Cauta
O „comoara" donata bibliotecii onestene21/01/2010comoara1aComunitatea onesteana pretuieste pe cei care au lasat urme durabile an cartea de istorie locala, iar institutiile de cultura aduc spre cunoastere marturii scrise ale celor care si-au dedicat viata ideii de constructie spirituala", ne-a declarat prof. Niculina Cozma, directorul Bibliotecii aRadu Rosetti". Unul din oamenii care a alasat urme durabile" in spiritualitatea onesteana este cunoscutul (si recunoscutul) medic si om de cultura onestean, Dorin Sperantia, care a donat chiar bibliotecii aRadu Rosetti" o acomoara" testamentara: peste 4000 de documente care au ambogatit considerabil patrimoniul institutiei onestene din care fac parte albume de arta, fotografii, diaporame, manuscrise, documente de familie, diplome si distinctii.

Merita sa spunem doua cuvinte despre biografia lui Dorin Sperantia. A fost fiul lui Eugeniu Sperantia, director al Resortului anvatamant Superior pentru Ardeal, doctor an filosofie. an 1946 obtine diploma de doctor an medicina. Se casatoreste cu Arabela Sandor, studenta la chimie. Are relatii de colaborare profesionala cu mari oameni ai culturii romane: George Enescu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Emil Racovita, Liviu Rebreanu. an 1951 este cooptat an Consiliul artistic al Filarmonicii din Arad, proaspat anfiintata. an 1963 se muta la Onesti si se implica an viata culturala a orasului, an toata diversitatea ei. Se stinge din viata an 1997, la varsta de 77 de ani, lasand o donatie testamentara exceptionala Bibliotecii Municipale aRadu Rosetti" Onesti.


 Parti din pasiunea de o viata


 


Muzica, cartile, arta, fotografia, publicistica au reprezentat parti din pasiunea medicului Dorin Sperantia pentru tot ce-i adevar si frumos. Sa descriem fugar cateva dintre pasiuni sale. Dragostea pentru muzica i-a fost cultivata din familie. Toata viata a daruit muzicii, prin reprezentatiile de pian dar si prin seratele muzicale organizate cu atata sensibilitate.


ancepand din anul 1963, vreme de mai multe decenii, la Onesti, dr. Dorin Sperantia a fost gazda seratelor muzicale aArta de a asculta", de la Biblioteca Municipala aRadu Rosetti" an atmosfera intima a unei camere de apartament. Prezent la festivalurile de muzica aGeorge Enescu" si Tescani a redat atmosfera evenimentelor prin cronicile muzicale scrise. Din impresionanta sa colectie de discuri a donat cu generozitate peste 500 Bibliotecii Municipale aRadu Rosetti".


Donatia de carte reprezentand 1.369 volume, cuprinde carti din toate domeniile: istorie, geografie, medicina, religie, psihologie, filisofie, carti an diferite limbi straine, beletristica, dar si multe de cultura si civilizatie, carti cu autograf, dar si carti scrise de tatal sau, sociologul Eugeniu Sperantia, ce se afla an editie prima, an colectia bibliotecii onestene.aDiscretia e prima conditie a convietuirii umane"


 


Donatia de arta cuprinde 180 de albume, de o mare valoare, albume reprezentand pictura Renasterii, impresionismul, barocul, modernismul, datand din anul 1921. Majoritatea cartilor reflecta marile sale pasiuni: pictura, arhitectura, estetica muzicala. Ca fin cunoscator al psihologiei umane, iubitor al naturii, pasionat al istoriei arhitecturii reuseste sa exceleze si an domeniul fotografiei. Este membru din 1956 al Asociatiei Artistilor Fotografi (AAF), participand la numeroase expozitii an tara, dar si la saloanele internationale. Impresionanta colectie de 549 fotografii donate bibliotecii a stat la baza organizarii expozitiilor: aDorin Sperantia - Harul Obiectivului" din anul 1998 si aSimfonie an alb si negru" din 28.02.2002, organizata de catre Biblioteca Municipala aRadu Rosetti".


[ad#stire] Alte materiale donate bibliotecii sunt proiectia de diapozitive cu coloana sonora si multe articolele publicate an reviste si ziare ale vremii, dar si articole nepublicate, manuscrise diverse.


Gabriel Pop

 Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII