Cauta
Liberalismul - de la trecut la prezent09/06/2011


Profesori si iubitori ai istoriei din municipiul Onesti, primari ai localitatilor trotusene si consilieri locali, carora li s-a alaturat parlamentarul Alina Gorghiu, au analizat liberalismul prin prisma implinirii a 136 de ani de la infiintarea Partidului National Liberal. Prof. Mihail Dumache, de la Colegiul National “Grigore Moisil”, a mentionat: “Istoria acestui partid este o grea povara, pentru ca ceea ce suntem noi azi se datoreaza si in bine si in rau liberalismului. Acesta a aparut in tarile romane la sfarsitul secolului XVIII - inceputul secolului XIX, ideile venind din Occident si se reflectau partial si in realitatea sociala si politica a principatelor. In Proclamatia de la Islaz a Revolutiei de la 1848 erau evidentiate abolirea privilegiilor si libertatea individuala. «Pilonii» liberalismului, Ion C. Bratianu si C. A. Rosetti, precum si Ion Ghica, l-au promovat pe Alexandru Ioan Cuza dar l-au si detronat prin «monstruoasa coalitie», politica primului domnitor al Principatelor Unite fiind de a conduce in afara gruparilor politice. Guvernarea liberala din anii 1866-1871 aduce prima Constitutie a Romaniei iar in anul 1875, in luna mai, se pun bazele Partidului National Liberal. Desi erau doua curente de gandire (nationalist si liberal), intre anii 1876-1888 in timpul marii guvernari liberale este obtinuta independenta Romaniei si proclamat Regatul. In anul 1880 se pun bazele Bancii Nationale si industria ia primul sau avant. Liberalii conduc si intre anii 1914-1919 iar artizanul politicii romanesti din timpul primului Razboi Mondial este presedintele PNL Ion I.C. Bratianu. Urmeaza intre 1922-1926 epoca celor mai mari succese liberale. Guvernul Tattarascu (1933-1937) aduce relansarea economica a Romaniei dupa marea criza. Intre anii 1938-1944, PNL are activitatea suspendata iar in anul 1947 a fost dizolvat. Prin cei 45 de ani in care a guvernat Romania acest partid a reusit sa conduca cea mai mare perioada de timp”.
Alina Gorghiu a declarat ca “trebuie sa facem mai mult decat un bilant, sa lasam istoria in fundal si sa vedem lucrurile de azi. In PNL sunt doua pericole posibile: intoarcerea la autoritarism si deturnarea valorilor liberale. La nivel de parlament ne straduim sa fim consecventi cu toate principiile. Insa suntem responsabili si pentru masurile sociale dar si pentru mediul de afaceri (ce poate aduce speranta unui loc de munca). Proiectele noastre sunt cele care sa raspunda dorintelor electoratului pentru schimbare iar acum surpriza imbinarii masurilor «de dreapta» cu cele «de stanga» creeaza un cumul si un «melanj» intre aceste lucruri. Este un moment de realism, pentru ca daca nu facem acum ceva, e prea tarziu peste un an. Mesajul premierului Emil Boc cu cresterea economica este «o poveste», mentionandu-se ca numarul de someri scade, cand in realitate acestia ies din monitorizarea inspectoratelor teritoriale de munca. Investitorii pleaca din Romania in Bulgaria iar Guvernul Boc este unul impopular”.
Cu unele punctari ce au vizat alianta dintre PNL si PSD s-a adresat celor prezenti presedintele interimar al PNL Onesti, Mihaela Badic, care a afirmat: “Mi-e greu sa vad cum este colaborarea dintre cele doua partide, cand politica este imprevizibila. Normal si moral ar fi ca organizatiile din teritoriu sa isi aleaga modalitatea de colaborare si in perspectiva alegerilor locale putandu-se merge pe liste separate”. Consilierul local Cetean Balanica Mircea a evidentiat faptul ca “PSD are nevoie de PNL in aceasta alianta, liberalii nefiind «a 5-a roata la caruta». Sa speram ca primarul Onestiului, Emil Lemnaru, va tine cont de parerea noastra. Noi am fost adversari traditionali ai PSD-ului si este posibil ca «ceea ce este artificial» (alianta USL) sa dispara, aceasta uniune fiind una antagonica. Adversarul politic ne este PDL, aici e misterul! Si in timp ce «la varf» lucrurile se vad bine, in teritoriu alianta USL nu este controlata si toata tevatura poate cadea”.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Suru
#2 : 13/09/2011, 10:05
Avem istorie ,prezentul ne omoara.PDL - o catastrofa a celei mai negre perioade dupa 1990. Pentru PNL realizarile raman inca istorie ,speram ca viitorul sa ne aduca si realizari.
nu conteaza
#1 : 16/07/2011, 02:35
multumim domnule Moraru ca publicati si articole despre PNL si actiunile organziate de noi,rar dar e bine si asa.Daca un adolescent de doar 17-18 ani remarca faptul ca ziarele locale sunt doar despre PSD si PD-L si pentru scandalul dintre primar si Panfil se face tevatura in 2 3 numere ale ziarelor iar pentru niste copii,chiar si liberali,nu se oboseste nimeni sa ii laude sau macar sa arate cetatenilor ce fac ei,din placere...e clara treaba...din cate stim cu totii,aceasta este o tara libera,asa ca domnule sau doamna administrator a acestui site va rog sa postati acest comentariu.ar trebui sa fiti deacord si cu cele de lauda si cu restul.

va multumesc.

M.G.M


IMAGINEA SAPTAMANII