Centrul de Training, Consultanta si Mediere din Onesti a facut o surpriza deosebita locuitorilor municipiului dintre cele patru ape – Trotus, Casin, Oituz si Tazlau – prin desfasurarea conferintei prilejuite de Ziua Mondiala a rezolvarii conflictelor. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” in prezenta unui “spectru” larg de participanti. Aceasta conferinta a dorit sa constientizeze importanta inteligentei pentru constituirea in jur a unui mediu pasnic, argumentandu-se ca violenta are cauze ce nu tin de ceea ce se intampla in exterior, ea venind din interior. Prof. Smarandita Virginia Braescu a prezentat activitatile derulate in ultimii ani in zona Vaii Trotusului, pentru ca medierea sa fie din ce in ce mai prezenta in viata oamenilor. Motto-ul sub care s-a desfasurat aceasta manifestare, ce a prilejuit un larg schimb de idei, a fost dat de cuvintele lui Proust: “Adevarata calatorie a descoperirii nu inseamna a cauta taramuri noi, ci a vedea cu ochi noi”. Asocierea a fost facuta cu candoarea unui copil, ce se duce deschis catre oricine, toate actiunile sale fiind cu bune intentii. Intre actiunile mentionate de prof. Smarandita Virginia Braescu in ceea ce priveste medierea mentionam realizarea unor concursuri, desfasurarea unor simpozioane si conferinte in parteneriat, lansarea unor carti precum si formarea de mediatori. “Ne-am dorit sa contribuim la inaltarea spiritului mediator, sa invatam sa ne autocunoastem. In ideea ca educatia este o strategie pe termen lung iar tinerii sa imbratiseze in numar cat mai mare voluntariatul, consideram ca putem imbunatati calitativ viata”, a afirmat prof. Smarandita Virginia Braescu, mentionand ca “toate actiunile nu se pot face decat cu sprijinul oamenilor”.
Prof. Oana Zaharia, doctorand in stiintele educatiei, a declarat: “Imbratisez idea medierii si incerc sa implementez astfel de proiecte, pentru a avea elevi-formatori, ce vor sa fie de ajutor lor si celor din jur. Acum doi ani, la Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi» am reusit ca sa avem 18 elevi, care au mediat conflicte intre colegi. Dorim sa incheiem parteneriate si cu alte scoli si licee in acest scop”.
De la sublim, la practic
Parintele arhimandrit Viorel Ciocoiu, absolvent al cursului de mediator, a dat “proba” misiunii de mediere rostind un cuvant mai mult decat de invatatura, asa cum se obisnuieste la evenimentele de sorginte religioasa. Avand cetatenie italiana si activand mult in diaspora, el a mentionat: “Datoria noastra morala si chiar canonica este sa fim alaturi de romanii care au nevoie de un sprijin moral, de un povatuitor. In interiorul meu am simtit ca cineva trebuie sa se sacrifice pentru cei care au nevoie de ajutor moral. Ei au plecat ca sa munceasca in strainatate cu lacrimi in ochi, privind copiii lasati in grija altora. Fac un apel ca sa gasim solutiile necesare pentru rezolvarea conflictelor. Trebuie sa luam exemplul tarilor europene si avem nevoie de o strategie de reeducare a adultilor. In Australia sunt cursuri pentru rezolvarea conflictelor iar in 150 de scoli din SUA se instruiesc elevi pentru medierea conflictelor. Violenta nu este calea cea mai indicata de a rezolva problemele iar conflictul dezorganizat poate avea efecte mari”. Din Adjud, prof. Stefania Savagici, ce activeaza de peste 40 de ani in invatamant, a tinut sa remarce ca “medierea este o modalitate de comunicare eleganta intre oamenii aflati in situatii dificile. Ea este solutia cea mai buna pentru a stinge divergentele aparute. Sa fim «camarazii aceluiasi scop», de a dezvolta un roman civilizat, capabil sa comunice, fara a crea tensiuni – cum se intampla destul de des. O rezolvare amiabila a problemelor reprezinta un castig pentru toate generatiile iar medierea va avea valentele care i se cuvin”. O inedita concluzie din mediul scolar a adus prof. Cristina Biagini, care promoveaza medierea in Comanesti: “Profesorii au o mare problema legata de starea de conflict a elevilor. Copiii urasc uneori personalitatea profesorului si nu disciplina de studiu pe care acesta o preda”.
Director executiv in cadrul primariei onestene dar si proaspat mediator Robert Ionut Chiriac s-a referit la “retetele de succes” pentru a promova medierea in Onesti. “Daca ne uitam in suflet vedem ca toti suntem mediatori. Profesorii aduc in scoala acele valori prin care adolescentii isi formeaza principiile de viata. Trebuie sa gasim calea pentru rezolvarea oricarui conflict. Administratia naste in mod inevitabil conflicte iar la nivelul comunitatii pot aparea blocaje ce pot duce la frustrare. Aceasta, datorita ineficientei luptei anticoruptie. Cooperarea, colaborarea si parteneriatul public privat, procesul de informare continua si cunoasterea medierii ca alternativa la justitie poate crea o societate in care dialogul este deschis”. Manifestarea consacrata “Zilei Mondiale a rezolvarii conflictelor” a avut ca moderator pe Catalin Gaman si a mai cuprins prezentarea mai multor mesaje de salut precum si a revistei “Medierea, tehnica si arta”.
#1 : 07/12/2010, 11:45