Cauta
Educatie in scoli neautorizate22/09/2011


Unitati de invatamant care pun viata copiilor in pericol

Anul scolar a inceput, dar aproape 10 la suta din totalul celor 914 unitati de invatamant, care functioneaza in prezent in judet, sunt neautorizate sanitar. Multe dintre ele sunt si de pe Valea Trotusului. Problemele cele mai mari sunt la Caraclau si Temelia. Spre deosebire de anii anteriori, acum autorizarea sanitara s-a efectuat doar pe corpuri de cladire, nu pe intreaga unitate scolara. Unele scoli inca mai au de lucru la capitolul igienizare, asigurare de apa potabila, inca nu au retea de canalizare, grupuri sanitare adecvate, mobilier conform cu normele sanitare si spatii proprii desfasurarii actului de educatie.

Ca in fiecare an, si acum inceperea noului an de scolar a prins pe picior gresit anumite scoli si unele autoritati locale, care nu au reusit sa finalizeze lucrarile de igienizare in unitatile de invatamant pe perioada vacantei scolare. Astfel, peste 8.800 de elevi si prescolari sunt nevoiti acum sa invete in conditii impropii, in schimburi si in clase improvizate. Multi dintre ei sunt si din scoli situate pe Valea Trotusului. La Inspectoratul Scolar, dupa evaluarea retelei scolare, sute de structuri sau unitati arondate (scoli si gradinite) din sistem inca mai au probleme la capitolul aviz sanitar. Exemplele sunt multe, iar din zona Onestiului amintim doar cateva Temelia si Paltinata (Gura Vaii), Poiana, Balaneasa, Scariga si Fantanele (Livezi), Caraclau (Birsanesti), Floresti, Benesti, Slobozia Noua (Scorteni), Gutinas, Negoiesti (Stefan cel Mare) sau Zemes, iar lista este mult mai mare.

Probleme vechi: Scoala Temelia, de trei ani tot in constructie

Scoala din satul Temelia din comuna Gura Vaii este in constructie inca din august 2008. Licitatia a fost organizata in iunie 2008 si a fost castigata de o firma din Bacau. Neintelegerile au aparut imediat. Cei implicati in proiect au inceput sa se acuze reciproc. Cand sa inceapa lucrarea, constructorul a constatat ca proiectul a fost realizat din birou: pur si simplu scoala nu “incapea” in teren si a fost nevoie sa fie rasucita la 90 de grade. A inceput scandalul si santierul a stagnat, iar dosarul a ajuns in instanta. Si la Scoala cu clasele I-VIII Caraclau, comuna Barsanesti, se realizeaza de vreo trei ani reparatii capitale, iar termenul de finalizare este inca incert.

„Ne fug copiii la Onesti”

Mihai Coman, edilul din Barsanesti, afirma ca scoala din Caraclau astepta de trei ani finantare: "E aprobata prin HG 370/2008, insa Guvernul nu ne-a dat niciun ban. Consiliul Local a contribuit cu aproape un miliard de lei, partea lui, iar Ministerul Educatiei trebuia sa ne dea 2 miliarde, dar nu a virat niciun leu." Primarul sustine ca parintii isi iau copiii si ii duc la scolile din Onesti. Astfel, din peste 200 de elevi, mai sunt 100 cu tot cu prescolari. Se invata in doua schimburi, cei de gradinita, dimineata, iar ceilalti, dupa-amiaza. "Am trimis kilometri de adrese si documente la Inspectoratul Scolar Judetean, dar fara rezultat. Ceea ce se intampla acum va duce la distrugerea invatamantului rural. Nu se tine seama de faptul ca adevaratele valori au plecat de la sat" spune Mihai Coman, suparat. Comuna Gura Vaii are patru unitati de invatamant neutorizate, insa Petre Hoborici, secretarul comunei, nu este la curent: "Nu stiu nici daca asa stau lucrurile, nici care ar putea fi motivele. Trebuie sa ma interesez." Stiu primarul si viceprimarul, dar ambii lipsesc. E posibil sa fie vorba "de lipsa apei curente". De altfel, in majoritatea cazurilor, acesta e motivul neautorizarii.

„Sa faca clase separate, pe culori!”

Ioan Vlasie, edilul din Stefan cel Mare, arata ca toate cele sase gradinite neautorizate nu au utilitati: "Daca nu avem retea in comuna, de unde sa trag apa? Grupurile sanitare sunt bine intretinute, dar nu sunt moderne." Daca nu ai finantare, nu ai nici initiativa. "Intai sa ne dea bani, iar apoi, daca nu-i gospodaresc bine, sa ma sanctioneze. Singur ma amendez, in cazul asta!" spune Ioan Vlasie. Primaria Stefan cel Mare nu poate demara lucrari noi, de vreme ce nu le-a achitat nici pe cele vechi. "Am facut o extindere la Scoala I-VIII, care costa 8 miliarde de lei vechi. Noi am platit doua miliarde, iar guvernul ne-a dat un miliard", afirma edilul. Datoria fata de constructor este de 5 miliarde de lei vechi. "De cate ori s-a schimbat stapanul la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau am dus copii dupa toate solicitarile si avizele, sustine Ioan Vlasie. Din cauza ca sunt membru PSD, zac acolo, in sertar. Problema e ca unii dintre elevi au parinti «portocalii». Cel putin sa faca clase separate, pe culori, ca sa nu sufere si ai lor."

“Si noi, la randul nostru, am facut adrese catre Ministerul Educatiei, pentru ca banii de investitii de acolo vin, prin hotarare de guvern. Oricum, vor primi bani scolile in care reabilitarea a fost finalizata dar nu au fost platite datoriile catre firmele care au executat lucrarea si cele care au un grad de finalizare a lucrarilor de 90 la suta. Stiu ca s-a hotarat la nivel central o suma totala pe acest capitol, insa urmeaza sa se faca distribuirea ei in teritoriu. Pana nu vad banii, nu pot sa spun ce scoala primeste fonduri. Sunt multe cazuri de acest fel, dar nu noi decidem.”
prof. Florin Lazar, inspector scolar general ISJ Bacau.


Principalele motive pentru care scolile nu au primit autorizatie sanitara sunt:
- cladiri vechi cu structura de rezistenta afectata
- grup sanitar inadecvat
- lipsa apei curecte
- lipsa canalizarii
- mobilier inadecvat
- spatii insalubre, neigienizate
- spatii improprii desfasurarii activitatilor scolare (sali de clasa amenajate in camere de camin, de exemplu si care nu respecta cubajul)
Roxana Neagu
Silvia Patrascanu

Inspectorii sanitari de la Directia de Sanatate Publica au demarat o actiune de verificare a unitatilor de invatamant. "Acesta este un control tematic, urmare a unei adrese de la Ministerul Sanatatii, primite pe 9 septembrie, ne-a declarat dr. Dana Marcu, coordonator al Inspectiei Sanitare de Stat. Am facut deja verificari si am observat ca mai sunt scoli cu probleme. In unele din cele pe care le stiam cu deficiente s-a investit, in altele nu. Am mai gasit unitati care nu s-au aprovizionat cu substante dezinfectante." Acolo unde s-au descoperit nereguli, inspectorii vor reveni dupa o perioada de gratie acordata pentru intrarea in legalitate. In acelasi timp, continua activitatea curenta a Inspectiei Sanitare de Stat, care trebuie sa verifice in teren daca, in scolile autorizate pe raspunderea directorilor, sunt indeplinite normele specifice de functionare. (D. Mincu)


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII