Cauta
«Malurile Prutului s-au unit» la Slanic Moldova, la expozitia unei tabere de creatie26/10/2017


Iubitorii artei plastice din Slanic Moldova au vibrat duminica 15 octombrie la vernisajul unei expozitii care "a unit malurile Prutului" prin impartasirea unor emotii foarte puternice. Un prim motiv de bucurie la vernisajul expozitiei "Maestrii in Slanic, Conexiuni Romania - Republica Moldova" a fost dat de faptul ca frumoasa bijuterie arhitectonica a statiunii de la poalele Muntilor Nemira - Cazinoul, a gazduit acest deosebit eveniment cultural. Astfel, urcand treptele in spirala ale acestei cladiri, ce a fost inchisa publicului in ultimii ani, "o revarsare" de culori a cuprins spatiul luminos al Cazinoului, unde o sala de spectacole cu locuri si la balcoane si un imens policandru asteapta sa fie puse in valoare pentru a bucura pe iubitorii culturii. Cele peste 20 de lucrari expuse reprezinta rodul muncii de o saptamana a peste 10 artisti plastici din Romania si din Republica Moldova, care s-au aflat intr-o tabara de creatie, ce a fost organizata de Galeria "Europe s Art" din Bruxelles in parteneriat cu Primaria Slanic Moldova. Dupa cum ne-a declarat directorul acestei galerii, Iana Stantieru "printr-un proiect de promovare a artistilor plastici din Estul Europei am adus impreuna, in aceasta tabara 7 artisti plastici din Republica Moldova si 6 din Romania. Primul proiect al nostru de promovare a fost pentru artistii plastici din Republica Moldova, acum am avut in vedere si artisti plastici din Romania pentru ca in viitor sa cuprindem in aceste actiuni pictori si sculptori si din alte tari ale Europei de Est. O parte din lucrarile expuse la aceasta expozitie vor fi expuse si la Bruxelles". Destainuindu-ne cum de a fost ales Slanicul Moldovei pentru acest proiect Iana Stantieru a mentionat: "In vara acestui an am fost prezenta aici cand sase artisti plastici din Brazilia au realizat timp de o luna lucrari ce au fost inspirate de istoria si traditiile acestor locuri. Atunci slaniceanca Georgiana Teodorescu (artist plastic ce s-a stabilit peste Oceanul Atlantic in America), a pus in aplicare un proiect («Context»), care nu numai ca a dat stralucire rezidentei internationale in arta dar a si inscris aceasta frumoasa statiune pe harta localitatilor unde au loc evenimente artistice de prestigiu. De aceea, ne-am gandit ca anul viitor sa putem derula aici Proiectul international «Femeile in arta pentru pace», care sa fie realizat cu sprijinul Consiliului Europei si a Organizatiei Natiunilor Unite".

Prof.univ. Eleonora Brigalda (care este si doctor in studiul artelor, artist plastic dar si critic de arta in Republica Moldova), a bucurat pe cei prezenti vorbind despre lucrarile aflate pe simezele acestei expozitii. Ea a declarat: "Daca Barbizonul a fost o mica localitate de langa Paris, ce a devenit din locul preferat de intalnire al artistilor «leaganul» unei scoli de pictura si Slanicul Moldovei, prin deschiderea ce o are in lume datorita izvoarelor de apa minerala si prin frumoasa arhitectura a locului, a devenit locul de intalnire a artistilor plastici, atrasi si de natura deosebit de pitoreasca. Aici «s-au unit malurile Prutului» inchegandu-se aceasta expozitie. Astfel, din randul artistilor plastici din Republica Moldova Gheorghe Oprea prezinta in lucrarile sale o sinteza intre abstract si real imbinand elemente ale picturii traditionale cu elemente moderne, Liviu Hancu a dorit sa surprinda frumusetea toamnelor de la Slanic Moldova (marturisind ca «nu-i ajung culorile») iar Eleonora Romanescu vine in aceasta expozitie cu o pictura suava, plina de farmec. Facand primii pasi pe taramul artelor Antonina Mamonova practica o pictura intr-o formula decorativa. Gheorghe Tarna, un pictor din Republica Moldova ce are un stil aparte, a pictat izvoarele de la Slanic Moldova si a mentionat ca «metaforic, simti cum te inunda galbenul de aici!». Ofelia Furtuna, reprezentanta scolii iesene de pictura, si-a deschis sufletul catre Slanic Moldova, lucrarea pe care a realizat-o fiind «o fereastra deschisa cu inima ei»! Cat de aproape este de locurile acestea! Cornelia Perianu (restaurator la Muzeul de arta al Romaniei), ne transmite o pasiune a ei - dragostea pentru traditiile spatiului romanesc, realizand pictarea unei case vechi, ramase in paragina din Slanicul Moldovei. Expozitia prezinta si lucrari semnate si de alti artisti plastici, toti expozantii dovedind faptul ca au vazut cu ochii, au folosit culorile dar au pictat cu sufletul!"

Prezent la vernisajul acestei expozitii primarul orasului - statiune Slanic Moldova, Gheorghe Baciu, a declarat: "Sunt foarte bucuros ca Slanicul are din ce in ce mai multe evenimente cultural - artistice. In acest an s-a facut o punte de legatura intre trecutul statiunii (George Enescu a cantat in foisorul Parcului din Slanic, multi alti artisti au creat aici) si prezent. Aceasta expozitie este o continuare a evenimentului international «In context» din vara (la care a fost prezenta si Alexandra Nechita - «Micuta Picasso») si iata ca lucrarile se aseaza usor - usor si Slanicul este innobilat cu cat mai multi oameni cu suflet mare!" Mentionam ca la vernisajul acestei expozitii au fost prezente Georgiana Teodorescu (marea sustinatoare a artei pe valea Slanicului) si interpreta de muzica populara Alina Ureche, din Basarabia. Ea este castigatoare a Concursului de romante "Crizantema de Argint" de la Chisinau iar la vernisajul acestei expozitii a sustinut un scurt recital, ce a facut ca sa vibreze si mai mult "malurile Prutului" la inflacararea cu care a rostit prin cantec "aici cant, aici mi-e bine / sunt cu fratii langa mine!"
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Ofelia Hutul
#1 : 13/11/2017, 00:29
Sunt onorata de invitatia primita, aceea de a face parte din Tabara "Maestrii in Slanic"! Cu recunostinta multumesc tuturor organizatorilor si, din tot sufletul meu sper sa mai fiu invitata si alta data! Imi doresc sa fac parte si in viitor din aceeasi echipa unica ,frumoasa in care imi pot valoriza vocatia - in armonie deplina, ca intr-o mare familie a iubitorilor de frumos, unde rostirea cuvintelor este adesea de prisos caci, in locul nostru,"povestesc" despre trairile si sentimentele noastre -panzele pictate!


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu