Cauta
Crucea mantuirii neamului romanesc25/08/2011


La sfarsitul acestei saptamani, duminica, 28 august, la Varzaresti, in Republica Moldova, are loc un eveniment important ce reflecta colaborarea de bun augur de pe ambele maluri ale Prutului pentru realizarea primului monument basarabean dedicat unitatii romanilor. Este vorba despre “Crucea Mantuirii Neamului Romanesc”, o constructie din metal inalta de 35 de metri (cu instalatie electrica, ce o face vizibila pe o raza de 100 km pe malurile Prutului), care va fi sfintita in cadrul unei solemnitati deosebite. Realizarea acestui monument, ce este o donatie a familiei Ghita si Maria Dohotaru din Onesti, are intre initiatori filiala onesteana a Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina” si Studioul de Radio “Vocea Basarabiei” din Chisinau. Aceasta cruce, similara celei de pe Dealul Perchiu din Onesti, a fost ridicata pe cea mai inalta culme de pe malul stang al Prutului in apropierea orasului Nisporeni. Ea se afla in vecinatatea Cimitirului Eroilor Romani si a Manastirii Varzaresti, cel mai vechi lacas monastic din Republica Moldova. Proiectul tehnic al constructiei cuprinde si o capela, ce a fost realizata.
La sfintirea acestui monument, ce poate deveni un loc de pelerinaj, de omagiu si de rugaciune pentru mantuirea neamului romanesc din Onesti vor participa, alaturi de donatori, conducerea Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina” - Filiala Onesti si membri ai acestei asociatii. Primaria municipiului Onesti va fi reprezentata de catre consilierul local Ioan Negoita, presedintele Comisiei de Cultura al Consiliului Local. Din delegatia onesteana, ce doreste sa participe la aceasta festivitate in frumoase costume populare romanesti, fac parte juristul Ionut Chiriac, Elena Magdalina, avocatul Nicolae Enache si tatal sau Alexandru Enache (luptator pe meleagurile basarabene in anul 1941, pe locurile unde s-a inaltat impozanta cruce). Acesta a primit o invitatie de la Parlamentul Republicii Moldova in care se specifica: “Basarabia nu a uitat sacrificiul dumneavoastra, ostas al Armatei Romane, impreuna cu alti zeci de mii de tineri romani, pe care l-ati facut in vara anului 1941 participand la luptele de eliberare a Basarabiei de sub ocupatia sovietica”. La festivitatea de sfintire de la Nisporeni vor participa Vilica Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacau, prof.univ. George Puiu, cadrele militare in rezerva Valerian Timofte (presedintele Filialei Bacau a Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor”) si Dumitru Tantaru (din Tg. Ocna), consilierul local Cezar Olteanu, Corneliu Cristea si Adrian Branzaniuc (din Onesti).

Efigia unui monument

Demn de remarcat este faptul ca un grup de 40 de oamenii de cultura si personalitati de peste Prut au solicitat premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, sa-l invite pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la sfintirea Crucii Mantuirii Neamului de la Nisporeni, acesta fiind un eveniment de importanta nationala pentru romanii de pretutindeni. “Prezenta Prea Fericitului Daniel se va constitui intr-un act de mangaiere sufleteasca pentru toti cei care se idendifica romani in spatiul Republicii Moldova”, se mentioneaza in solicitarea catre premierul Vlad Filat.
Pentru toti cei care au sprijinit realizarea acestui impunator monument, de la initiatorii onesteni la nisporenenii de care au fost alaturi intreaga Basarabie, dainuirea zi de zi si noapte de noapte a “Crucii Mantuirii Neamului Romanesc” aduce gandul ca acelasi suflet romanesc este de o parte si de alta a Prutului. Finantatoare impreuna cu sotul sau a proiectului, Maria Dohotaru ne-a declarat: “Dorinta oamenilor a fost ceea ce m-a indemnat sa investesc in acest proiect iar crucea inalta de 35 de metri am donat-o cu cea mai mare bucurie sufleteasca. Pur si simplu, am fost entuziasmata de acesti oameni si ne-am gandit ca neaparat sa le aducem in inimi aceasta bucurie! Numele meu de domnisoara este Jderu, tatal meu fiind din satul Poienari (jud. Neamt), un loc ce l-a inspirat pe marele scriitor Mihail Sadoveanu in scrierea romanului «Fratii Jderi». Locuim pe Valea Trotusului, un loc unde s-au dezvoltat puternice relatii sufletesti cu Basarabia. In urma cu aproape un an am participat la Targul International de Carte de la Chisinau, avand bucuria intalnirii unor oameni extraordinari. Crucea inaltata la Nisporeni este prima parte a unui proiect, urmand si in zona Chisinaului. In raza Vaii Trotusului noi am mai donat cateva cruci (pe Dealul Perchiu, la Casa «Bunavestire», la o biserica romano - catolica si la Oituz) dar nu de asa de mari dimensiuni ca la Nisporeni, ce este cea mai inalta”. Despre crucea donata in Nisporenii Basarabiei, Maria Dohotaru a mai mentionat: “Cand ne-am propus sa le facem o bucurie celor care doreau aceasta cruce nu m-am gandit cum o sa fie amplasata, nefiind usor a se ajunge pe dealul destul de abrupt din preajma localitatii Varzaresti.
Aceasta cruce, pe care noi am executat-o si am donat-o cu cel mai curat gand, se adreseaza tuturor crestinilor. Prin intermediul acestei cruci speram ca oamenii sa se apropie de Cel de Sus, fiindca in ultimul timp avem alte preocupari si am cam uitat de Dumnezeu. Speram ca aceasta cruce va lumina privirea si mintile oamenilor si se vor gandi mai des la Dumnezeu”. Presedintele Filialei “Pantelimon Halippa” Onesti a Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina”, Constantin Rusanovschi, cucerit de faptul ca acest monument va fi o adevarata feerie in noapte, a declarat “crucea a fost si va ramane simbolul eternitatii” iar vicepresedintele filialei onestene a aceleiasi asociatii, avocatul Nicolae Enache, a marturisit: “Credem ca aceasta cruce va trezi sentimente si credinta precum si un lucru la fel de important - ca averea mare este in inimi si in Dumnezeu”.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII