Cauta
Pr. Ubaldo Oliviero, rodnicia unei misiuni29/07/2013

Parintele Ubaldo Oliviero, primul din stanga
Frumusetea credintei deseori atinge cote sublime, acest lucru fiind trait din plin recent, la Onesti. La Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia", in solemnitatea care cuprinde fiecare ungher al acestui loc de pelerinaj al crestinilor romano - catolici din intreaga tara si, adesea, si din strainatate, in Custodia Fratilor Capucini au devenit preoti Daniel Cosmin Constantin, Irimia Bejan si Anton Tancau. Dincolo de ceremonialul trait cu evlavie de cinstitorii Fericitului Ieremia, care umplu la fiecare sarbatoare prin prezenta lor si prin profundele cantari acest sanctuar, a fost sarbatorit si parintele Ubaldo Oliviero, la implinirea a 50 ani de preotie. Noii preoti au fost indemnati la statornicie si daruire totala in noua lor misiune de catre Leon Budau. Acesta le-a adresat celor care au trait primele clipe de bucurie ca slujitori ai altarelor si cuvintele unei mame sfinte, fericita Maria Beltrame Quattrocchi, adresate fiului ei, care se pregatea pentru sfanta preotie: "Pregateste-te in orice moment pentru acea zi divina si gandeste-te ca orice renuntare, orice renegare a eu-lui tau, face mai amplu, mai dureros si mai frumos Cenacolul unde tu vei celebra Pastele, care sa dea roadele rascumpararii si ale iubirii, fie chiar cu pretul unei patimiri si a unei rastigniri, deoarece calugarul si preotul trebuie sa fie un alter Christus".

Aniversarea a 50 ani de preotie a parintelui Ubaldo Oliviero, Cetatean de onoare al municipiului Onesti (din 2010), a fost si momentul in care, in privirile celor prezenti s-au derulat imagini cu acest venerabil preot italian "impamantenit" pe meleagurile noastre. El a contribuit la crearea mai multor obiective religioase romano - catolice, dar si a unui centru spiritual pentru cinstirea Fericitului Ieremia. Onestenii si-l amintesc pe parintele capucin Ubaldo Oliviero cum a venit la "risipirea terorii rosii, comuniste, cand se respira aerul libertatii". Insotit de alti doi frati intru credinta (Vittorio Clemente si Mario Querini), a inchiriat un intreg etaj al caminului de nefamilisti ce apartinea Tehnocinului, pe malul Casinului, si a inceput lucrarile de imbunatatire, pentru amenajarea salilor de clasa, a dormitoarelor, bucatariei si salii de mese a Seminarului Teologic. La 30 octombrie 1992, Episcopul Diecezei de Iasi Petru Gherghel a inaugurat Seminarul Capucin, prin celebrarea unei sfinte liturghii, iar in toamna anului 2000, dupa stradaniile construirii propriilor cladiri, acest seminar s-a mutat in actualul sau sediu, de pe Bd. Belvedere. Aici se afla si Sanctuarul Diecezan, manastirea capucina, precum si Liceul Teologic "Fericitul Ieremia".

Mai mult decat aceste zidiri, parintele Ubaldo Oliviero a militat continuu pentru aducerea acasa a moastelor Fericitului Ieremia Valahul, singurul roman sanctificat de Biserica Catolica, beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983. In 2008, dupa indelungi demersuri, parintele Ubaldo Oliviero, care marturiseste cu o adanca bucurie ca toata viata lui s-a straduit sa se comporte asemenea Valahului, a reusit sa aduca la Onesti, pentru vesnicie, moastele Fericitului Ieremia, dupa ce le-a insotit prin trei tari (Italia, Serbia si Romania). La celebrarea a 50 ani de preotie (inceputa in 29 iunie 1963 la Sao Paulo - Brazilia), cu o cununa de ganduri frumoase i s-a adresat custodele Leon Budau. El i-a multumit pentru tot ce a facut pentru capucinii din Onesti, pentru poporul roman, caruia i-a daruit mai bine de doua decenii din viata sa, pentru eforturile ca memoria Fericitului Ieremia sa ramana vesnic vie pe meleagurile Moldovei sale natale. Atmosfera a fost insufletita de cantec, Corul Sanctuarului Diecezan dirijat de prof. Monica Grosu aducandu-i pretuirea onestenilor. Vizibil emotionat, parintele Ubaldo Oliviero s-a definit ca "o jucarie in mainile lui Dumnezeu", in slujirea sa preoteasca fiind 11 ani in misiune in Brazilia si 22 ani la Onesti. Cu emotiile clipei ce a marcat trecerea a 50 ani de activitate preoteasca, el si-a exprimat increderea ca misiunea capucina va fi si in continuare rodnica in Romania.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII