Cauta
«Cu toamna la sfat»19/12/2017


Cel mai mult simti frumusetea si nostalgia toamnei atunci cand culmile dealurilor si intinsele campii "sunt topite" in culori ruginii, mohorate si triste. Dar de frumusetea toamnei ne este dor si acum, cand fiecare ramura si vita roditoare este cuprinsa de fulgii de nea si "zgribulite", in bataia vantului asteapta noi si noi anotimpuri. Pentru elevii de la clasele a V a si a VI a (de gimnaziu) de la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" toamna a constituit cel mai potrivit si frumos prilej de a desfasura o activitate deosebita. Ea s-a numit "Toamna de legenda" si a avut loc in spatiul minunat al Bibliotecii "Marin Sorescu" a Colegiului National "Dimitrie Cantemir" - considerat "taramul minunat al cartii si al cunoasterii", de catre elevii si cadrele didactice de aici. Astfel, alaturi de profesorii diriginti de la clasele mentionate (profesorii Raluca Miloiu si Adina Mitroiu), a fost prezenta si bibliotecara Veronica Boros, , o fiinta foarte indragita de elevii "cantemireni" care pune mult suflet in realizarea unor decoruri dintre cele mai placute si a unor activitati de inalta tinuta culturala. In "povestea" care a invaluit frumusetea anotimpului "toamna" elevii s-au straduit ca sa realizeze compuneri dar si desene in spiritul acestui "personaj principal". In sirul de elevi care s-au straduit sa dea cea mai clara imagine toamnei, aceasta apare cucerind fiecare inaltime "cu pasi grabiti, fara a uita bruma ce invaluie pamantul", ea primindu-ne de fiecare data cu dragoste si cu fructe coapte. "Norii se agita vijelios, in timp ce soarele ne paraseste din ce in ce mai stins", a notat un elev amintind ca "parca ieri era vara!" Daca desenatorii ce au surprins toamna au mentionat ca "ar fi trebuit ca sa fie si mai mult albastru in desen si chiar si bataia vantului" - ei realizand si o "intalnire a anotimpurilor", alti "peisagisti ai condeiului" au surprins faptul ca "soarele isi trimite ultimele sageti de foc..." O eleva a cuprins in cuvinte decorul minunat de adevarata toamna " din care face parte si ploaia de frunze ude" dar si... catelusele mult - indragite de catre copii. Alte eleve - "fiicele toamnei" si-au inchipuit ca acest anotimp (ce "vine cu multe roade si le imparte la toti!"), si-a construit "un palat pana la cer!"

Este demn de remarcat faptul ca alaturi de colajele cu imagini ale acestui frumos anotimp elevii care au participat la aceasta activitate s-au gandit si la "cat de bogata este toamna" in poezia romaneasca si au asociat texte din literatura. Asa au fost rostite versurile lui George Toparceanu: "Intarziata, fara vreme / Se plimba Toamna prin gradini / Cu faldurii hlamidei plini / De crizanteme //Si cum abia pluteste-n mers / Ca o marchiza / De parca-ntregul univers / Priveste-n urma-i cu surpriza" . Atmosfera a fost foarte placuta, elevii alaturi de cadrele didactice traind "frumusetea unei toamne de neuitat!" Daca elevii au prezentat si o poezie ... in limba chineza despre toamna "picurand din cartea" acestui anotimp si note muzicale (cu regret fata de ... cantecul pasarilor), cu "o bagheta magica" ei au schimbat gandurile triste autumnale in ... dezinvoltura si optimism! Astfel "Povestea toamnei" (ce este un anotimp bun si iubitor), continua cu "copacii ce-si iau ramas bun de la vara" si cu "brazdarea, de catre vant, a cerului plumburiu".

Sub indrumarea profesoarei Adina Mitroiu elevii clasei a VI a de la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" si-au inchipuit "Toamna de legenda" prin lecturarea creatiilor proprii. Almee Jacqueline Moraru si Andreea Apetrei au citit frumoasele randuri pe care le-au inchinat acestui mirific anotimp iar alti elevi ai acestei clase au recitat versuri din creatia poetilor Lucian Blaga, Adrian Paunescu,Ana Blandiana - totul desfasurandu-se pe fondul muzical al "Anotimpurilor" lui Vivaldi si a compozitiilor marelui trubadur si menestrel Tudor Gheorghe! Profesoara Raluca Miloiu ne-a declarat ca "desfasurarea , in cadrul Bibliotecii colegiului , a unor astfel de activitati este foarte benefica pentru elevi. Ei au o deprindere formata din anii anteriori si reusesc ca sa combine totul cu inocenta varstei lor. Astfel de activitati aduc si o stimulare a interesului elevilor pentru interpretarea unor scenete despre anotimpuri si contribuind mult si la stimularea lecturii". Trebuie evidentiat decorul deosebit, ce a infrumusetat aceasta activitate, gratie bibliotecarei Veronica Boros "toamna a fost prezenta cu toate «nuantele» sale". Este de remarcat faptul ca ea pune mult suflet in toate activitatile care au loc in "spatiul acestui taram minunat al cunoasterii" si ca o confirmare vin cuvintele unei foste absolvente a Colegiului National "Dimitrie Cantemir" (Carmen Plop), care a notat pe o pagina a unei retele de socializare: "Drumul spre biblioteca si in biblioteca il faci din dragoste pentru carti, pentru citit dar cred ca si pentru omul de dincolo de usa bibliotecii, care a marcat drumul de la intrarea in colegiu spre biblioteca cu adevarate opere facute din suflet si pentru suflet. Felicitari inca o data omului de dincolo de usi, doamnei bibliotecar Veronica Boros, care a impregnat dragostea ei pentru frumos tuturor generatiilor de cantemireni de ceva timp incoace."
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu