Onesti Expres logo
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres Alt
No Result
View All Result

«Nocturna Bibliotecii», la Onesti

Onesti Expres by Onesti Expres
11/01/2016
in Cultura
0
«Nocturna Bibliotecii», la Onesti
13
SHARES
91
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Un eveniment cultural, cu multe momente artistice, mult asteptat de catre onestenii iubitori ai culturii a avut loc vineri, 11 noiembrie, la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”. Este vorba despre “Nocturna Bibliotecii”, o manifestare culturala anuala de amploare, care a fost reluata acum in municipiul de pe Trotus. Incepand cu ora 15 si pana aproape de miezul noptii au fost programate lansari de carte, vernisajul a doua expozitii de arta plastica, prezentarea unor filme documentare precum si alte activitati, ce sunt menite ca sa trezeasca interesul publicului onestean pentru cultura. Astfel manifestarea s-a deschis cu vernisajul expozitiei semnate de artistul plastic Catalin Costandis si a celor care iubesc arta plastica, la Cercul de la Clubul Elevilor de la Onesti (indrumati de prof. Beatrice Pasoi) iar la “Libraria de criza”, onestenii au putut sa isi aleaga si sa ia acasa gratuit cartile scrise de autorii preferati , de la standul amenajat in fata bibliotecii. De aceasta data “animatia” a fost una deosebita, aici fiind prezenti un mare numar de elevi de la institutiile onestene de invatamant. Ei au fost insotiti si de cadre didactice, lucru ce releva faptul ca “invatamantul onestean este pe maini bune”. Este de remarcat faptul ca onesteni de toate varstele au cautat printre cartile care s-au aflat din belsug pe treptele exterioare ale Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, ei bucurandu-se de romane, volume de poezie, de memorii si altele. Daca elevii au cautat cu ardoare carti care le sunt recomandate in biblografia scolara, au fost onesteni care au strans la piept, de pe esplanada bibliotecii cartile pe care si le-au dorit de multa vreme, ei imbogatindu-si astfel bibliotecile proprii. Daca am arunca doar o privire in randul cartilor expuse publicului, putem mentiona ca au fost zeci de romane politiste, carti de literatura stiintifico – fantastica dar si… manuale in specialitatile profesionale ale industriei chimice (acest fapt mai dovedind in prezent ca Onestiul a fost un puternic centru petrochimic!) Intre aceste carti s-au aflat si multe aparitii din colectia “Biblioteca pentru toti”, romane ale “realismului socialist” (unele avand in ele felicitari si fotografii de familie!), plachete de poezie si numeroase traduceri. Au lipsit vechile “almanahuri” dar ca un lucru vizibil, au fost multe carti de istorie si geopolitica, aparute dupa 1990, intre ele si volumul “Revolutia furata” (insotit de autograf!), care a fost scris de Ion Iliescu, presedinte al Romaniei in cateva mandate.

“Savoarea” unei lansari de carte

“Festinul literar” al “Nocturnei Bibliotecii” a fost continuat de prezentarea volumelor “Pregatiri de bucate, incropiri de zaifeturi si apucaturi de petrecere” si “Rapoartele mustelor despre domni si doamne”, ambele avand ca autor pe Gheorghe Dan Baciu. Lansarea acestor volume a prilejuit onestenilor reintalnirea cu Bogdan Dumitrescu, care a intrat in atmosfera momentului evocand “elanul” Cenaclului Literar “Zburatorul” (condus de poetul Gheorghe Izbasescu la “Clubul Elevilor”) si prestigioasele manifestari “Zilele Culturii Calinesciene” (organizate de cateva decenii de profesorul si poetul Constantin Th. Ciobanu). “Cultura este luxul unei societati” a mentionat Bogdan Dumitrescu evidentiind si “efectul” avut de sus-numitele actiuni asupra vietii culturale locale. Despre cartile scriitorului Gheorghe Baciu am putut afla de la Bogdan Dumitrescu faptul ca “acestea fac parte temporal din aceeasi perioada, in care au trait Constantin Cantemir si Antioh Cantemir. Volumele lui Gheorghe Baciu sunt asemenea «unui graffiti olandez», in romanul «Pregatiri de bucate…» fiind aproape 100 de personaje, care traiesc o viata fictionala. Cartea este scrisa intr-un stil ce aduce mai mult a Fanus Neagu si Dumitru Radu Popescu. Aici sunt 46 de povesti, fiecare «cu filigranul» ei, fiind evocat Antioh Cantemir, «un geniu» in epoca, avand sansa sa ajunga presedintele Academiei Rusiei!” Bogdan Dumitrescu a remarcat ca “prin cartile sale Gheorghe Baciu a construit o lume formidabila, sa ne ramana!”

Asupra acestor volume s-a oprit si Doina Bruma, de la Serviciul Relatii cu Publicul si Prelucrare Documente al bibliotecii onestene, care a mentionat: “Sunt carti interesante pentru ceea ce inseamna ambientul comun. Primele pagini m-au dus cu gandul la pregatirea pentru actul de a scrie, de a aseza esentele. Sunt niste mistere … «cateodata il cauti si nu e acolo, alteori este acolo si nu-l vezi!» . Ne bucuram sa fim gazda acestui eveniment cultural”. Autorul cartilor prezentate, Gheorghe Baciu a tinut ca sa precizeze ca “scrierea acestora este venita din bucuria de a trai dar si din atitudinea unui om ce incearca sa (re)imagineze un timp trecut. Am plecat de la ceva, de la un «tratat culinar», care aduce «o felie de viata» de atunci. Mi-am inchipuit ca au fost niste oameni care s-au bucurat de pregatirea acestor bucate! Am pus mana pe «Cronica» lui Ion Neculce, care a fost o mare personalitate. In cele 46 de capitole ale cartii «Pregatiri de bucate, incropiri de zaifeturi si apucaturi de petrecere» fiecare personaj gateste, fiind si personaje ce isi imagineaza ca s-ar gati ceva! Este si un ospat inauntru, in acest volum iar toate capitolele se insira «ca niste margele» intr-o anumita naratiune. In cea de-a doua carte, numita «Rapoartele mustelor despre domni si doamne», spionii sfarsitului de secol XVI si inceputul secolului XVIII sunt «mustele»! Aici sunt o serie de fapte ce s-au petrecut ori s-au putut petrece; fiecare cititor va avea propria imagine privind textul”. La remarca scriitorului Gheorghe Baciu ca “nu se mai practica romane istorice, fiind «un gol» in literatura” Bogdan Dumitrescu a evidentiat faptul ca “este mai multa literatura decat istorie in acest volum si sa asteptam sa curga in continuare timpul in povestile pe care le-ati scris! In principiu, este o conventie pe care noi o adoptam ca sa intelegem lumea din jurul nostru… si inca nu stim, nu s-a devoalat «marea taina» in jurul vietii. Ne dam seama ce lecturi sunt in spatele acestei carti!” Prof. Gabriel Fornica Livada a subliniat faptul ca “metafora cu «mustele» este foarte frumoasa! Sub denumirea populara de «musca» sunt toti agentii politici, sunt si raportari; in aceasta ambuscada exista si multe persoane «ce taie frunza la caini!» Cata informatie curge si cate fapte se petrec! Este un prilej sa retraim prezentul prin fictiunea literaturii!” Cum fiecare lansare de carte are farmecul ei si la aceasta, la care au participat nume cunoscute ale culturii din municipiul Onesti (profesorii Aristotel Pilipauteanu, Stefan Epure, Gabriel Fornica Livada, poetul si publicistul Valentin Radulescu, epigramistul Vasile Ungurasu, interpreta de folclor Reta Niculescu si altii), a fost un lucru deosebit: scriitorul Gheorghe Baciu a raspuns intrebarii “de ce nu se va inventa masina timozului? Pentru ca n-a venit nimeni din viitor!”

Momente autentice de bucurie

La Nocturna Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” din Onesti copiii s-au putut bucura de spectacolul de teatru de papusi “Capra cu trei iezi” prezentat la paravan de Trupa “Traditional” din Bacau, in fata unei sali arhipline! De asemenea, ei au participat in numar mare si cu o bucurie de nedescris si la inaugurarea Ludotecii Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” precum si la mai multe concursuri, unul fiind de desene pe calculator. Daca muzeografa Eugenia Irimia a fost ghidul tuturor vizitatorilor care au admirat expozitia etnografica cu obiecte din colectia Muzeului Municipal de Istorie, la Sala de lectura a avut loc un adevarat colocviu literar, pe tema “Literatura – armonie si culoare; Toamna in literatura romana, engleza si franceza”. Acest colocviu a avut coordonatori pe profesorii Mihaela Melinte, Delia Nadejde si bibliotecara Mirela Ionescu, ce impreuna cu un mare grup de elevi, au reprezentat cu cinste Scoala Gimnaziala Nr. 1 Onesti la aceasta manifestare. Un moment cultural deosebit a avut loc in Spatiul expozitional unde ing. Doina Lili Balcanasu a prezentat prin videoproiectii si fotografii adunate de la locuitorii municipiului Onesti un “album de familie – Amintirea unei generatii, 1953 – 1989”. Autoarea acestui inedit moment, ing. Doina Lili Balcanasu ne-a declarat: “Onestiul este un oras tanar si are avantajul unei istorii recente, usor de recuperate prin intermediul celor care au trait-o. Cu nostalgie ei sunt dornici sa o transmita, fara resentimente, tinerei generatii, pentru a spori acestora mandria si civismul fata de orasul lor”. Ea a mai mentionat ca va fi lansat Proiectul ONESTIpedia, cu vizualizare in mediul virtual, la care sunt asteptate marturiile celor care au participat si s-au bucurat de numeroasele evenimente onestene. “Structura acestor amintiri se doreste a fi orientativa; orice amintire, aducere aminte despre prieteni, colegi, personalitati locale ale vremurilor de la nasterea Onestiului si pana in 1989 pot fi o contributie importanta la conturarea spiritului acelor vremuri si a profilului cetatenilor acestui oras, acum parinti si bunici ONESTI”, a mai declarat ing. Doina Lili Balcanasu. Proiectia filmelor documentare “Munca si viata in Olanda” si “Fetele de la abator” (care s-au adresat cu prioritate persoanelor ce nu se informeaza si nu au acces la informatii), Concertul Cvartetului “Passione” (la care protagonistii au fost aplaudati minute in sir) au completat bogatul “afis” al editiei din acest an a “Nocturnei Bibliotecii” de la Onesti, ce a mai cuprins lansarea unui atelier de arta traditionala popular (“Ia romaneasca – un brand insufletit”), concursuri de karaoke, prezentarea unor videoproiectii muzicale si alte activitati. Dincolo de frumusetea si diversitatea acestor activitati este de apreciat ospitalitatea si generozitatea cu care angajatii Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” si-au intampinat oaspetii, ghidandu-i in impozanta cladire, ce bucura sufletul fiecarui onestean.
Ion Moraru

Previous Post

Concursuri nationale organizate de catre Scoala Gimnaziala Nr. 1 Onesti

Next Post

Sfarsit de an cu … dispute la Consiliul Local Onesti

Related Posts

Citate de dragoste care te fac sa privesti altfel viata
Cultura

Citate de dragoste care te fac sa privesti altfel viata

05/03/2020
«Fermecata de magia culorilor»
Cultura

«Fermecata de magia culorilor»

04/12/2018
Clepsidra gandurilor
Cultura

Clepsidra gandurilor

02/12/2018
Eveniment inedit la biblioteca onesteana
Cultura

Eveniment inedit la biblioteca onesteana

06/11/2018
Timpul continuu al cartii la Casa comunei Bogdanesti
Cultura

Timpul continuu al cartii la Casa comunei Bogdanesti

10/10/2018
O lansare atipica
Cultura

O lansare atipica

03/09/2018
Next Post

Sfarsit de an cu … dispute la Consiliul Local Onesti

Categorii

  • Actualitate (1,632)
  • Atitudini (97)
  • Auto (7)
  • Casa (19)
  • Cultura (305)
  • Diverse (223)
  • Editorial (420)
  • Educatie (495)
  • Eveniment (453)
  • Interviu (70)
  • Lifestyle (5)
  • Politic (131)
  • Reportaj (169)
  • Social (371)
  • Sport (546)
  • Tehnologie (5)

Posturi recente

  • Eleganță de iarnă: Cum să alegi haina de blană perfectă
  • Zâmbetul-cameleon: Aparatul dentar pentru copii care crește odată cu ei
  • Tatuaje mici pentru bărbați: idei cool pentru încheietură
  • Sisteme stingere incendiu cu apă nebulizată: inovația care protejează clădirile moderne
  • Montajul de tabla metalica la standarde europene: Siguranta si performanta
  • Tips&tricks: ce trebuie sa stii despre hidroizolatiile pentru fundatii?
  • Lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand apelezi la furnizorii de inchirieri masini in Bucuresti
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Diverse
  • Editorial
  • Educatie
  • Eveniment
  • Interviu
  • Politic
  • Reportaj
  • Social
  • Sport
© 2025 OnestiExspres.
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj

© 2020 OnestiExspres. Toate drepturile rezervate.