Cauta
Investitiile din Helegiu, „pavate” cu fonduri europene. Fonduri insuficiente pentru persoanele cu handicap17/02/2014


5.277.430 lei este Bugetul local de venituri si cheltuieli al comunei Helegiu pentru 2014. „Bugetul este satisfacator pentru inceputul anului 2014, dat fiind faptul ca inca traversam o perioada de criza. Este mai mic decat cel din 2013, dar intotdeauna in ianuarie am avut credite insuficiente, ramanand ca ulterior sa fie ajustat, de regula pe plus, pentru a suplimenta necesarul acolo unde a fost nevoie”- a declarat pentru Onesti Expres Mihaela Badic, primarul comunei Helegiu.

Caminul Cultural Deleni, alimentarea cu apa a localitatilor Helegiu, Dragugesti, Deleni si Bratila, put forat pentru alimentarea cu apa a gradinitei Bratila, studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru alimentarea cu apa a locuitorilor din Deleni, canalizare in localitatea Dragugesti, poduri in Bratila, modernizarea D.C. 159, infiintarea gradinita, dotari gradinita, modernizarea drum de exploatare agricola in satul Deleni - toate sunt “prinse” in Lista obiectivelor de investitii pentru anul 2014 a comunei Helegiu. Executivul Primariei a alocat pentru sectiunea de dezvoltare 1.065.000 lei. „Vom finaliza proiectele finantate suta la suta din surse europene, cofinantarea constand in taxa pe valoarea adaugata pe care trebuie sa o asiguram, deci vom face o prioritate din asigurarea acestor sume, urmand ca, dupa recuperare, sa directionam sumele pe proiecte de dezvoltare. Vor fi doua tot cu finantare europeana, care sunt depuse si care asteapta sa fie semnate” - a declarat Mihaela Badic.

Banii pentru indemnizatiile persoanelor cu handicap ajung pana in iulie


La sfarsitul lui 2013, Guvernul a aruncat pe umerii autoritatilor locale o mai mare responsabilitate fata de persoanele cu handicap fata de cea pe care o aveau pana atunci. Daca banii putini pentru salariile asistentilor personali si indemnizatiile persoanelor cu handicap erau pusi in carca guvernantilor din cauza legii care nu stipula clar cine si cu cat trebuie sa achite drepturile acestor persoane, acum e ceva mai clar. Guvernul trebuie sa asigure cel mult 75%, autoritatile locale cel putin 25%.
25% a alocat prin buget Primarria Helegiu, insa banii nu vor ajunge pana la finalul anului: „din nou avem aceeasi situatie, ne ducem cu creditele pentru asistentii personali pana spre sfarsitul anului, dar cu creditele pentru indemnizatii ajungem doar pana la nivelul lunii iulie. Speram ca Ministerul de Finante sa procedeze la suplimentarea acestor credite inainte de a ajunge in iulie, sa nu mai avem sincope cum au fost in anii precedenti, cand s-au gasit solutii, dar foarte tarziu, dupa trei-patru luni de asteptari” - a declarat pentru Onesti Expres Mihaela Badic.
Teodora Ciuraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII