Cauta
Orizontul artei si trairii la lansarea unui volum bilingv04/02/2010

kabyliawebAlaturi de evenimentele de zi cu zi, viata unui om este marcata si de locurile pe unde a trecut. Faptul ca a avut prilejul de a cunoaste un tinut african fascinant (Kabylia, din Algeria), a produs pentru profesoara Mariana Dima - Bendou din Onesti o emotie atat de puternica "ce i-a dat puterea" de a scrie o carte deosebita prin "amalgamul" de versuri, date istorice precum si note geografice. Aceasta carte se numeste "Dragoste de om liber" si e scrisa atat in limba romana, cat si in limba franceza. Kabylia este o regiune etnica locuita de berberi (care sunt o treime din populatia Algeriei). "Exponenti" ai unei straluciri a civilizatiei din Evul Mediu (cand si-au intins puterea in zona), berberii au inventat lumanarea din ceara de miere de albine si candela. Metaforic, Kabylia este "o tara de azur, care asi-a ascunsa raurile si fantanile si are speranta deasupra cerurilor sale". Dincolo de coordonatele geografice, autoarea cartii "Dragoste de om liber" ne prezinta si lucruri semnificative din viata oamenilor ce locuiesc in Kabylia. Aflam astfel ca "femeile mai instarite poarta rochii de matase in ziua nuntii lor, care se desfasoara dupa un ritual inedit. Pregatirea nuntii incepe cu o vizita la parintii miresei. Femeile se reunesc, recita cantece si versuri pentru mire si mireasa, care este pictata pe corp. La nunta propriu zisa fata miresei este ascunsa de un voal iar o masa este pregatita pentru mireasa si familia ei. Aceste evenimente ofera si prilejul etalarii bijuteriilor kabyliene, care sunt piese din argint, ce au incrustatii cu semnificatii magice, acestea fiind montate cu corali din Marea Mediterana (o mare in mijlocul pamanturilor amare meda terraa, cum spuneau latinii)". In aceasta carte prof. Mariana Dima Bendou a remarcat cateva asemanari intre Kabylia si tinuturile noastre moldave. Astfel mentionam spiritul viu si foarte primitor al locuitorilor, muzica sensibila insotita deseori de "chiote" ce exprima puternice sentimente precum si mestesugurile ingemanate (in lut, lemn, lana) si credinta intr-o natura prietenoasa si de esenta divina.
La lansarea acestei carti care a avut loc la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti", prof. Elena Serbu, sef serviciu comunicare a institutiei, a declarat: "Volumul aDragoste de om libera este unul atipic, scris in doua limbi surori, in limba romana si limba franceza. Fiecare pagina denota formatia didactica a autoarei, ce vine cu numeroase explicatii. Acest lucru creeaza un entuziasm de care nu ai cum sa nu te lasi acontaminata. Cartea are o structura inedita, alaturi de poezii fiind prezentate fotografii precum si un calendar kabyl".
[ad#stire] Vorbind despre frumusetea acestui volum, prof. Smarandita Braescu a declarat: "Fiecare avoce a poezieia aduce ceva nou prin inflexiunile proprii. Poemele stau sub semnul departarii si prezinta kabylii ca oameni delicati si sensibili. Cuvintele nu sunt seci, ele sunt spatializate, capatand sens cand sunt personalizate, cand cuprind deschiderea oamenilor si a naturii". Autoarea, prof. Mariana Dima-Bendou, a marturisit: "Am fost atrasa de Kabylia, de muzica sa incantatoare si traiesc mereu bucuria cunoasterii acelui loc cu care Europa a avut consistente schimburi comerciale. Daca e vorba de sufletul meu, m-as intoarce cat mai aproape acolo!". Prezentarea volumului nou aparut a fost insotita de un lucru foarte pitoresc, onestenii putand admira vestimentatii feminine kabyliene.

Ion MoraruScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII