pensionari.
fratele gunoerului
#3 : 02/11/2012, 19:37
Credeatzi ca daca l-am inscaunat pe L.Neghina o sa curga numai lapte (proaspat) si miere (cu miros de salcam) ? Pe onestenii naivi ii asteapta zile grele. Asta cu salubritatea este doar inceputul. A se vedea (totusi) si inlocuirea bordurilor, care nu era DELOC o prioritate. Nevila si firma "38 lei" are nevoie MARE de capital. Unde poate fi gasit mai usor acest capital ??? In buzunarul prostimii formata din pensionari si shomeri.
Anonymous
#2 : 02/11/2012, 10:45
JAF !
Anonymous
#1 : 01/11/2012, 01:39
Pret absolut aberant...impotenta manageriala a "gospodarului urbei"...rusine! ...Onesteni,pregatiti-va, ne asteapta o iarna ce nu va fi "ghine", deloc, altfel spus ...IARNA NEGHINELUI!!!


IMAGINEA SAPTAMANII