Tupeu pe bani publici. Cenzura presei revine la Onesti, de la ziaristii dati afara pe timpul lui Lemnaru ajungandu-se la ziaristii dati afara cu Neghina la prezidiu. Consilierul judetean Maricica Cosa, in calitate de presedinte, a interzis reporterului Onesti Expres accesul la sedinta Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. Motivul: „oamenii vorbesc cu lacat la gura, daca sunteti dumneavoastra aici,” a spus Cosa. Cu alte cuvinte, e mai bine ca presa sa nu stie despre ce se discuta in cadrul acestor sedinte, mai ales cand, la final, totul se incheie cu o masa, achitata de organizator. Mesajul Onesti Expres pentru presedintele Cosa: atat timp cat activitatea ATOP este sustinuta din bani publici, membrii ATOP sunt remunerati din bani publici, presa trebuie sa aiba acces la sedintele, dezbaterile si deciziile ATOP.
Gest incalificabil al consilierului judetean PC Maricica Cosa, care isi face regulament propriu peste o autoritate publica. Aceasta, in calitate de presedinte ATOP, a refuzat accesul reporterului Onesti Expres la sedinta organizata la inceputul saptamanii trecute la Onesti. Cosa si-a motivat decizia prin faptul ca membrii si invitatii ATOP se feresc sa vorbeasca de fata cu presa: „oamenii vorbesc cu lacat la gura daca sunteti dumneavoastra aici.” E ceva de ascuns in activitatea ATOP? Asadar, mai degraba, punem lacat la gura presei. Acesta este mesajul unui ales local, trimis in fotoliul de consilier judetean de alegatori, carora li se refuza dreptul de a fi informati.
„Este o sedinta de lucru. In momentul in care avem persoane din afara, persoane straine, eu m-am dus degeaba, nu mai aflu nimic,” justifica Cosa. „Eu fac aceste intalniri pentru ca ma intereseaza relatia dintre administratia locala si Politie. Asta s-a discutat. Publice sunt doar sedintele din Consiliul Judetean. Acolo era doar o intalnire de lucru, nu era o sedinta ATOP. Noi suntem un ATOP mai activ, daca vreti sa va spun asa.”
Cu alte cuvinte, presedintele ATOP ne spune ca problemele cu care se confrunta Politia in desfasurarea activitatii de asigurare a pazei si protectiei cetatenilor nu sunt de interes public.
Reactia Maricicai Cosa nu a fost inteleasca nici de unii participanti la sedinta. „Acum, nici eu nu ma asteptam… n-am fost nici eu pregatit. A fost o sedinta inchisa pana la urma, dar ea are un punct de vedere si putea sa vi-l spuna. Nu-i restrictia asta in ATOP. O mai putem discuta la urmatoarea sedinta. Cred ca o putem face deschisa, pana la urma. Din punctul meu de vedere nu sunt probleme de discretie la sedintele ATOP. Sunt sedinte publice,” subliniaza consilierul judetean PNL Costica Marcu, membru ATOP.
„Am vazut reactia doamnei Cosa. Nu mi s-a parut corect. Pana la urma nu era nimic secret. Conform legii 544 privind liberul acces la informatiile publice, nu ai voie sa interzici presei participarea la aceste sedinte,” arata Daniel Soroiu, primarul comunei Casin.
„Nu s-a discutat cine stie ce. S-a abordat relatia dintre Primarie si Politie si ii era teama sa nu se afle,” divulga Gabriel Apreotesei, primarul comunei Manastirea Casin. „Trebuia sa fie publica, asa cum toate sedintele de Consiliu Local sunt publice.”
„Nu mi s-a parut o problema de securitate nationala,” considera Gioni Craciun, primar comuna Livezi. „S-a facut pana la urma un bilant al activitatii Politiei. S-au readus in atentie problemele de comunicare dintre administratie si Politie. Poate pentru ca erau discutii contradictorii nu v-a permis doamna Maricica Cosa accesul la sedinta. A fost decizia dumneaei.”
Ce nu a vrut Cosa sa afle Onesti Expres
Maricica Cosa: „Intrebati-ma ceva, daca vreti la obiect. Eu nu sunt de securitate nationala. V-am spus de la inceput ca este o sedinta de lucru de-a noastra, interna. Daca v-am deranjat cu ceva, imi cer scuze.”
Ce nu a vrut presedintele Cosa sa afle Onesti Expres a aflat oricum, si anume faptul ca seful de post de la Casin merge in misiune cu masina personala a primarului pentru ca postul de Politie nu are masina. „Mi s-a spus ca o sa primim atunci cand cei de la minister mai trimit,” relateaza primarul Soroiu. „Domnul consilier judetean Marcu s-a suparat ca nu avem paza obsteasca. Daca nu avem Politie Locala, trebuie sa avem paza obsteasca. Dar sunt anumite reglementari care spun ca paza obsteasca se face ori cu Politie Locala ori cu firma specializata de paza. Am mai atras atentia ca Politia da amenzi, conform legii, iar noi, la Primarie, ne trezim cu amenzi neincasate de 700.000 de lei, sume considerate de Directia Generala a Finantelor Publice drept sume neincasate. Marea majoritate a amenzilor provin de la circulatie. Viceprimarul de la Helegiu spunea ca are 900.000 lei. Eu am venit cu o propunere. Daca omul nu are bani sa plateasca, amenda sa se transforme in ore in folosul comunitatii. Asa, Primaria scapa de debite si scapa si omul de plata amenzii.”
„Am un om in minus la Postul de Politie si ar fi trebuit sa fie cel putin o schema de trei la un numar de 5.300 de locuitori. Iar postul arata asa cum arata,” descrie situatia primarul comunei Manastirea Casin, Apreotesei. „Aici toata lumea a propus sa facem un protocol de colaborare intre Primarie, pentru ca noi nu putem investi acolo, si IPJ, pentru a aranja posturile de politie, ca arata urat.”
Spritul de dupa…
Onesti Expres a reusit sa afle date si din culisele sedintei. Evident, declaratia a fost data sub protectia anonimatului, pentru ca altfel sursa noastra ar fi vorbit cu lacat la gura: „La un moment dat sedinta a devenit chiar plictisitoare, erau discutii asa, lejere. A durat si trei ore. Dupa care a urmat o masa oferita de organizatori.”
Am intrebat-o si pe Maricica Cosa, presedinta ATOP, daca printre activitatile Autoritatii se numara si mesele de dupa sedinte si cine la achita. „Nu neaparat. Nu. Absolut. Nu presupune. Nu suntem pe bani publici. N-am facut nicio cheltuiala. E treaba noastra, daca ne ducem dupa aia sa mancam impreuna. Bun. Si este vreo factura undeva din bani, din vreun buget undeva. Va spun eu ca nu. Ia sunati organizatorii, cel mai bine, si intrebati-i.”
Membrii Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica au fost validati prin Hotararea de Consiliu Judetean nr. 151 din 31.10.2012. Pentru activitatea desfasurata in plen si in comisiile de lucru, membrii ATOP primesc o indemnizatie de sedinta in suma bruta si impozabila, potrivit legii, dupa cum urmeaza: presedinte – 700 lei, membru – 600 lei. Cheltuielile necesare pentru desfasurarea activitatii ATOP se suporta din bugetul judetului. Pare-se ca tupeul presedintelui Maricica Cosa este alimentat cu bani din bugetul public. Ne asteptam ca la urmatoarea sedinta tupeul alesului local sa fie mai temperat, macar din respect pentru principiul democratic al accesului liber la informatii de interes public.
Marius Munteanu
#2 : 11/03/2014, 23:05
Ultima modificare: 13/03/2014, 08:46 – user
#1 : 05/03/2014, 10:32
Ultima modificare: 05/03/2014, 15:16 – user