Cauta
«Pentru o democratie activa - impotriva extremismului de dreapta»04/11/2016


Reprezentanti ai Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung-Romania, de la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si elevii Colegiului National "Grigore Moisil" au initiat o actiune singulara pana in acest moment pe meleagurile trotusene. Este vorba despre derularea Proiectului educativ "Pentru o democratie activa - impotriva extremismului de dreapta", care a prilejuit si deschiderea unei expozitii de atitudine cetateneasca. Aceasta expozitie, care s-a aflat timp de mai multe zile la Colegiul National "Grigore Moisil" a fost vizitata de elevi de la scolile, colegiile si liceele onestene. Profesorii coordonatori ai acestui eveniment au fost: Mariana Bereczki (director al Colegiului National "Grigore Moisil"), Bogdan-Florin Romandas, Mihail Dumache si Claudiu Aurel Visciun, de la aceeasi institutie liceala din Onesti.

Acestei initiative i-au dat curs profesorii care conduc scolile din municipiu: Maria Zaharia (director al Scolii Gimnaziale "George Calinescu), Ionel Abaza (director al Scolii Gimnaziale "Sfantul Voievod Stefan cel Mare"), Otilia Anuca Birgaoanu (director al Scolii Gimnaziale "Ghita Mocanu"), Dan Zaharia (director al Scolii Gimnaziale Nr. 1), Mihaela Visciun (director al Scolii Gimnaziale Caiuti) precum si profesorii Elena Baciu si Simona Mihaila. Astfel actiunile acestui proiect educativ ce a avut scopul formarii unei perspective multidisciplinare in care elevii sa poata reflecta in mod critic asupra aspectelor abordate si sa isi formeze atitudini civice pe baza carora sa actioneze responsabil ca cetateni, a avut ca grup tinta un numar de 430 elevi ( Colegiul National "Grigore Moisil" - 300, Scoala Gimnaziala "George Calinescu" - 55, Scoala Gimnaziala "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" - 30, Scoala Gimnaziala "Ghita Mocanu" - 30 si Scoala Gimnaziala Caiuti, 15). Prof. Bogdan Florin Romandas ne-a declarat despre activitatile cuprinse in acest proiect: "Promovarea spiritului democratic, a tolerantei si a respectului fata de demnitatea umana a fost argumentul acestui proiect, care s-a derulat in perioada 10-21 octombrie in prezenta profesorilor coordonatori si a peste 300 de liceeni si 130 elevi de la clasele V-VIII, de la scolile gimnaziale.

Pe parcursul acestor zile au avut loc urmatoarele activitati: a fost realizata expozitia tematica «Pentru o democratie activa - impotriva extremismului de dreapta» (cu sprijinul Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung - Romania, care a putut fi vizitata in zilele 10-14 octombrie 2016); s-au realizat pliante si afise, in perioada 17-28 octombrie, prin care care s-a facut cunoscuta tema acestui proiect". Mentionam ca expozitia tematica a fost conceputa pentru personae interesate de fenomenul extremismului de dreapta. Panourile expozitiei au aratat modul de functionare a unei societati democratice. Mai mult, expozitia a adus "in prim plan drepturile omului si principiile democratice ca fundament al oricarei societati umane si pune in contrast cu acestea ideologia extremei drepte, in care exact aceste valori sunt response"- dupa cum au aratat organizatorii acestei expozitii. In ziua de 18 octombrie 2016 a avut loc o masa rotunda care a avut in centrul atentiei necesitatea promovarii principiilor democratice in societatea contemporana.

Aceasta masa rotunda, cu tema «Pentru o democratie activa - impotriva extremismului de dreapta», a avut loc la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti), in prezenta a 20 de elevi din clasele X - XII, care timp de aproape 90 de minute au dezbatut aspect legate de tema mentionata impreuna cu profesorii Mihail Dumache, Sorin Lungu, Bogdan Florin Romandas, Claudiu Aurel Visciun si Liviu Neagoe. Este de remarcat faptul ca s-a efectuat si o diseminare a acestui proiect educativ, cu analiza feed-back-ului celor implicati privind impactul pe care l-au avut activitatile realizate.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII