Cauta
Cei mai buni matematicieni, dintre cei mai buni21/04/2017


Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti a gazduit recent o puternica intrecere a matematicienilor, elevi ai liceelor si colegiilor din judetul Bacau. Este vorba despre Etapa judeteana a Concursului de matematica aplicata "Adolf Haimovici", destinat elevilor din clasele IX - XII, de la profilurile real - stiinte ale naturii, servicii, tehnic si umanist. Acest concurs a deschis pentru cea de-a doua oara in ultimii ani "portile" Colegiului National "Grigore Moisil" pentru organizarea unei puternice intreceri si rezultatele nu s-au lasat asteptate! Fiind inscrisi concurenti la fiecare sectiune (ce priveste profilul la care acestia invata), o participare si mai numeroasa s-a inregistrat la profilul real-stiinte ale naturii. La acest profil cea mai frumoasa surpriza a fost data de succesele obtinute de liceenii Colegiului National "Grigore Moisil" din Onesti, opt dintre ei reusind ca sa se califice la Etapa nationala a Concursului de matematica aplicata "Adolf Haimovici". Astfel, elevii acestui colegiu onestean s-au clasat pe primul loc in ceea ce priveste performanta de a se califica la Etapa nationala, ei fiind urmati de liceenii de la Colegiul Tehnic "Grigore Cobalcescu" din Moinesti, de unde, la profilurile Tehnic si Servicii au fost sase performeri.

De la Colegiul National "Grigore Moisil" , la profilul Real - Stiinte ale naturii, la clasa a IX a, eleva Ana Maria Fanaru (prof. coordonator Marioara Brescan), a fost cea care "a deschis" sirul rezultatelor meritorii si a obtinut premiul II). "Pentru mine Concursul de Matematica Aplicata «Adolf Haimovici» a reprezentat primul concurs de matematica la care am fost si pot spune ca acesta m-a facut sa vreau sa mai merg la concursuri de matematica. Profesoara Brescan Marioara m-a ajutat foarte mult si pe mine dar si pe colegele mele, ne-a pregatit si ne-a explicat tot ce nu intelegeam si eu consider ca fara ajutorul dumneaei nu as fi obtinut punctajul pe care il am. Sunt mandra de punctajul pe care l-am obtinut si de faptul ca a fost cel mai mare punctaj din judet. Acest concurs pentru mine a fost o experienta foarte frumoasa si as dori sa o repet si in anii urmatori, cand o sa incerc sa obtin punctaje mai mari", a declarat Ana Maria Fanaru.

La clasa a X a "lupta" pentru obtinerea primului loc a fost mai inversunata si judetul Bacau va fi reprezentat la etapa pe tara a acestui concurs de Victor Cabulea, de la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti (ce a fost indrumat de prof. Cristina Lungu). "Concursul de matematica aplicata «Adolf Haimovici» este un prilej de a te intalni cu probleme reale, care pot sa apara in viata de zi cu zi. In acest an am obtinut primul loc pe judet si consider ca am evoluat destul de mult fata de anul trecut", ne-a declarat elevul Victor Andrei Cabulea, care a mai mentionat:" Doresc sa multumesc profesorilor organizatori pentru ca a fost primul concurs la care am primit o diploma, un pix si la care am avut un pahar cu apa si un produs de panificatie. La acest concurs am reusit ca sa invat multe lucruri utile si multumesc foarte mult profesoarei Cristina Lungu, care m-a indrumat". Pe "podiumul" elevilor cu rezultate foarte bune obtinute la acest concurs se afla si elevii Ionut Nicolae Sandu (castigator al premiului II), Rebecca Ursu, Andra Zlotu si Ioana Batranu (de la Colegiul "Moisil" din Onesti, ei fiind indrumati de prof. Cristina Lungu). Este de notat faptul ca Ionut Nicolae Sandu este "moisilistul" ce a obtinut premiul III la Olimpiada Judeteana de Biologie (prof. indrumator Irina Enache), s-a calificat la Etapa nationala a Olimpiadei de Chimie (prof. indrumator Gabriel Tuchescu) iar la Concursul "Adolf Haimovici" va incerca si anul viitor! Cu o viziune patrunzatoare asupra lucrurilor Rebecca Elena Ursu a afirmat:"Matematica reprezinta limbajul cel mai elevat al stiintei. Tocmai acest fapt m-a facut sa perseverez in aceasta disciplina, care reprezinta totodata viitorul meu job. Pasiunea a pornit inca din clasele primare si trebuie sa recunosc ca nu am participat niciodata la concursurile acestei materii de studiu. Consider ca experienta imi va fi utila si astept cu nerabdare anul viitor, in care doresc sa ma autodepasesc!" Cuvintele Ioanei Batranu despre acest concurs exprima o puternica emotie, pentru ea participarea la o asemenea intrecere a reprezentat "o experienta inedita. Desi nu m-am calificat la Etapa nationala, cu siguranta voi participa si anul viitor la acest concurs, ce este si o oportunitate de a cunoaste persoane noi. Cel mai important este m-am acomodat cu emotiile unui examen si am dobandit mai multa incredere in propriile decizii". Eleva Andra Zlotu a evidentiat un lucru deosebit:"Datorita faptului ca este un concurs de matematica complex, colegiul nostru reuseste an de an sa fie «cap de lista»! Ma bucur ca si in acest an am reusit sa ma numar printre cei mai buni elevi, anul trecut reusind ca sa ma calific la Etapa nationala".

De trei ani prezenti la concurs

La clasa a XI a, trei liceeni "moisilisti" din Onesti au reusit marea performanta de a se califica la Etapa nationala a Concursului "Adolf Haimovici". Ei sunt: Elena Rosu, Roxana Catalina Barbu (ambele fiind indrumate de prof. Marioara Brescan) si Flavius Manu (prof. indrumator Cristina Lungu). Pentru eleva Elena Rosu "participarea la acest concurs a devenit o traditie, fiind prezenta pentru a treia oara, de cand sunt in acest colegiu. Principalul motiv ce m-a facut sa particip este pasiunea mea pentru matematica, ce a crescut tot mai mult, din clasele primare si pana in prezent. Placerea de a studia matematica a fost amplificata si de profesoara Marioara Brescan, care ne ajuta zi de zi in aprofundarea notiunilor acestei stiinte. Calificarea la Etapa nationala a acestui concurs, pe care am reusit-o acum doi ani, m-a determinat sa particip si anul trecut iar acum am obtinut un rezultat foarte bun". Tot de trei ani, in liceu, participa la acest concurs si eleva Catalina Barbu, dorinta de a fi printre cei mai buni venind odata cu descoperirea a cat mai multe cunostinte. "Profesoara Marioara Brescan mi-a dat intreg sprijinul, pentru a fi prezenta la editia din acest an, la care am reusit ca sa ma calific la Etapa nationala", a marturisit Catalina Barbu in timp ce Flavius Cristian Manu (indrumat de prof. Cristina Lungu), a mentionat: "participarea la concurs mi-a demonstrat aptitudinile in domeniul matematicii. Munca si efortul depus si-au spus cuvantul in rezolvarea cerintelor de la Etapa judeteana iar rezultatul obtinut mi-a confirmat ca fara munca nu poti realiza nimic!" Este de remarcat faptul ca de la acelasi colegiu onestean un alt premiu (III), a revenit elevei Alexandra Damean (prof. indrumator Cristina Lungu), care a afirmat: "Acest concurs reprezinta o posiblitate de dezvoltare, ajutandu-ma sa ma dezvolt intelectual deoarece este un concurs care se bazeaza pe cunostintele acumulate dar si pe intelegere si logica. Particip de trei ani la acest concurs si in fiecare an am reusit performante de care sunt mandra. Premiul III obtinut la Etapa judeteana vine dupa o pregatire temeinica, fiind nevoie de foarte multe ore de lucru, sub atenta coordonare a profesoarei Cristina Lungu. Desi a fost greu, este o experienta personala de neuitat!"

La aceasta clasa, a XI a, elevii Colegiului National "Grigore Moisil" au obtinut nu mai putin de cinci mentiuni prin Marius Alexandru Mihalcea, Alexandru Mihai Buturuga (ce au fost indrumati de prof. Marioara Brescan), Georgiana Cimpoia, Ana Maria Ardeleanu si Alexandra Chinzaruc (prof. indrumator Cristina Lungu). La clasa a XI a C Marius Alexandru Mihalcea considera benefica participarea la Concursul National de Matematica Aplicata "Adolf Haimovici", evidentiind un fapt pe care il intalnesc "pe drumul cunoasterii" liceenii: "chiar daca nu am reusit sa obtin punctaj maxim, a fost o experienta care ma va ajuta sa trec cu mult mai usor de examenele importante ce vor urma in viata mea!" Elevul Alexandru Mihai Buturuga are si un indemn pentru colegii sai si in acest sens a mentionat: "Am mers cu placere la acest concurs deoarece matematica este una din materiile mele favorite, la ea lucrand cu mare placere. Acest concurs a reprezentat o metoda de verificare a informatiilor adunate in clasa a XI a si nu numai. Totodata a fost un avantaj deoarece, repetand materia pentru aceasta intrecere, mi-a fost mai usor la simularea de Bacalaureat. Acest concurs aduce beneficii din toate punctele de vedere si ii sfatuiesc pe toti cei ce au o afinitate pentru aceasta disciplina sa participe". Cu bucuria de a impartasi gandurile sale despre acest concurs eleva Georgiana Cimpoia a mentionat: "Consider ca participarea mea la «intrecerea matematicienilor» mi-a adus o multime de beneficii. Am lucrat mult si mi-am depasit anumite limite. Concursul reprezinta o buna oportunitate de a ne depasi emotiile si de a ne dezvolta o gandire obiectiva. Am invatat ca inainte de a trage o concluzie trebuie sa analizam toata ipoteza, pentru a avea un rezultat cat mai corect. Multumesc tuturor profesorilor care m-au sustinut in demersul meu, mai ales profesoarei Lungu Cristina. Intotdeauna am crezut ca «repetitia este mama invataturii» si ca poti invata si din esecuri!" Convinsa ca a fost "o experienta placuta de la care am avut de invatat" Ana Maria Ardeleanu isi doreste ca sa participe la acest concurs si anul viitor, cand va fi in clasa a XII a deoarece "imi inspira incredere si reprezinta o oportunitate de a cunoaste, de a invata si de a lega prietenii noi". Ea a multumit pentru atentie si coordonare profesoarei Cristina Lungu, ca si colega sa Alexandra Chinzaruc, ce este de parere ca "prin intermediul acestei experiente am dobandit noi cunostinte".

O performanta si mai mare!

Performanta obtinuta de liceenii din clasa a XI a a Colegiului National "Grigore Moisil" (cu trei elevi calificati la Etapa nationala), a fost depasita de liceenii de la clasa a XII a! Astfel, Ana Maria Cervicescu, Adelina Maria Grigoras (ce au obtinut un punctaj egal, de 25 de puncte), Andreea Lupu (cu 24.5 puncte, toate fiind coordonate de prof. Marioara Brescan) dar si Teodora Zahiu si Diana Belceanu (prof. indrumator Cristina Lungu), s-au calificat la Etapa nationala. In fata acestui succes Ana Maria Cervicescu a declarat:"La fel ca si in clasa a XI a si in acest an am ales sa particip la acest concurs, datorita pasiunii mele pentru matematica dar si indemnurile famliei si a profesoarei Brescan Marioara (care imi este si diriginta). As vrea sa evidentiez faptul ca pe parcursul perioadei de pregatire pentru participarea la Etapa judeteana atat eu cat si colegii mei ne-am bucurat de toata sustinerea dumneaei, indrumandu-ne spre reusita, motiv pentru care ii suntem profund recunoscatori! In fiecare an, participarea la acest concurs a reprezentat o experienta unica, ce s-a dovedit si se va dovedi in continuare utila in viata mea!" Cu ganduri de o puternica traire in urma obtinerii calificarii la Etapa nationala a Concursului de matematica aplicata "Adolf Haimovici" ni s-a destainuit si o alta performera - Adelina Maria Grigoras. "Prin aceasta calificare am reusit ca sa ma depasesc si sa imi descopar abilitati noi de studiu. Am fost indemnata de profesoara si diriginta Marioara Brescan, care m-a sustinut si m-a indrumat din suflet! Cu acest prilej tin sa ii multumesc pentru tot efortul depus si consider ca aceasta a fost o experienta unica, de neuitat, care mi-a marcat viata!", a declarat Adelina Maria Grigoras. Pentru Andreea Lupu, ce a obtinut premiul II cu calificare la Etapa nationala, "acest concurs a reprezentat nu doar o modalitate de a ma pregati pentru examenul maturitatii, ce se apropie cu pasi grabiti. Obtinerea unui rezultat de calificare la Etapa nationala a reprezentat si o sursa de incredere, un imbold in drumul care l-am ales. Fiind dornica sa urmez studii la Facultatea de Matematica si Informatica, aceasta calificare reprezinta speranta ca voi putea tine pasul cu un ritm mult mai alert decat cel cu care eram obisnuita. Tin sa aduc multumiri profesorului coordonator, dirigintei Marioara Brescan, pentru sprijinul acordat pe tot parcursul pregatirii pentru acest concurs si totodata pentru increderea oferita elevilor sai". Pentru Zahiu Teodora, eleva la C.N. Grigore Moisil, calificata la Etapa nationala a Concursului "Adolf Haimovici" bucuria frumoasei performante este netarmurita: "Am ajuns la a treia participare la Etapa nationala a acestui concurs pentru ca am perseverat, intrucat consider ca matematica imi va fi necesara in orice domeniu in care as aplica. Cu ajutorul ei, logica si rationamentul bine definit se desavarsesc in tot ce am de facut. Profesoara Lungu Cristina a reusit sa imi dezvaluie adevaratul farmec al matematicii si cu toate ca doresc sa urmez studiile universitare in domeniul medicinii, regret ca nu voi putea continua aceasta calatorie - matematica! Sper sa inchei «cariera mea de matematician» onorabil si ca aceasta «ultima tangenta» cu Concursul «A. Haimovici» va fi de neuitat!" Ce ne spune si Diana Belceanu, ce va fi si ea absolventa in acest an?" Inca din clasele mici am participat la concursuri de matematica obtinand rezultate bune insa anul acesta am atins «apogeul» prin calificarea la Etapa nationala a Concursului de matematica «Adolf Haimovici». Acest lucru nu s-ar fi intamplat fara multa munca, de asemenea nici fara sprijinul si sustinerea profesoarei Lungu Cristina. Desi voi alege sa urmez in continuare medicina, matematica va ramane o parte din mine! Sper ca aceasta experienta «nationala» ma va dezvolta atat profesional cat si personal."
Este de remarcat ca in "lupta stransa" pentru obtinerea calificarii la Etapa Nationala a Concursului de Matematica Aplicata "Adolf Haimovici" s-au aflat liceeni de la liceele si colegiile din judetul Bacau. De asemenea, evidentiem organizarea deosebita a acestui concurs la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti, care a dus la legarea multor prietenii intre liceeni, trezind dorinta de a cuceri frumoase premii si la Etapa nationala.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII