Cauta
Investitii de 3,5 milioane de euro in Helegiu09/06/2013


Mihaela Badic asteapta un minim sprijin de la Guvern si Consiliul Judetean

3,5 milioane de euro investiti in cresterea nivelului de trai de Primaria Helegiu pentru locuitorii comunei. 2,5 milioane de euro sunt fonduri europene atrase pe Masura 322, destinata renovarii si dezvoltarii satelor, in timp ce pe Hotararea de Guvern nr. 577 se investeste 1 milion de euro in alimentarea cu apa in toate satele comunei.


In cazul proiectului intregrat pe Masura 322 lucrarile sunt realizate in proportie de 95 %, finalizarea fiind blocata pe moment la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi. ,,Asteptam raspunsul la solicitarea facuta de noi la capitolul Diverse si neprevazute. Trebuie sa obtinem aprobarea pentru unele lucrari, in valoare de 300 000 lei, la malurile care au alunecat. Banii ii avem, dar asteptam aprobarea lor”, ne-a declarat primarul comunei Helegiu, Mihaela Badic.
Drumul lung al acestui proiect inceput in 2006, cu realizarea studiilor de fezabilitate, depus in 2008, intrat pe finantare doi ani mai tarziu si care se va finaliza in 2013, prevede infiintarea sistemului de canalizare in satele Deleni, Helegiu si construirea unei statii de epurare si tratare a apei, ce va deservi cele peste 1 000 gospodarii din ambele sate. Proiectul mai include modernizarea drumurilor comunale 159 si 159 A, in total 3,5 km peste care in aceasta perioada se toarna covorul asfaltic. La capitolul infrastructura scolara, satul Bratila beneficiaza de construirea unei gradinite moderne, cu o capacitate de 30 copii plus clasa pregatitoare. Componenta culturala a proiectului presupune dotarea caminului din satul Deleni cu mobilier, scena, sistem audio.
Investitia pe H.G. 577 are ca obiectiv alimentarea cu apa si s-a finalizat in doua sate din cele patru ale comunei, respectiv Deleni si Dragugesti. ,,Acest milion de euro de la Guvern acopera doar retelele principale, ulterior cu bani de la buget, cel mai probabil, vom realiza si retelele secundare”, a spus Mihaela Badic, primarul comunei.

T.V.A., o taxa pe care o iei de la stat si o dai la stat

Taxa pe valoarea adaugata, in cazul administratiilor publice locale, mai mult incurca, intarzie efectuarea lucrarilor si genereaza profit bancilor. Primaria Helegiu trebuie sa achite 2 milioane lei pentru proiectul pe Masura 322 in valoare de 2,5 milioane euro. ,,Trebuie sa mai gasesc 1 milion de lei din cele doua pentru plata T.V.A. aferenta proiectului. Cred ca voi face un imprumut la o banca. Nu inteleg de ce institutiile statului trebuie sa plateasca T.V.A.. O taxa pe care o iei de la stat si o dai la stat, dar care ne intarzie in derularea lucrarilor. Pentru a acoperi TVA trebuie sa fac un imprumut la o banca. Asta presupune costuri, comision pentru banca respectiva, bani pe care tot de la stat ii voi da in folosul unei institutii private, pana la urma”, ne-a explicat primarul comunei Helegiu.
Ce face Guvernul pentru sprijinirea administratiilor locale in derularea proiectelor cu fonduri europene se vede in rata de absorbtie la nivel national, nesatisfacatoare. Ordonanta de Urgenta nr. 72, data de Guvernul Ponta in 15 mai, ofera posibilitatea autoritatilor locale sa se imprumute pe o perioada de 5 ani de la Trezorerie cu o dobanda de 5,25 % pe an. Insa aceste sume sunt doar pentru achitarea arieratelor. ,,Eu nu am arierate. Nu am executat lucrari fara sa am siguranta sursei de finantare. Alti primari au facut-o, iar prin acesta decizie Guvernul incurajeaza, mai degraba, indisciplina financiara. Eu nu pot trage bani din Trezorerie, pentru ca, spre ghinionul meu, nu am arierate”, spune primarul comunei Helegiu, Mihaela Badic.
Nici Consiliul Judetean nu a oferit mai mult sprijin prin alocarile facute din fondurile repartizate de la Guvern. Banii primiti de comuna Helegiu (385 000 lei) au determinat-o pe Mihaela Badic sa declare ca la repartizarea fondurilor catre autoritatile locale ,,nu s-a tinut cont nici de numarul populatiei, suntem in primele 10 comune din acest punct de vedere, si nici de proiectele europene in derulare.”

Guvernul Ponta intarzie finalizarea podului din Bratila

Lipsa alocarilor de la Guvern intarzie finalizarea lucrarilor pe Ordonata 7, obiectiv inceput inca din 2007. De 340 000 lei mai are nevoie Primaria Helegiu pentru a finaliza construirea ultimului din cele 4 poduri in satul Bratila. ,,Nu am mai primit bani pe Ordonanta 7 din 2008”, a spus primarul comunei Helegiu.
in acest moment, gradul de acces la asfalt populatiei din comuna Helegiu este de 70 %. Din cele 4 sate componente doar locuitorii din Dragugesti nu circula pe asfalt. Administratia locala doreste sa obtina fonduri de la Ministerul Dezvoltarii Regionale care a lansat noul Program National de Dezvoltare a Infrastructurii, P.N.D.I. 2. Proiectul vizeaza asfaltarea a 3,2 km de drum comunal, in valoare de 3 milioane lei fara T.V.A.. ,,Sper ca prin noul PNDI sa asfaltam drumurile din Dragugesti. As vrea ca in 2014 sa organizam licitatia, iar in 2015 sa incepem lucrarile”, ne-a declarat edilul comunei.
Ovidiu MunteanuScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII