Cauta
O aniversare binecuvantata la Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia”18/11/2013


Liturghie solemna la Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia”, prilejuita de incheierea Anului Ieremian si de o dubla aniversare, legata de patronul spiritual: 30 ani de cand a fost beatificat de catre Papa Paul Ioan al II-lea si 5 ani de la aducerea ramasitelor pamantesti ale lui Ieremia Valahul in Onesti. La ceremonia prezidata de PS Aurel Perca, Episcop auxiliar de Iasi, au concelebrat circa 60 preoti din Romania si Italia, in frunte cu pr. Leon Budau, custodele Conventului „Fericitul Ieremia Valahul” din Onesti. Au participat numerosi cinstitori ai Fericitului Ieremia, credinciosi romano-catolici din oras si din imprejurimi, persoane consacrate, seminaristi si elevi ai Liceului Teologic care poarta numele sarbatoritului. Celebrarea a fost deschisa de o procesiune solemna, de la manastirea fratilor capucini la biserica superioara a Sanctuarului „Fericitul Ieremia”. Petre Marian Ianos, preot capucin: „in cuvantul sau de invatatura, PS Aurel Perca a insistat asupra trasaturilor biografice si sufletesti ale Fericitului Ieremia, scoase in evidenta de catre Ioan Paul al II-lea, trasaturi care l-au caracterizat, format si intarit pe concetateanul nostru in devenirea sa ca om, ca frate, ca sfant. Preasfintitul a reliefat ca aceste trasaturi i-au fost sadite in suflet de catre familia sa, mai ales de catre mama sa, Margareta”.

A cuvantat si Parintele Ubaldo Oliviero, rectorul si artizanul edificiului onestean al sanctuarului: „Doresc sa prezint intregii comunitati acest loc sacru, de curand terminat in liniile sale artistice si liturgice, impreuna cu vitraliul splendid care il impodobeste. El este asezat in pozitia ideala a templului, domina intreaga nava centrala si spatiile adiacente si se vede din toate partile. Tabloul il reprezinta pe Fericitul Ieremia la picioarele unui tron, pe care e asezata Fecioara Maria, care i-l prezinta fericitului pe Fiul ei Isus, asa cum s-a intamplat in aparitia din 1608. Fericitul isi indreapta privirea catre un punct indepartat, Romania, iar Fecioara catre cei care ii stau inainte: noi, credinciosii ei devotati. Intreaga parte predominanta a tabloului se extinde pe o placa albastra, care aminteste de culoarea cerului si a marii. Nu e exclusa referinta la prietenia dintre Italia si Romania, simbolizata de cele doua harti geografice, pe care se inalta prezenta lui Ieremia si harurile divine, care coboara de la tronul Mariei. Nu e exclusa nici referinta franciscana, prin «fratele» soare si «sora» luna, care se regasesc in tablou. Acest vitraliu, astfel reprezentat, aminteste de tabloul decorativ care, acum treizeci de ani, triumfa in Piata «Sfantul Petru», la 30 octombrie 1983, ziua beatificarii. Cu aceasta opera se consolideaza inca o data raportul de fraternitate dintre Italia si Romania, deoarece Roma se muta la Onesti si viceversa. Dragi prieteni, mult mai mult si mai bine, daca Domnul va vrea, se va spune la inaugurarea sanctuarului, care speram sa nu fie prea departe”.

Lucrarea vitraliului a fost executata de parintele Domaso, frate capucin. Onesteanca Valeria Stefan: „Tabloul surprinde momentul esential din viata duhovniceasca a Fericitului Ieremia, aparitia Fecioarei Maria cu pruncul, pe un tron, ca Regina a Cerului. Auzindu-i mirarea ca nu este incununata, Fecioara ii raspunde: «Pruncul din brate este coroana mea.» Acum, il putem vedea pe Fericitul Ieremia Valahul la picioarele tronului cu Maica Domnului, spre care priveste cu piosenie, iar in zare se profileaza harta patriei, pe care a purtat-o mereu in suflet. Sub picioare vedem harta Italiei, cea de-a doua patrie, de unde nu s-a intors decat in zilele noastre, cu cinci ani in urma (31 mai 2008). Autorul vitraliului acorda atentie importanta si fundalului, intrucat albastrul este atat culoarea marii, pe care concetateanul nostru a fost nevoit sa o traverseze in drum spre Napoli, cat si a cerului, spre care si-a indreptat ochii, catre care a nazuit sufletul sau toata viata. Prezenta celor doua harti, in vitraliu, semnifica rolul ce i se acorda Fericitului, in ctitorirea puntii de legatura spirituala intre Occident si Orient, idee subliniata, pentru prima data, de catre insusi Papa Ioan Paul al II-lea, cu prilejul beatificarii sale, la 30 octombrie 1983”. Sfanta Liturghie a fost insufletita de cantari in limbile latina si romana ale corului sanctuarului, condus de prof. Monica Grosu. Ceremonia solemna s-a incheiat prin coborarea preotilor si participantilor in cripta sanctuarului, unde se afla relicvele Fericitului Ieremia, spre a primi binecuvantarea PS Aurel Perca si spre a se ruga. Fiecare participant a plecat si cu o iconita a Sfintei Fecioare, reprezentand statueta cu inscriptia cuvintelor „Pruncul din brate este coroana mea”, ca sa duca binecuvantarea mai departe, in randul familiilor.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII