Cauta
Fizica, o provocare constanta la Colegiul National «Dimitrie Cantemir» din Onesti15/03/2018

Prin tot ceea ce a fost si este Onestiul, niciodata nu i-a lipsit dorinta de intrecere, obtinerea de rezultate cat mai bune la concursurile nationale. Prin aceste lucruri , prin perseverenta si competetivitate (socotita "catalizatorul performantei"), onestenii au reusit si reusesc ca sa exceleze. Astfel, rezultatele cucerite la concursurile nationale si la Etapa judeteana de fizica de catre elevii Colegiului National "Dimitrie Cantemir" (director, prof. Aliana Ifrim), fac din aceasta institutie un adevarat "centru de excelenta", an de an prezenta "cantemirenilor" fiind la inaltime. Primele rezultate notabile din acest an de invatamant au fost obtinute la Concursul National VRANCEANU - PROCOPIU, ce s-a desfasurat in ziua de 18 noiembrie 2017, la Bacau. Aici elevii Colegiului National "Dimitrie Cantemir" au obtinut premiul III prin Stefanescu Stefan (elev in clasa a IX-a) si o mentiune, care a revenit elevei din clasa a XII-a, Bulichi Teodora - Elena (ambii elevi au fost coordonati de prof. dr. Costin Ionut Dobrota). Tot in aceeasi luna, la 25 noiembrie, la Vaslui, la Concursul interjudetean PROFIZICA au fost inregistrate mai multe rezultate meritorii. Astfel, la clasa a VII-a (prof. coordonator Lenuta Basoc), elevul Smarandi Stefan a obtinut premiul I in timp ce Antohi Alin, Berescu Silvia - Maria, Pantiru Ioan -Vlad au cucerit premiul al II-lea. Elevilor Luca Delia - Ioana, Mitrofan Theodor si Murarasu Ilinca li s-a inmanat premiul al III- lea, iar Danila Alexia - Andreea a fost recompensata cu mentiune. La clasa a VIII-a, sub coordonarea aceleeasi profesoare, Lenuta Basoc, elevul Negureanu Andrei - Valentin a primit Premiul al III-lea, iar Iliescu Andrei - Tudor - mentiune. Si la clasele de liceu rezultatele au fost stralucitoare: la clasa a IX-a, (coordonator prof. dr. Costin - Ionut Dobrota), cu un punctaj maxim Stefanescu Stefan a obtinut premiul I iar elevilor Dragan Daria - Maria, Toader Mihai - Cristian si Plesoianu Iarina -Maria , li s-a acordat premiul al III-lea. La clasa a X-a, prof. Neculai Sandu a coordonat activitatea elevului Gatej Nicolae, care a primit o mentiune, iar la clasa a XII-a, prof. dr. Costin - Ionut Dobrota a indrumat - o pe eleva Bulichi Teodora - Elena, ce a obtinut premiul al III-lea.

"Panoplia" premiilor obtinute s-a imbogatit si la Concursul centrelor de excelenta, PHI, care s-a desfasurat la Iasi in perioada 20-21 ianuarie 2018. Coordonati de profesorii Lenuta Basoc, Costin Ionut Dobrota si Neculai Sandu elevii Colegiului National "Dimitrie Cantemir" au obtinut 7 premii I prin Smarandi Stefan si Murarasu Ilinca - Simina (clasa a VII-a), Negureanu Andrei - Valentin (clasa a VIII-a), Stefanescu Stefan, Plesoianu Iarina - Maria (clasa a IX-a), Gatej Nicolae (clasa a X-a), Bulichi Teodora - Elena(clasa a XII-a). Un numar de 6 premii II au primit: Dragan David Andrei (clasa a VI-a), Berescu Silvia - Maria si Mitrofan Theodor - Cristian (clasa a VII-a), Irimia Marian, Dragan Daria - Maria (clasa a IX-a), Grosu Stefan (clasa a XII-a) iar alte 8 premii al III-lea au revenit elevilor Vasioiu Robert Andrei, Carasel Andrei (clasa a VI-a), Luca Delia - Ioana, Antohi Alin, Pantiru Ioan -Vlad, Apostu Razvan - Marian (clasa a VII-a), Iliescu Andrei - Tudor (clasa a VIII-a), Alecu Victor - Adrian (clasa a IX-a). Concursul centrelor de excelenta PHI, de la Iasi a fost prilejul obtinerii si unui numar de 10 mentiuni pentru elevii "cantemireni" Sticlaru Dragos (clasa a VII-a), Toader Mihai-Cristian (clasa a IX-a), Miron Robert - Gabriel, Duta Flavia (clasa a X-a), Soiman Andra - Teodora, Sandu Darius - Valentin, Andronic Paula - Diana, Andrei Ana - Maria, Botea Adrian-Stefan, Slamnoiu Cristian - Gabriel (clasa a XII-a).

Cea mai importanta "provocare" pentru elevii Colegiului National "Dimitrie Cantemir " ce indragesc fizica a fost la Etapa judeteana a Olimpiadei de Fizica. Aceasta a avut loc in ziua de 24 februarie 2018 si s-a concretizat in urmatoarele performante: elevii Smarandi Stefan (clasa a VII-a), Negureanu Andrei-Valentin si Iliescu Andrei-Tudor (ambii in clasa a VIII-a), ce sunt indrumati de profesorul coordonator Lenuta Basoc au obtinut premiul I la fel ca si Stefanescu Stefan (clasa a IX a), Bulichi Teodora Elena (clasa a XII a) - ce sunt coordonati de prof. dr. Costin Dobrota. Aceeasi performanta a fost obtinuta si de elevul din clasa a X a Nicolae Gatej (prof. coordonator Neculai Sandu). Premiul al II-lea a revenit elevilor Murarasu Ilinca Simina (clasa a VII-a, prof. indrumator Lenuta Basoc) si Plesoianu Iarina - Maria (clasa a IX-a, prof. indrumator Costin Dobrota). Au fost obtinute si 2 premii al III-lea, prin Mitrofan Theodor - Cristian si Pantiru Ioan Vlad (ambii din clasa a VII-a, prof. indrumator Lenuta Basoc) precum si 2 mentiuni, care au revenit elevilor Antohi Alin (clasa a VII-a, coordonat de prof. Lenuta Basoc) si Toader Mihai - Cristian (clasa a IX-a, indrumat de prof. dr. Costin Dobrota).

Dupa cum ne-a declarat prof. Alina Cosma, consilier educativ la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" din Onesti, "sapte dintre acesti elevi s-au calificat la Etapa nationala a Olimpiadei de Fizica: Smarandi Stefan, Stefanescu Stefan, Iliescu Andrei Tudor, Plesoianu Iarina - Maria, Negureanu Andrei - Valentin, Gatej Nicolae si Bulichi Teodora - Elena". Ea a mai mentionat: "Misiunea Colegiului National «Dimitrie Cantemir» este de a-i pregati pe elevii sai pentru viitoarele cariere si pentru viata, iar profesorii depun eforturi sustinute in acest sens. Fizica, o stiinta esentiala in contextul societatii actuale, este dificila, dar fascinanta, o provocare constanta, pe care nici un elev ambitios nu o poate refuza. An de an, rezultatele elevilor nostri la olimpiada si concursurile de fizica au fost remarcabile. Numeroasele ore de pregatire suplimentara, pasiunea si daruirea profesorilor de fizica, receptivitatea elevilor si disponibilitatea lor de a munci tot mai mult au produs efectul dorit. Motivatia lor consta si in dorinta de a conferi un sens acestui univers, de a ordona concepte, de a asimila formule si a rezolva probleme".

Este de evidentiat faptul ca rezultatele din acest an ale "olimpicilor cantemireni" la Etapa judeteana a Olimpiadei la Fizica sunt pe masura celor inregistrate in urma cu un an cand elevii Mitrofan Theodor, Negureanu Andrei, Iliescu Andrei, Stefanescu Stefan, Plesoianu Iarina si Bulichi Teodora au cucerit premiul I iar Toader Mihai, Dragan Daria, Irimia Marian au obtinut premiul II in timp ce Smarandi Stefan, Danila Alexia, Pantiru Ioan si Apostu Razvan au primit premiul III. Dincolo de aceste rezultate, de straduinta de a cunoaste cat mai bine notiunile fizicii, de numeroasele experiente de laborator se afla munca echipei profesorilor de la catedra de fizica a Colegiului National "Dimitrie Cantemir" dar si bucuria elevilor ce gasesc astfel - incantati de aceasta disciplina de studiu- raspunsuri la intrebarile la care au asteptari foarte mari!
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII