Cauta
EXCLUSIV! Primaria Onesti se aprovizioneaza de la firma primarului Laurentiu Neghina: bomboane, ciocolata, cafea, vin spumant!20/01/2014

Laurentiu Neghina a transformat Primaria intr-o afacere proprie
Primarul Neghina incalca legea! Din nou! Dupa condamnarea pentru fapte de coruptie, alesul onestenilor se pozitioneaza in afara legii, aflandu-se in conflict de interese, conform declaratiilor prefectului Claudiu Serban, secretarului Primariei Onesti si liderilor politici. Primaria condusa de Neghina a achizitionat de la firma detinuta de Neghina, Aquila Fashion, la care primarul e asociat cu 95% (5% avand mama sa), cafea, vin spumant, dulciuri, sucuri, pentru cadoul de Craciun al angajatilor Primariei, in valoare de 17.668,40 lei.

Claudiu Serban, prefect de Bacau: „Daca la momentul cand s-a produs fapta primarul era actionar, atunci primarul se afla in conflict de interese.”
Daniel Spanu, secretar Primaria Onesti: „In mod normal este conflict de interese.”
Constantin Lazar, presedinte PNL Onesti: „Personal, ca onestean, ma simt jefuit”
Stefan Martin, presedinte PDL, consilier local: „Informati onestenii! Nu poti sa dai din banii oamenilor catre firma ta!”
Gelu Panfil, presedinte Forta Civica: „E limpede ca la Onesti se intampla tot felul de ilegalitati. Aceasta situatie este catalogata drept conflict de interese. Este o infractiune, o fapta penala.”

Primaria Municipiului Onesti a devenit deja afacerea lui Laurentiu Neghina. Primaria s-a aprovizionat cu mii de produse de la firma primarului, conform unei facturi intrate in posesia Onesti Expres. Produsele ar fi fost folosite pentru a se realiza „cosuri-cadou” pentru angajatii Primariei. Conform datelor la zi obtinute de Onesti Expres de la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bacau, societatea Aquila Fashion, care a vandut produsele catre Primarie, e detinuta in proportie de 95% de Laurentiu Neghina, 5% fiind pe numele mamei sale, Victoria. De altfel, nici primarul Neghina nu a negat acest lucru. „Sunt actionar in proportie de 95%. Eu am mai multe firme. Sunt actionar cu sotia, cu mama. Is ale familiei, is ale noastre, in casa. E firma familiei. La Nevila mi se pare ca am 99%. Oricum, ca sa-ti faci a doua firma nu poti sa fii actionar unic la mai multe firme. De la Aquila Fashion am avut vreo 600 000 lei dividende, anul trecut. E afacerea familiei. Asta e ideea,” concluzioneaza Neghina.

Cutii de bomboane (300 buc.), cafea macinata (267 buc.), vin spumant (267 buc.), bomboane pom (600 buc.), ciocolata (600 buc.), napolitane (600 buc.), cornuri cu ciocolata (600 buc.), doza suc (600 buc.), in valoare totala de 17 668, 40 lei, au fost achizitionate de Primaria Onesti de la firma primarului si receptionate de seful Serviciului Administrativ, Gheorghe Mihaila, conform facturii nr. 899 din 19.12.2013 si inregistrata la Primarie cu nr. 25 027/19.12.2013 (n. red. - o puteti vedea in facsimil). In prima faza, in dialog cu reporterul Onesti Expres, seful Mihaila, zeflemitor, a negat orice legatura cu achizitia de dulciuri si bauturi.

Mihaila: „Nu. Prin Biroul Aprovizionare se face chestia asta.”
Reporter: „Dar numele dumneavoastra scris cu litere de mana apare pe factura, cu seria si numarul buletinului, precum si semnatura.”
Mihaila: „Nu se stie daca e semnatura mea. De ce vorbiti... asa? Ca-i semnatura mea. Matale esti ziarist la un ziar de scandal si panarama. Ca nu am ridicat eu, nu am facut eu aprovizionarea. M-ati inteles? Ei, lasa-ma in pace ... .” Si a inchis.

Intrebare: de ce este Seful Serviciului Administrativ reticent in a oferi informatii legate de o achizitie publica a Primariei Onesti? Si nu doar atat. Acesta acuza, nu stim pe cine, de fals in acte. „Nu este semnatura mea”, cand pe factura se vede clar numele delegatului, seria, nr. buletinului , precum si semnatura.

Lui Dragos Benea nu-i vine sa creada!

Nici Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean si seful pe linie politica al primarului Neghina in Alianta PSD-UNPR, nu poate sa creada eroarea administrativa in care se afla protejatul sau. „Nu pot comenta o situatie pe care nu o stiu. Nu pot comenta o informatie dintr-o singura sursa. Pot sa va spun, in schimb, altceva: nu cred ca domnul Neghina are nevoie de asemenea erori administrative si nu cred ca face asemenea lucruri. Nu face astfel de erori administrative domnul Neghina, va asigur,” declara Benea, nedorind sa i se aduca la cunostinta de catre reporterul Onesti Expres informatiile din documentele prezentate in material, in conditiile in care eroarea „administrativa” poate ajunge in sfera penala. O situatie similara a avut loc la Primaria Prajesti, unde primarul Eugen Antica a cumparat din bani publici dulciuri de 10.000 lei. Atunci, presedintele Benea s-a manifestat zgomotos, pilduitor, cu un discurs acuzator la adresa primarului, in plenul sedintei de Consiliu Judetean din 15 martie 2013. „Cele doua spete difera,” raspunde Dragos Benea. „Situatia de la Prajesti o cunosteam, iar pe cea de la Onesti o cunosc doar prin ceea ce mi-ati spus dumneavoastra. Nu comentez o situatie pe care nu o stiu. Am doar punctul dumneavoastra de vedere. In cazul de la Prajesti am avut hartiile, parerile de la vreo 3, 4 oameni. Acum imi spuneti doar dumneavoastra. Poate sa fie asa, poate sa nu fie asa, dar nu cred ca domnul Neghina a facut asa ceva.”

Dincolo de convingerile presedintelui Benea fata de afacerile cu Primaria ale primarului Laurentiu Neghina, datele raman, documentele vorbesc de la sine, iar prefectul Claudiu Serban declara conflict de interese: „daca la momentul cand s-a produs fapta primarul era actionar, atunci primarul se afla in conflict de interese. Orice persoana poate sesiza lucrul acesta. Secretarul primariei trebuie sa faca un referat de cercetare, noi facem niste cercetari, dupa care se fac demersurile legale. Se poate face sesizare si catre ANI, in situatii similare cerem si parerea lor si daca se confirma ce spuneti dumneavoastra se aplica legea.” Ulterior discutiei telefonice, Onesti Expres a trimis pe faxul Consiliului Judetean atat o copie a facturii, cat si o copie a documentelor de la Registrul Comertului, cu privire la actionariatul societatii controlate de Laurentiu Neghina.

Gelu Panfil: „Este o infractiune, o fapta penala”

Dupa condamnarea de 8 luni cu suspendare pentru fapte de coruptie in incercarea de a da spaga in schimbul obtinerii diplomei de Bacalaureat, Laurentiu Neghina ar putea avea probleme mult mai mari, intrucat se afla in „termenul de incercare”. Avocatul Gelu Panfil, presedintele organizatiei Forta Civica, incadreaza fapta primarului Neghina la categoria infractiune: „ e limpede ca la Onesti se intampla tot felul de ilegalitati. Aceasta situatie este catalogata drept conflict de interese. Este o infractiune, o fapta penala. Cred ca la un moment dat organele abilitate urmeaza sa se sesizeze, pentru ca s-au adunat prea multe, din punctul meu de vedere. Stim ca primarul e infractor. Sa ne aducem aminte ca el este condamnat pentru fapte de coruptie. Mi se pare strigator la cer, ca tu, in calitate de primar, sa cumperi din banii oamenilor dulciuri de la firma ta. Ne asteptam la orice de la actuala administratie. Nu ne mai surprinde nimic.”

Stefan Martin: „oamenii ar trebui sa stie acest lucru”

Si presedintele PDL Onesti, Stefan Martin, considera ca nu este normala relatia comerciala dintre Primarie si firma primarului Neghina, solicitand Onesti Expres informarea onestenilor cu privire la aceste fapte, prin publicarea documentelor. „Nu poti sa dai din banii oamenilor catre firma ta. Eu nu sunt de acord cu asa ceva. Daca aveti documente in acest sens si le puteti face publice, cred ca oamenii ar trebui sa stie acest lucru. Daca e conflict de interese, nu putem face altceva decat sa sesizam justitia sa-si faca treaba. Nu am nici un regret sa declar acest lucru. Nu e in regula. Chiar daca firma ar fi fost a sotiei, a cumetrilor, a neamurilor, tot nu este in regula. Suma de 17.000 e destul de mare, dar suficienta pentru a se face incredintare directa. Din punctul meu de vedere, onorabil si moral, ar fi fost ca acest lucru sa nu se intample,” reitereaza Martin.

Constantin Lazar: „Ca onestean, ma simt jefuit”

Omul de afaceri Constantin Lazar, presedintele PNL Onesti, solicita Institutiei Prefectului sa ia act de situatia lui Neghina si sa-i puna punct mandatului: „Mi se pare incredibil sa te cobori la acest nivel, ca primar, iar Primaria pe care o conduci sa se aprovizioneze de la firma ta. Justitia are din nou de lucru cu Laurentiu Neghina, iar Institutia Prefectului trebuie sa arate fermitate in acest caz si sa arate ca si in Onesti trebuie respectata legea. Ma gandesc la angajatii Primariei, cum se simt, pentru ca ei, de fapt, nu au primit acele produse drept cadou, pentru ca le-au platit. Din taxele si impozitele lor, banii au mers la firma primarului. De mai bine de un an atrag atentia cu privire la modul in care se abuzeaza de banii nostri, ai onestenilor, acum vedem un exemplu clar unde ajung acesti bani: direct la firma primarului. Personal, ca onestean, ma simt jefuit.”

Neghina: Nevila si Aquila, astea sunt afacerile

In eventualitatea unor viitoare relatii comerciale in afara legii dintre Primaria Onesti condusa de Neghina si firmele afaceristului Neghina, acesta tine sa faca urmatoarea precizare: „Ca sa aveti o imagine mai clara ce inseamna Aquila si ce inseamna Nevila. Magazinele de la parterul blocurilor cu produse alimentare de la Onesti, Targu Ocna, Moinesti, Comanesti, sunt pe Aquila Fashion, iar tot ce inseamna etaj cu produse nealimentare este Nevila. Pe ele scrie Nevila, dar sunt doua firme distincte. Cand te uiti ca imagine zici ca e Nevila, dar alimentarele sunt pe o firma si nealimentarele pe alta firma. Astea sunt afacerile, sunt la vedere, nu-i nimic ascuns.”
Marius Munteanu

Agentia Nationala de Integritate, sesizata cu privire la afacerile cu Primaria ale firmei primarului Neghina

Bomboanele, ciocolata si vinul spumant cumparate de Primaria Onesti de la firma primarului, Aquila Fashion, au trezit si interesul Centrului de Resurse Juridice. Radu Nicolae, manager program „Integritate Publica”, a trimis catre Onesti Expres sesizarea inaintata Agentiei Nationale de Integritate. Redam o parte din ea:

„Subscrisa Fundatia Centrul de Resurse Juridice, cu sediul in Bucuresti, str. Arcului nr.19, sector 2, in baza art. 12, alin.1 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, va solicitam sa cercetati posibila situatie de conflict de interese in care se afla primarul municipiului Onesti, Victor Laurentiu Neghina.

In fapt, Primaria municipiului Onesti a achizitionat de la S.C. Aquila - Fashion SRL mai multe produse in baza facturii nr. 899/19.12.2013 (anexata prezentei). Conform datelor obtinute de CRJ, S.C. Aquila - Fashion SRL ii are drept asociati pe primarul municipiului Onesti, cu 95% din partile sociale, si pe mama domniei sale, doamna Victoria P. Neghina, cu 5% din partile sociale, administratorul societatii fiind doamna Carmen Harlau.
Aceasta achizitie este considerata situatie de conflict de interese de catre art. 69.1 din OUG nr. 34 din 19 aprilie 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, precum si prin Ordinul 170/2012 anexat.”

Conform Art. 2531 din Codul Penal „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.”

Mai mult, conform articolului 76, (1) din Legea 161/2003, primarii si viceprimarii sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie daca aduce vreun folos material pentru propria persoana, sot/sotie, rudele de gradul I.

Spete similare cu ale lui Laurentiu Neghina constatate de Agentia Nationala de Integritate

Sursa: Comuniat de Presa, 19 decembrie 2013

„STREDIE MARINEL, Primar al Comunei Cristinesti, Jud. Botosani, a incalcat regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, intrucat primaria a incheiat 3 contracte de servicii, in valoare totala de 35.679,4 Lei, cu S.C. AGROMEC DRAGALINA S.A., societate comerciala in cadrul careia persoana evaluata detine calitatea de actionar majoritar, iar sotia sa functia de gestionar, aceasta incasand, in perioada 2008 - 2012, venituri din salarii, in suma totala de 28.643 Lei. Sotia sa a detinut si functia de cenzor in cadrul societatii, in perioada 31.05.2006 - 15.10.2009.
Astfel, STREDIE MARINEL a incalcat dispozitiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit carora „Primarii […] sunt obligati sa nu emita un act administrativ […] in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I” si dispozitiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit carora „Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau afini pana la rude de gradul al doilea inclusiv”.
De asemenea, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre STREDIE MARINEL a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei: „Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau […] se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.
Teodora Ciuraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Grigore Victor
#11 : 04/04/2014, 16:09
Buna ziua! Am o intrebare, cum pot obtine locuinta de la primarie si ce acte imi trebuie?
Ultima modificare: 05/04/2014, 08:41 - user  
Vasile
#10 : 02/02/2014, 09:31
Deși Onesti Expres este un ziar sărac in informații utile,consta ca,in schimb este o arma de lupta destul de buna împotriva actualului primar.Articolul in cauza este o dovada in plus.Autorul articolului,era bine ca,înainte de a-l scrie sa se documenteze daca acele articole comandate au prețuri mai mari decât la alte firme.De asemeni ar fi trebuit sa se documenteze daca nu cumva o fi fost poate si o licitație. Oare n-ar fi mai bine ca Onesti Expres sa relateze de exemplu,cum administrația pieței gestionează colectarea deșeurilor.Exista o lege care prevede colectarea pe categorii a deșeurilor.De asemeni,nimeni,nici un ziar nu arată actele de vandalism din parcul orașului,unde fără nici o jenaTineri,rup bancile,arunca peturi goale înlocui,degradează coșurile de gunoi etc.,In concluzie consider ziarul Onesti Expres o tribuna nostalgică pentru vechiul primar si de lupta nu prea corecta împotriva actualului primar.

Onesti Expres: Multumim pentru sesizarile respective. A fost incredintare directa, nu licitatie, publicam si raspunsul prin care Primaria recunoaste asta, gasiti la chioscuri in ultimul numar. Nici nu mai conteaza pretul, subiectul e faptul ca firma actualului primar, Laurentiu Neghina, aprovizioneaza Primaria. Cat priveste nostalgia pentru fostul primar, consideram ca acesta e protejatul actualui primar, in conditiile in care, desi l-a acuzat de diverse, Neghina nu a facut nici o sesizare la organele abilitate cu privire la presupusele ilegalitati din timpul lui Lemnaru.
Ultima modificare: 02/02/2014, 16:56 - user  
ypse
#9 : 27/01/2014, 09:18
Pe 29 ianuarie va fi examen si pentru postul de director economic la spital si dintr-o data a aparut o contracandidata pentru actuala directoare.Bineinteles ca este o simpla coincidenta faptul ca aceasta aspiranta la fotoliul de director economic la spital este contabil la o asociatie non-profit la care presedinte este sotul managerului Secara.Risca cineva un pariu ca nu va castiga concursul aceasta tanara speranta?

Onesti Expres: Urmarim subiectul, multumim, e foarte interesant.
Ultima modificare: 27/01/2014, 16:54 - user  
bubu
#8 : 24/01/2014, 11:17
Si nici nu stiti totul

Onesti Expres: Asteptam sa ne spuneti pe redactie@onestiexpres.ro ce ar mai trebui sa stim. Multumim mult!
Ultima modificare: 25/01/2014, 15:03 - user  
Anonymous
#7 : 24/01/2014, 02:40
Se pare ca f putini inteleg realitatea asa cum este. Am fost furati inainte si vom fi furati si de acum inainte. Avem in genele noatre ADN de sclav inca de la punerea bazei poporului roman. Noi ne pricepem sa demonstram, sa caram pancarte, sa racnim cat ne tine gura pentru un trai mai bun. Din pacate, nimic nu se va schimba in felul asta. Vreti un trai mai bun? Puneti mana pe topoare, sabii, pistoale sau orice arsenal poate face o rana adanca si eliminati raul din radacina. Spuneti NU violentei? Ma bucur pentru voi, asta am facut si pana acum, am demonstrat pasnic sau pasiv. Vreti sa schimbati ceva la poporul roman? Schimbati modul de gandire. Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Am ajuns sa uram tiganii si ungurii din tara noastra pentru ca ce? Ca-s tot oameni si ei? Cine ne fura mai mult in tara asta? Ungurii, tiganii sau politicienii? faceti un efort si vedeti de unde vine problema. Discutiile de genul celei prezente sunt inutile. Da, ne-a furat si Lemnaru, ne fura si Neghina si ne vor fura absolut toti de aici incolo. De ce? Pentru ca le dam voie!!!!
Ultima modificare: 25/01/2014, 15:02 - user  
ypse
#6 : 23/01/2014, 23:49
Sotul mamei lui Neghina, adica tatal vitreg, pe nume Secara, este unchiul sotului managerului spitalului din Onesti.

Onesti Expres: Va multumim foarte mult pentru informatie. Va mai asteptam si pe redactie@onestiepres.ro
Ultima modificare: 25/01/2014, 15:01 - user  
Anonymous
#5 : 23/01/2014, 06:54
eu nu inteleg pe ce baza a putut achizitiona aceste cadouri de Craciun .... care e baza lor legala?
Ultima modificare: 23/01/2014, 18:36 - user  
ypse
#4 : 22/01/2014, 22:19
Nimic surprinzator, asta este doar inceputul. Sa vedeti ce va urma la spital dupa ce si-a instalat ruda in postul de manager general. O sa schimbe toata echipa de conducere si apoi o sa curga facturile de la firmele lui Neghina catre spital.

Onesti Expres: cine este ruda lui Neghina?
Ultima modificare: 23/01/2014, 18:35 - user  
unu de pe acilea
#3 : 20/01/2014, 14:17
atata timp cat o institutie publica este confundata cu un supermarket, in care intra si iese cine vrea, la ce va mirati? asa ca tot inainte... hm... poate era mai bine...
Ultima modificare: 21/01/2014, 18:05 - user  
Costica
#2 : 20/01/2014, 11:10
Afara din Onesti!!! INFRACTORULE!
Ultima modificare: 21/01/2014, 18:05 - user  
Anonymous
#1 : 20/01/2014, 11:05
Este surprinzator cum presedintele CJ Bacau il sustine pe Neghina. In campania electorala Neghina a candidat in alianta cu PDL-ul, tradand alianta USL. .Dupa instalarea ca primar a lui Neghina, Dragos Benea creeaza o majoritate in CL-Onesti cu PDL UNPR, tradand alianta USL (PSD PNL) in favoarea lui Neghina. Mai mult, sacrifica conducerea PSD-ONESTI in favoarea cuplului Neghina - GNATIUC. Gurile "rele" vorbesc de interese materiale intre Neghina si Dragos Benea. Asa o fi?

Onesti Expres: Despre ce „interese materiale” vorbiti, concret?
Ultima modificare: 21/01/2014, 18:04 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII