Cauta
Interferente lirice in devenire25/04/2013


Cu totii stim ca poezia trezeste frumusetea in suflete, simtind astfel iubirea si fericirea pe care Dumnezeu o revarsa cu darnicie in diferite momente ale vietii. Acest lucru a fost palpabil la un eveniment care s-a desfasurat nu cu mult timp in urma la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti. Este vorba de dubla lansare a unor volume de poezii pe care Clubul "Expresia Ideii" (coordonat de prof. Mariana Bendou) , a organizat-o la Aula bibliotecii onestene impreuna cu aceasta institutie. Cartile care au fost lansate au ca autori pe stefania Puscalau (care a realizat volumul de versuri "Mar copt de iubire") si pe Marian Cristian Gorun, prin a carui stradanie a vazut lumina tiparului cartea "El, Ea si... Dragostea". Daca lasam la o parte faptul ca astfel de manifestari cuprind prezentarea volumelor "in corpore", cu versurile care au cel mai puternic impact asupra iubitorilor poeziei, de aceasta data atmosfera dublei lansari de carte a fost cu totul altfel. Prof. Mariana Bendou a facut o incursiune in universul poetic al noilor aparitii editoriale, care au fost analizate cu destoinicie si de profesoara Gabriela Taranu, de la Colegiul National "Grigore Moisil". Versurile stefaniei Puscalau au fost recitate de iubitorii fara varsta ai poeziei, intre ei numarandu-se si Sabrina Domocos, de doar 6-7 anisori. Pornind de la titlul volumului ("Mar copt de iubire"), autoarea a oferit acestora precum si celor care au achizitionat aceasta carte, cate unul din merele "ce-si etalau" frumusetea dintr-un paner rustic, impletit in mod traditional. Despre stefania Puscalau, profesoara coordonatoare a Clubului "Expresia Ideii", Mariana Bendou a declarat:"Ea s-a nascut intr-un decembrie «cu zapezi polare», cum ii place sa spuna... pentru ca sa devina apoi «cea pe care tata o asteapta acasa / cu ganduri hipertensive» si «cea pentru care / mainile mamei sunt muncite in frig»... De la copila «cu sandale rosii, usurele », zburdand prin curtea bunicii si defiland pe «prispa amintirilor»... spalata de lacrimile din credinta ale mamei si vegheata de albastrul ochilor tatalui («singurul om care si-a gasit timp sa ma cunoasca»), existenta autoarei «incepe sa capete un inteles». Poarta acum «tocuri si palarii» si invata treptat sa isi puna «toata iubirea intr-un plic»; iubirea pentru cei care au crescut-o, iubirea pentru satul copilariei, iubirea pentru patrie, iubirea pentru toti oamenii... Pasind spre maturitate, indoiala o acapareaza insa si poeta se simte tot mai mult «singura si debusolata», pentru ca vine «din tinutul iubirii din care a plecat pentru ca nu a stiut sa minta». invata ca oamenii pe care ii iubeste nu sunt perfecti, pentru ca nu raspund cum si-ar fi dorit nevoilor ei («ma dor de moarte lungi singuratati / si iar va simt pe toti mult prea departe / alcatuind minciuni si nedreptati / vorbiti de rau si ma urati de moarte»). Motivul marului strabate aceasta carte, unind vremuri, oameni si emotii".
si Marian Cristian Gorun a avut surprizele sale, deosebite pentru spectatori, una dintre acestea fiind trecerea spectaculoasa de la prezentarea volumului de poezie la interpretarea unei melodii de dragoste! Prof. Gabriela Taranu a intampinat volumul lui Marian Cristian Gorun cu cuvintele: "Stiu ca iubeste frumosul, ca este prieten cu viata. Marian Cristian Gorun transmite frumuseti nebanuite, nici chiar de el insusi, prin ochi, buze, epiderma, reusind astfel sa atinga interiorul indragostitilor care tresalta de bucurie nedisimulata. Prin volumul de poezii intitulat «El, Ea si...dragostea» Cristian deschide poarta unei «Cetati» cu sagalnicie, cu indrazneala, avand in vedere ca e un poet in devenire. Se foloseste de versul scurt, ritmat, pe alocuri eliberat de rima, poeziile sunt curate, atrag prin simplitate si voiciune, bune oricand pe post de «condimente in bucataria dragostei». Orice creator are o sursa de inspiratie, decupeaza din realitate, slefuieste si finiseaza prin propria-i viziune artistica sau prin simtire, prin sensibilitate. Cristian nu face altceva decat sa imprumute din viata stari pe care le modeleaza imprimand volumului o nuanta ludica". Prof. Elena Serbu, director al Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" a apreciat la cartea lui Marian Cristian Gorun, "versurile sprintare, care arata ca generatia «facebook» nu este departe de generatia «oracolelor»... ii doresc sa parcurga treptele maturitatii artistice cu aceeasi voluptate cu care a debutat".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Ştefania Puşcalău
#1 : 28/04/2013, 20:00
Mulțumim, Oneşti Expres pentru rândurile deosebite ce ne-ați dăruit, pentru prezența la evenimentul lansării şi pentru cât de frumos ați aşternut în pagini aceste detalii, alese cu priceprea unor adevărați oameni de presă!


IMAGINEA SAPTAMANII