Cauta
«Craciunul Scriitorilor» la o noua editie09/01/2018


Frumusetea unei zile de sarbatoare este cea care ridica sufletele in bucuria unei asteptari indelungate, cu un cer senin in privirea fiecarui iubitor de cultura si arta! Asa a fost si la cea de-a XXII-a editie a Craciunului Scriitorilor, manifestare de traditie organizata de Fundatia Culturala "Georgeta si Mircea Cancicov" si de omniprezentul scriitor, om de cultura si organizator de evenimente de inalta tinuta, Victor Munteanu. Aceasta bucurie, luminata si cu frumusetea colindelor de sarbatori, a fost impartasita de zeci de creatori nu numai din localitati ale judetului Bacau ci si din judetul alaturat - Neamt, pe chipul fiecarui participant surazand inca o data gandul frumos "ne aduna Victor!" Debutul acestei manifestari a bucuriei si plenitudinii creatiei, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie a anului trecut la Restaurantul Medieval Podu cu lanturi din Bacau, a consemnat ca o premiera, prezenta a doi cunoscuti interpreti de muzica folk de pe meleagurile trotusene - Lica si Cristina Chitcan, el fiind trubadurul a peste 20 de ani de cand farmeca spectatorii cu armoniile acestor canturi iar ea "glasul de ingeri" ce sporeste aceasta intreaga fascinatie! Ei au adus in dar cantecul "Rasai" (pe versurile inchinate "scrisului latin" de Grigore Vieru), astfel ca dintru- inceput atmosfera de la "Craciunul Scriitorilor" a fost fulminanta, fiind fredonat la unison refrenul "Rasai, rasai, rasai / Ca graul cel verde / Ca lacrima / Si nu te mai pierde, / Iubirea mea... / Bucura-te scris latin / Ca pe valea dulce - amara / N-ai venit ca un strain". Cu o feerie a spiritului minunat al sarbatorilor de iarna ne-a cuprins Corala "ASCOR" a Universitatii "Vasile Alecsandri", dirijata de Marius Danescu, ce a interpretat cu voci calde un florilegiu al celor mai frumoase colinde.

Poetul Victor Munteanu, moderatorul "Craciunului Scriitorilor" a anuntat prezenta la acest eveniment a presedintelui Consiliului Judetean Bacau Sorin Brasoveanu, o personalitate distinsa a vremurilor contemporane. Invitat ca sa ia cuvantul Sorin Brasoveanu a declarat:"Stimati creatori bacauani, vin cu bucurie si emotie la acest eveniment important si nu ca presedinte al Consiliului Judetean ci ca un beneficiar al creatiei si ca un cititor care datoreaza mult scolii! Am avut intotddeauna o pretuire aparte pentru tot ceea ce inseamna arta si creatie, fiind unul din beneficiarii a ceea ce realizeaza creatorii. Cred ca scriitorii si artistii ar trebui sa aiba o recunoastere mai aparte in societatea noastra. Am avut mereu acest respect pentru ca intotdeauna ai nevoie de cei ce ne fac sa evadam din universul cotidian. Poetul Ioan Muresan afirma ca «poetii sunt anticorpii pe care lumea in care traim si creeaza pentru a se apara!» Sa ne aparam de urat, de monotonie si de mercantilismul lumii de azi!" Dupa discurs a urmat un moment sublim in care urarile presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu de "inspiratie si mult har" s-au revarsat asupra participantilor la "Craciunul Scriitorilor" odata cu frumoasele versuri ale lui Ion Minulescu din poemul "Drum crucial", pe care le-a recitat cu o deosebita traire artistica: "Pe scara sufletului meu / M-am intalnit cu bunul Dumnezeu / Eu coboram mahnit din constiinta mea / Iar El urca surazator spre ea..."

"Reperele" unei sarbatori

Continuand aceasta parte frumoasa a sarbatorii a luat cuvantul profesorul si antrenorul emerit Dumitru Lecca, presedintele Asociatiei Culturale "Familia Lecca", ce este mereu alaturi la toate activitatile organizate de Fundatia Culturala "Georgeta si Mircea Cancicov" din Bacau. "Bucuria vine ca am reusit sa continui o traditie de peste 200 de ani de sprijinire a culturii! Acest sprijin a insemnat pentru societate altceva decat ceea ce inseamna azi! Va felicit ca mentineti o flacara vie culturii asa cum au tinut-o si stramosii mei ! Craciun Fericit si un An Nou daca se poate sa nu fie mai rau ca cel care a fost!", a mentionat prof. Dumitru Lecca. Poetul Victor Munteanu a dat cuvantul si "unui vechi si statornic prieten, fara de care n-am fi reusit sa facem astfel de manifestari culturale de-a lungul a peste 20 de ani - prof. univ. dr. Mihai Deju", de la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau. Tinand frau emotiilor acestei prezentari prof. univ. dr. Mihai Deju, de la Universitatea " Vasile Alecsandri" din Bacau, s-a minunat de "prezenta colindatorilor, ce ne incanta cu frumoase colinde care bucura marea sarbatoare a Nasterii Domnului , pe care le prezinta cu inocenta curata a inimii" si a felicitat pe "gospodarul ce s-a straduit sa gaseasca mere si nuci pentru aceasta sarbatoare! Cu perseverenta-i caracteristica gazda a reusit o alta sarbatoare fericita a Avangardei XXII si sa uram culturii bacauane sa dainuie in vesnicia celor ce cred in neamul stramosesc si in credinta!" In asentimentul acestor cuvinte, cu bucurie pentru amploarea care au luat-o manifestarile culturale ale Avangardei XXII s-a exprimat si Danut Voicu, primvicepresedinte al Filialei Bacau "Colonel Corneliu Chiries" a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", care va implini in 2018 (un an cu semnificatii deosebite), 25 de ani de la infiintare. Traind, ca si Victor Munteanu, cu nostalgia copilariei petrecute pe meleagurile nemtene, ing. Vasile Soiman a subliniat un lucru vizibil la tot pasul:"Intr-o lume foarte agitata, creatorii sunt mai deosebiti... Dar cat de putin se citeste azi? Sa citim carti scrise, sa-i facem si pe cei de langa noi sa poarte astfel de ganduri curate caci altfel multe lucruri sunt facute superficializat!"

Cuvinte frumoase despre "Craciunul Scriitorilor" a marturisit si Ioan Ouatu, presedintele fondator al primului liceu privat din Piatra Neamt (Liceul Particular "Aurora Ouatu" - o institutie ce scolarizeaza de la prescolari de 3 ani si pana la adulti de peste 50 de ani, care urmeaza cursuri de liceu cu frecventa redusa, scoala ce in 15 ani de la infiintare are rata abandonului scolar zero la suta, aici clasele avand cate 15 elevi!) "Ma aflu aici la un eveniment deosebit de elegant si frumos, care este organizat de poetul Victor Munteanu, pe care il felicit dar si il invidiez!Mi-as dori sa mutam putin Bacaul la Piatra Neamt, pentru organizarea si in acest oras a unui astfel de eveniment de o inalta tinuta artistica", a declarat pietreanul Ioan Ouatu. Cu sarmu-i binecunoscut, trezind emotiile spectatorilor de toate varstele, solistul de muzica populara Anton Achitei a interpretat trei colinde, unul mai frumos decat altul! E greu de spus cu ce a impresionat de asta data Anton Achitei publicul prezent dar cert este ca vocea-i tremuratoare, privirea agera sa cuprinda tot si dragostea pentru autentic sunt atuu-urile sale, ca sa nu mai vorbim si de "idilicul" si lirismul colindelor interpretate ("Ramai gazda sanatoasa / Si la anul tot voioasa"; "La multi ani cu sanatate / Cu cei dragi mereu aproape"). Cu aceeasi prestanta civica (la superlativ), a luat cuvantul si consilierul local al municipiului Bacau Ilie Birzu, care a remarcat pentru inceput faptul ca "in fiecare an Craciunul Scriitorilor vine cu ceva nou - de aceasta data cu frumoasa sala si locatia de la Podu cu lanturi!" El a mai mentionat:"Avem in Bacau oameni frumosi de cultura, ce se implica in societatea civila bacauana. Ma bucur ca existati si pentru tot ceea ce faceti pentru cultura bacauana. Am sentimentul ca putem face mai mult pentru comunitatea bacauana si ne putem baza si pe viitor sa dezvoltam aceasta frumoasa inima culturala a Bacaului! Simt ca putem face mai mult impreuna si pentru Bucovina si Basarabia. Decembrie este o luna speciala iar anul 2018 sa fie un an in care fiecare dintre noi sa facem ceva pentru trairea frumusetii artei!"

Pe strune de vers si de cantec

Prin revenirea in atentia publicului prezent la "Craciunul Scriitorilor" a interpretilor folk Lica si Cristina Chitcan Onestiul a dat o nota de pitoresc si frumusete acestei manifestari de suflet. De aceasta data folk-istii onesteni au interpretat doua melodii ("Va veni iarna" - versuri Adrian Paunescu si "Primeneste-ti gazda casa", pe versuri de George Tarnea, ritmurile muzicale fiind mai alerte). Profesorul si criticul literar Liviu Chiscop, "cu un condei proaspat primit in Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor" (dupa cum l-a prezentat Victor Munteanu), a vorbit despre "una din unitatile fundamentale ale Fundatiei Cancicov - Festivalul Avangarda XXII, ce ne-a oferit prilejul ca sa cunoastem mari personalitati din tara dar si din Republica Moldova, Ucraina, Italia". Daniel Nicolescu, autorul volumului "De garda la Avangarda" a subliniat faptul ca "romanii sunt pe cale sa-si gaseasca aspiratia magica atunci cand se sarbatoreste Craciunul!" Prezenta in programul artistic a Grupului folcloric "Suflet Romanesc", coordonat de Elisabeta Unguru a adus in mijlocul publicului freamatul mirarilor "ce voci, ce frumos aranjament artistic, ce priviri?" Poate de aceea a lasat Dumnezeu frumusetea si bucuria, adunate la un loc! Intr-o imbinare perfecta a vocilor cu acordurile de chitara si a arcusului viorii acest grup ne-a vestit de colindatorii de "colo sus pe-un deal frumos / unde-i cerul luminos / raza blanda a soarelui / scalda Fata Domnului!"

Datorita acestor stralucite momente artistice si aprecierile asupra "Craciunului Scriitorilor" au fost dintre cele mai deosebite. "Sunt impresionat de modul cum se desfasoara aceasta actiune, de calitatea programului prezentat" a declarat entuziasmat dramaturgul (dar si poetul si prozatorul ) Viorel Savin, prezentat de moderatorul evenimentului "un scriitor prolific, ce a dat viata Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor". Criticul literar Petre Isachi a evidentiat faptul ca "dincolo de impecabilul spectacol cultural este vizibila si solidaritatea prin cultura - existenta doar prin cultura, prin aceasta capacitate supravietuieste!" Prozatorul Dan Persa a afirmat ca "Avangarda face in Bacau si in tara in modul cel mai vizibil cultura bacauana. Este mereu in actiune, are mereu ceva de facut, ce atrage atentia. Si eu am fost alaturi de Avangarda, am lucrat alaturi de Victor Munteanu- unul din importantii nostri poeti - si sunt sigur ca Avangarda va continua si in secolul XXIII!" Pornind de la faptul ca "in Transnistria elevii romani sunt siliti sa scrie cu litere chirilice in scoli cu holuri intunecate", Mitica Pricopie, presedintele Despartamantului "V. Alecsandri" Bacau a Asociatiunii Transilvane pentru Cultura Poporului Roman ASTRA, a mentionat ca "anul 2018 este cel al aniversarii a 100 de ani de la Unirea de la 1 Decembrie 1918 si nu ajunge doar amintirea acestei zile! Traiasca Romania Mare!" Inclinat spre meditatie interpretul de muzica folk Florin Tutuianu a interpretat melodia "Bacoviana", pe versuri de Victor Munteanu, cu o profunda chemare spre poezie ("Te strig dintr-o clipa de fulger / Din hotarele mele te strig!"). Daca venerabilul ziarist Mihai Buznea a vorbit despre infiintarea Filialei Bacau a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, preotul Marian Vatamanescu ne-a incalzit sufletele cu o raza luminoasa de colind: "Cand Mantuitorul se naste / Ne nastem si noi, orice-ar fi!" Daca de-a lungul anilor Premiile Asociatiei Culturale "Familia Lecca" au ajuns in multe judete ale tarii si in Basarabia, de aceasta data au bucurat "pe cei care fac ceva pentru promovarea culturii - pe Constantin Tudose din Casin", care de trei ani organizeaza in aceasta localitate o manifestare de prestigiu - "Obarsia Mioritei". Coplesit de emotii Constantin Tudose a raspuns prin cuvintele: "organizam o intalnire anuala a simtitorilor si iubitorilor de frumusetea «Obarsiei Mioritei» si suntem multumiti de amploarea nationala pe care a capatat-o acest eveniment, in acest demers insotindu-ne Consiliul Judetean Bacau!" Grupul vocal "Cordial" (condus de Doina Cascaval), a presarat, cu lumina poeziei ("sa ramana -n veac mirare / si sa fie-n veac uimire"), frumusetea altor colinde ("Noapte de vis, noapte de har", "Ca o lacrima de pace"). Acordarea Premiului Anual pentru Sprijinirea si Promovarea Culturii din partea Fundatiei "Georgeta si Mircea Cancicov" inginerului Mircea Nicolae Rusu (fost director al SC Hidroconstructia Moldova), prezentarea Memoriului de solidaritate cu romanii din Ucraina de catre prof. Calin Leon Boamba, acordarea mai multor premii de catre Asociatia "Clepsidra" din Roman au fost alte momente pana cand toti participantii la "Craciunul Scriitorilor"- editia 2017 au murmurat intr-un singur glas (si cat de puternic!), colindul "O, ce veste minunata!" La final, a concluzionat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau:"Numai impreuna putem face lucruri frumoase si sa ducem mai departe traditiile populare! Avem pentru ce sa facem acestea!"
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu