Cauta
Clipe de bucurie sub faldurile toamnei24/10/2018


Toamna a cuprins in culorile sale frumoasa si maiestuoasa curte a Conacului Alecu Aslan, loc unde isi desfasoara activitatea Filiala Onesti a Palatului Copiilor Bacau. Privita dinspre blocurile inalte ale orasului aceasta curte este o oaza de liniste, in care copiii alearga cu bucurie spre prispa veche a conacului. Din fata acestuia aevea iti poti inchipui cum caleasca boierului a plecat de aici la drum, in timp ce jupanitele conacului faceau timide semne din mana, asteptand la intoarcere macar o batistuta ori vreo umbrela, pentru trecutele vremuri innabusitoare de caldura si de praf!

Spre ultimele zile ale lunii septembrie Conacul Alecu Aslan din Onesti a iesit din linistea sa si in timp ce melodii zglobii ale copilariei cuprindeau aleile si marele bulevard al municipiului, in preajma acestuia zareai din ce in ce mai multi copii, la brat cu parintii si bunicii lor cum cuprindea cu toata frenezia acestor momente. In pragul lungii prispe a Conacului Aslan ... erau alte "jupanite" tinere, ce abia asteptau deschiderea anului scolar de invatamant 2018-2019 la Filiala Onesti a Palatului Copiilor Bacau. Cum soarele a incalzit cu razele sale frumoasa dimineata de 29 septembrie, infrumusetand-o cu toata bogatia de culori a toamnei, cu acest prilej a fost prezentat un frumos program artistic La acest mult - asteptatul eveniment de deschidere a noului an de invatamant de aici a participat profesorul Radu Ghiciusca (din partea Consiliului de Administratie al Palatului Copiilor Bacau, el fiind impresionat de frumusetea momentelor artistice care au fost prezentate de catre elevi.

"Zanele" Cercului de dans (coordonate de prof. Mariana Osteanu) au dat acestui spectacol o atmosfera fastuoasa de basm, momentele artistice prezentate de formatiile acestui cerc ("Diamant", "Arabesque", "Felix" alternand cu cantecele cu care ne-au incantat talentele artistice ale Cercului de muzica (tinerii interpreti fiind indrumati de prof. Iulian Munteanu). Cu multa bucurie in suflet prof. Mariana Osteanu ne-a declarat:"In anul scolar care a trecut Cercul de dans a obtinut un numar de 38 de premii! Am participat cu sapte formatii la un numar de 16 concursuri nationale de dans modern precum si la concursurile internationale de la Pitesti (unde am cucerit doua premii I) si de la Arad (la care am obtinut un premiu I si un premiu III). De asemenea, am fost prezenti la concursurile nationale ‹‹Stelutele dansului›› de la Ramnicu Sarat si ‹‹Ritm si gratie››, care a avut loc la Calarasi, la fiecare din aceste concursuri obtinand cate doua premii I!"

In frumosul spectacol ce a avut loc in ambianta istoricei cladiri a Conacului Alecu Aslan, in frumoase "interludii muzicale" au evoluat Ioana Vasioiu (ce a cucerit premiul I la concursurile de folclor de la Ploiesti si Negresti - jud. Vaslui) si Teodora Chivoiu. Dupa cum ne-a declarat prof. Iulian Munteanu "Teo este castigatoare a Trofeului Concursului National Stele de 5 stele. Teodora Gafton, Ioana Cristea - ambele, eleve ale Colegiului National Grigore Moisil, Flavia Rizoiu si Luiza Catea sunt alte vedete ale muzicii, care au evoluat in acest program artistic, in fata a cateva sute de spectatori." Mentionam ca momente de bucurie deosebita au trait si elevii de la cercurile Design vestimentar (profesor coordonator Adriana Olteanu), Pictura - Desen (cerc coordonat de prof. Beatris Elena Pasoi) dar si de la cel de Protectia mediului, unde profesor indrumator este Anca Rotaru. Pentru noul an scolar 2018-2019 acest cerc vine cu o noutate: stiind cat de iubite sunt de catre copii realizarea de fotografii, aici va functiona si un Foto-Cineclub! Alte noutati deosebite le-am aflat de la prof. Beatris Elena Pasoi, ce indruma elevii in cadrul Cercului de Pictura - Desen. "Ne bucuram foarte mult ca unul dintre elevii ce au urmat acest centru, Gabriel Ambarus a devenit student la Sectia Murala a Universitatii Nationale de Arta George Enescu din Iasi! De asemenea, o alta eleva a acestui cerc (Ana Ganea), este castigatoarea premiului III al unui concurs international de desen (‹‹Curcubeul››), la care au participat concurenti din multe tari ale lumii. La Cercul Pictura - Desen avem elevi de la toate scolile gimnaziale din municipiul Onesti si de la liceu si ne bucuram ca sunt si iubitori noi, gata de a realiza lucrari deosebite. Ca noutate este faptul ca elevii de la grupele mari isi doresc ca sa facem in cadrul activitatilor de la acest cerc si o ora de istorie a artei, pentru a fi indrumati in tot ceea ce priveste caracteristicile curentelor si stilurilor artistice de pictat. De asemenea, ne gandim ca in aceasta toamna sa realizam mici desene cu frunze pe care le vom transforma intr-o carte!"

Este de remarcat faptul ca odata cu desfasurarea spectacolului artistic, ce a incantat spectatorii onesteni de toate varstele pentru cladirea Filialei Onesti a Palatului Copiilor Bacau ziua de 29 septembrie a fost o adevarata "zi a portilor deschise". Astfel odata cu vizitarea expozitiilor pregatite de cercurile Design vestimentar si Desen - pictura copiii au aflat mai multe lucruri despre Conacul Alecu Aslan, au putut vedea incaperile acestei cladiri si s-au hotarat la care cercuri sa se inscrie.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII