Cauta
Cine coace BLATUL electoral la Onesti?02/02/2012

Vreme si Lemnaru - „corb la corb nu-si scoate ochii”

Un joc politic subteran incepe sa prinda contur in municipiul de pe Trotus, animat de o Opozitie locala a carei suspecta efervescenta ar putea sa-l reconfirme, in functia de primar, pe social-democratul Emil Lemnaru. Surse apropiate mediului politic onestean atesta ca intre actualul primar si deputatul de Onesti, Valerian Vreme (PDL), ar functiona un pact tacit ce are drept scop securizarea pozitiilor politice de forta detinute de cei doi lideri locali.

Fragmentarea evidenta a Opozitiei onestene pare sa fie guvernata de o suma de interese subterane care aduc la aceeasi masa politicieni socotiti, altadata, inamici de moarte. La prima vedere, e inexplicabil de ce partidele care doresc sa-l inlature din functie pe Lemnaru, nu reusesc sa aiba o voce comuna. Un anumit tip de orgoliu politic, dar si eternul joc la doua capete, fac ca pesedistul aflat de 20 de ani in fruntea Onestiului sa aiba inca un cuvânt greu de spus in economia alegerilor locale din acest an. Mai mult, desemnarea primarului intr-un singur tur de scrutin pare sa-l avantajeze pe edilul in functie.

USL da lucrari la PDL

Desi teoretic PSD si PNL formeaza o alianta la Onesti, executivul municipalitatii pare sa lucreze, cu spor, pentru... PDL, mai exact pentru o aripa din organizatia condusa de parlamentarul Valerian Vreme. La sfârsitul anului trecut, Primaria Onesti a incredintat un contract extrem de generos unei societati controlate din umbra de consilierul judetean PDL Nicu Sapca. In schimbul a peste 2 milioane de euro, Gironap Prod se va ocupa in acest an de "repararea drumurilor din Onesti". S-ar spune ca democrat-liberalii ii vor face, indirect, campanie electorala edilului onestean, in conditiile in care - cel mai probabil - drumurile modernizate de societatea lui Sapca vor aparea in materialele de campanie ale lui Lemnaru.
"Aspectul politic si electoral nu este relevant in aceasta situatie, intrucât este vorba de un contract la mijloc, care trebuie respectat", declara in urma cu doua saptamâni viceprimarul Mihai Sova (PNL), cu privire la cadoul electoral primit de firma pedelista.

PNL, falimentul vocatiei de Opozitie

Mariajul politic PSD - PNL existent la Onesti pare o casatorie cu forta, nascuta parca din dorinta liderului PNL Bacau, Romeo Stavarache, de a oferi pesedistilor un semn de buna credinta in perspectiva constituirii ULS in judet. Departe de aduce vreun beneficiu concret PNL-ului, asocierea cu PSD la Onesti a produs degringolada in tabara liberala care a ajuns sa sustina o puzderie de proiecte anti-liberale initiate de socialistul Emil Lemnaru. Intre acestea se numara, fara doar si poate, suprataxarea complet nejustificata a societatilor de pe platforma industriala Onesti, sub pretextul rezonarii municipiului. Identitatea PNL s-a diluat in oceanul de socialism gregar guvernat de Lemnaru si PSD.
Din acest motiv, anuntata candidatura a Mihaelei Badic - fostul presedinte al PNL Onesti - la functia de primar al municipiului de pe Trotus trebuie privita cu oarece rezerve. Fara o sustinere concreta din partea partidului, ba mai curând impiedicata si ridiculizata de anumiti liberali onesteni, Badic trebuie sa se lupte cu morile de vânt daca doreste sa se afirme pe esichierul politic onestean. Demersul electoral al acesteia ar putea gasi un ecou in zona electoratului tânar, dornic sa produca schimbarea in Onesti.

Primaria la schimb cu un colegiu securizat

Ecuatia localelor tinde sa se simplifice masiv, daca luam in calcul faptul ca liderii PDL Bacau par tentati sa fuga de acest scrutin si sa se refugieze in colegiile uninominale aferente alegerilor parlamentare. Niciunul dintre liderii pedelisti, fie ca vorbim de senatorul Gabriel Berca, fie de ministrul Comunicatiilor, deputatul onestean Valerian Vreme, nu se arata foarte dispusi sa dea piept cu un electorat nemultumit de masurile de austeritate antamate de Guvernul Boc. Pentru Vreme situatia e chiar mai complicata, parlamentarul onestean fiind membru in cabinetul de sacrificiu condus de Emil Boc. In plus, activitatea lui Vreme - departe de a fi fost convingatoare - a fost criticata in mod sistematic de presa centrala, ministrul Comunicatiilor aparând tot timpul pe listele posibililor "remaniati". Teoretic, Vreme ar avea toate motivele din lume sa candideze la functia de primar al Onestiului, insa si aici exista o problema - deputatul a mai candidat de 3 ori la functia de primar, pierzând cu brio alegerile in fata eternului Lemnaru. Jocul de fragmentare a Opozitiei l-ar putea avea, prin urmare, ca artizan pe Vreme, in conditiile in care in schimbul unui colegiu uninominal in care Lemnaru sa nu ridice nicio pretentie, deputatul PDL i-ar putea garanta acestuia - fara probleme - un non-combat la alegerile locale. Lemnaru ar ramâne cu primaria, Vreme cu deputatia. Cei doi par sa aiba nevoie unul de altul, pentru a se mentine in pozitiile de putere pe care le detin.

Laurentiu Neghina si problema de la... BAC

Beneficiarul unui capital de notorietate consistent, Laurentiu Neghina - seful UNPR Onesti - se prezinta drept cel mai important candidat al localelor din acest an. Orgoliul sau politic, edificat pe scorul obtinut de unul singur la localele din 2008, i-ar putea juca insa feste, in conditiile in care Neghina este inca parte in dosarul mitei de la Bacalaureatul de pomina organizat, in 2010, la Liceul din Podu Turcului. Problemele de "dosar" ale lui Neghina, i-ar putea fi fatale candidatului UNPR. Deloc intâmplator, Emil Lemnaru a lansat deja o serie de critici aluzive privitoare la faptul ca anumite partide pregatesc pentru alegerile locale candidati cu "probleme". Asociatia sustinuta de Neghina, precum si prezenta sa in peisajul afacerilor onestene, i-ar putea garanta - in cele din urma - o sustinere din partea tuturor formatiunilor interesate sa produca o schimbare la Onesti, dupa 20 de ani de sterila hegemonie exercitata de binomul Lemnaru - PSD.
Lucian Bogdanel


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
personal
#4 : 12/03/2012, 01:17
Ideea este că orasul Onesti are nevoie de un primar tanar, cu studii superioare, care sa stie economie, sa aiba putere sa lupte toate mafia locala. Onestiul trebuie sa se axeze pe o singura alternativa si sa o voteze, in asa fel incat sa nu iasa tot Lemnaru pe prima pozitie, ca apoi iarasi ramane primar. E nevoie sa scapam de cancerul acesta, numit Lemnaru.
carmen
#3 : 15/02/2012, 09:47
Nu cred ca trebuie sa vina altii la noi,
avem nevoie de cineva tanar si cu privire de ansamblu, poate fi si independent caci toate partidele in momentul de fata lasa de dorit
Nelu
#2 : 08/02/2012, 20:02
Oameni buni singura fiinta vie care il poate invinge pe Lemnaru si "balaurul" rosu... este Mihaela Badic!
Ceilalti sunt oameni care au mai pierdut lupte cu Lemnaru ori sunt niste... "no name" pe cand aceasta d-ra primar are o carte de vizita chiar... pozitiva in aceasta postura si reprezinta la aceasta ora cel mai bine vazut partid(PNL), in Onesti, dintre cele 3 mari!
Orice lat candidat e o prostie a acestui oras si sunt sigur ca Lemnaru va face tot posibilul(chiar si in PNL, unde are aliati, aripa "batrana" si "manjita") pentru a impiedica aceasta candidatura !
Vrem un alt primar, trebuie sa facem "zid" pe care sa se sprijine aceasta femeie; il vrem tot pe Lemnaru ... atunci batem campii cu Neghina, Vreme si alti "iepurasi" !
miki
#1 : 02/02/2012, 15:23
madam badic sa treaca cu bagaje cu tot la pdl,ca i-a pupat mereu pe ascuns,alaturi de prietenii ei,nicolcea,zarzu.
iar la primarie sa zica bogdaproste daca o voteaza familia...ca si la helegiu s-au saturat de ea ...


IMAGINEA SAPTAMANII