Cauta
Implinirea unui vis23/10/2017


Aplecarea spre studiu, spre invatatura si cunoastere i-a adus onestencei Dana Ioana Obrinteschi Iancu bucurii dintre cele mai mari. Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Sociologie si Comunicare din Brasov, fiind admisa din acest an la Scoala Doctorala de Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti (unde poate activa ca profesor asistent la obiectul de studiu Sociologia Dreptului), ea a fost selectata pentru a lucra in cadrul Ministerului Justitiei. "Am scris la sediul Antequera si, dupa cateva zile de asteptare indelungata, mi-au spus ca in Sevilia exista un loc potrivit cererii si pregatirii mele. Pe baza scrisorii de acceptare pe care am primit-o, Comisia Europeana prin Programul Erasmus +, mi-a fost acordata una dintre bursele disponibile pentru practicile internationale si intr-un timp scurt am calatorit in Spania si am inceput sa lucrez", ne-a marturisit onesteanca Dana Ioana Obrinteschi. "Acest fapt mi-a implinit un vis si cu sprijin financiar de la Comisia Europeana, printr-o bursa Erasmus + am putut face cercetare in penitenciarele din Spania", ne-a declarat ea cu mare bucurie , fiind acceptata in aceasta tara de Fundatia Prolibertas pentru a desfasura activitati in Unitatea de mame a Penitenciarului Sevilia I, la Penitenciarul de maxima siguranta Sevilia II si la Adapostul pentru detinuti Emaus Esperanza de la Trinidad." Despre aceasta inedita experienta de viata ea ne-a mentionat: "Mi-am dorit mult acest stagiu de practica si cercetare deoarece domeniul in care imi desfasor activitatea, cel al reintegrarii sociale, este in Spania mult diferit fata de tara noastra iar sansa de a vedea situatia din mai multe perspective, imi aduce un plus de profesionalism. Toate activitatile pe care le-am desfasurat au avut o incarcatura emotionala deosebita. In penitenciar am intalnit romani care s-au bucurat nespus numai pentru ca au avut ocazia sa vorbeasca limba romana cu mine. Indiferent de fapta pentru care ajunsesera acolo, pentru mine erau oamenii in nevoie care simteau sa isi povesteasca «oful» si cereau cu privirea un strop de intelegere din partea mea. Mi-am facut timp sa ascult povestile tuturor si am gasit cateva cuvinte linistitoare pentru fiecare, simtind, la 3500 de km de casa, dupa gratiile de fier ale inchisorii, ca am reusit sa le aduc putin din Romania, tara noastra pe care multi nu au mai vazut-o de ani buni si de care le este atat de dor. O alta categorie care m-a impresionat a fost cea a persoanelor care ieseau din penitenciar dupa o perioada foarte lunga de timp petrecuta acolo. Primele lor reactii, dincolo de poarta inchisorii, ce impresionau pe oricine erau cum respirau cu nesat aerul de afara, felul in care priveau strazile pe care nu au mai calcat de multa vreme…"

La capatul acestei inedite experiente tanara Dana Ioana Obrinteschi din Onesti a marturisit: "Am vazut la Fundatia Prolibertas cel mai clar mod de a arata acceptarea si iertarea pentru cei care in trecut au incalcat regulile, ce acum se straduiesc sa gaseasca calea cea buna. Ma simt fericita si toti oamenii pe care i-am intalnit acum fac parte din propria mea poveste!".
Este de mentionat faptul ca Dana Ioana Obrinteschi Iancu a fost felicitata in Spania pentru modul cum si-a desfasurat activitatea, ea reusind sa acumuleze o experienta deosebita in institutiile penitenciare din Spania. Cu aceasta bucurie in suflet ea ne-a mai declarat: "Cred ca eforturile pe care le-am depus pentru educatia mea in ultimii ani, au fost facute in directia potrivita. Mi-am gasit drumul si aud clar chemarea! Am invatat multe lucruri in Spania, despre inchisori si oamenii din ele, despre reintegrarea sociala si birocratia din spatele ei, dar in special despre mine insami. Pot lua tot ce s-a intamplat acolo drept un cadou pe care viata mi l-a oferit la inceput de cariera in Ministerul Justitiei. Acolo, departe, m-am simtit utila pentru oamenii pe care societatea ii plaseaza la margine si cuvintele lor de multumire au fost printre cele mai emotionante care mi s-au adresat. Sunt constienta de gravitatea faptelor lor, de profilele dificile pe care le voi intalni insa ei sunt cei cu care imi doresc sa lucrez, tot efortul meu va fi indreptat spre redirectionarea lor pe calea cea buna".
Ion Moraru

Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII