Nasterea gemenilor Luca-Ioan si Maya-Ioana a insemnat pentru Oana si Florin Vasiloiu o bucurie fara margini. Aceste momente de fericire au fost curmate brusc atunci cand medicii nu i-au dat sanse de supravietuire unuia dintre gemeni. Si totusi, Luca-Ioan a fost pana acum un adevarat luptator, in ciuda pronosticului rezervat al medicilor specialisti.
Pe 12 noiembrie, anul trecut, in familia Vasiloiu au venit pe lume doi copilasi: un baietel cu o greutate de 2.300 grame si o fetita de 2.400 grame. “Cand mi-au spus medicii ca baietelul are ceva probleme, nu am banuit ca totul e atat de grav. Am crezut ca e ceva minor, asa precum o raceala ceva, dar nu o astfel de complicatie”, ne-a declarat Oana Vasiloiu. In urma discutiilor purtate cu cei doi parinti am aflat ca a doua zi dupa nastere, la Maternitatea Spitalului Municipal din Onesti, Luca-Ioan a fost diagnosticat cu atrezie de esofag tip IV Ladd, adica esofagul este intrerupt si nu poate manca sau inghiti ceva. A fost trimis, de urgenta, la Spitalul “Sf. Maria” din Iasi pentru operatie. “Acolo, medicii au intervenit imediat operandu-l pe Luca-Ioan si i-au lipit esofagul”, ne-a povestit Florin Vasiloiu. Aceasta operatie a fost o reusita timp de 10 zile, caci mai apoi tesutul esofagului s-a rupt. In aceste conditii, medicii specialisti au ridicat din umeri si le-au spus tinerilor parinti ca nu mai au ce sa-i faca. De altfel, pronosticul dat de medicii a fost unul extrem de rezervat deoarece sansele de supravietuire ale pacientilor cu acest diagnostic sunt extrem de mici. “Cand am aflat diagnosticul nici nu stiam foarte bine ce inseamna. Ceea ce stiam cu siguranta este faptul ca in perioada cand l-am nascut pe Luca la maternitatea onesteana s-au nascut alti trei baietei care aveau acest diagnostic. Niciunul dintre ei nu a supravietuit. In schimb, baiatul nostru este un luptator si daca el a ales sa lupte pentru viata sa, noi, ca parinti, trebuie sa facem tot ce e omeneste posibil pentru a-l ajuta. Este sansa lui si sansa noastra”, ne-a povestit Oana Vasiloiu.
In aceste conditii, medicii ieseni au decis sa-l opereze din nou. L-au bagat in sala de operatii si au gasit o noua solutie. I-au inchis capetele esofagului si i-au scos esofagul in partea dreapta a gatului (n.r. – esofagostomie) pentru a iesi saliva. Pentru a se putea alimenta totusi, in stomac i-au pus o sonda (n.r. – gastrostomie). Astfel, Luca a reusit sa supravietuiasca pana acum. Acum are sase luni si o pofta de viata debordanta. Este un copil vioi, sociabil, gangureste intruna impreuna cu surioara lui.
aNu am crezut ca vom putea face fata”
Asta ne-a spus mama gemenilor. “Nu am crezut ca voi putea face fata tuturor solicitarilor. Luca are nevoie de un tratament special si in ceea ce priveste alimentatia, dar si medicatia. Il hranim din doua in doua ore, cu seringa. A luat in greutate binisor, acum cantareste 4,6 kilograme, iar pentru medicii ieseni faptul ca a trait pana acum este un miracol”. Cei doi parinti, ajutati de bunici, reusesc sa faca fata tuturor problemelor, insa speranta ca baiatul lor va putea manca pe gurita este cea care le da putere sa mearga mai departe.
Exista speranta
Si totusi exista speranta. In Romania reconstructia esofagului se face atunci cand copilul are un an de zile si cantareste cel putin noua kilograme. Pentru a putea reconstrui esofagul medicii se folosesc de o portiune de colon ori de intestin subtire. Exista riscul major ca la maturitate sa apara cancerul esofagian. “Noi facem un copil bine pentru toata viata si nu asa temporar. Luca a suferit prea mult si are dreptul la o viata mai buna”, ne-au declarat parintii. Avizi de informatii, cei doi parinti au aflat ca Luca are o sansa mare. In Germania, la clinica din Karlsruhe, medicii germani folosesc ca metoda de reconstruire a esofagului lipirea directa a acestuia sau ca metoda secundara transpozitia stomacului, adica ridicarea stomacului pana cand acesta se uneste cu esofagul.
20.000 de euro pot salva viata micutului
Boss of Bosses full movie Din datele comunicate de medicii germani, familia Vasiloiu a aflat ca trebuie sa faca rost de 20.000 euro. “Am vrea sa mergem cat mai repede dar trebuie sa facem rost de banii necesari. Putem face programarea atunci cand avem macar o parte din bani. Cu ce am mai strans noi si cu ce ne-au ajutat cunoscutii ajungem la suma 3000 de euro, insa mai e destul de mult”, ne-a mai spus cei doi tineri.
Dana Lungu
Cei care cred ca pot sa-i ajute, chiar si cu putin, pot face donatii in urmatoarele conturi:
Cont in RON: Banca Volksbank Romania
Cod IBAN: RO35 VBBU 2511 BC34 4092 2701
Bee at the Beach full movie Cont in EURO: Banca Volksbank Romania
Cod IBAN: RO70 VBBU 2511 BC34 4092 1101
#1 : 17/05/2010, 11:45