Cauta
Proiect educational: FAURIREA ROMANIEI MARI19/12/2017


Pornind de la motto-ul "Nu i se intampla nimic rau istoriei daca e transformata intr-o poveste pe care cineva chiar ar vrea s-o citeasca" (David Mc Cullough), Colegiul National "Grigore Moisil" a fost institutia coordonatoare a Proiectului educational "Faurirea Romaniei Mari". Dupa cum ne-a declarat prof. Aurelian Claudiu Visciun, coordonator al acestui proiect "din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, se definitiveaza un efort national de mare importanta si continuitate, care a dus la refacerea unitatii romanilor in interiorul granitelor. A fost cea mai mare realizare istorica a Tarilor Romane de la un obiectiv al Revolutiei din 1848, care s-a incheiat cu desfasurarea Marii Adunari de la Alba Iulia. Aceasta zi si-a pastrat semnificatia implinirii unui ideal national, pe care l-au visat si pentru care au luptat, patru generatii in toata epoca moderna. Este sarbatoarea unui ideal implinit, este incheierea unui proces istoric pe care si-l doreau romanii din intreg teritoriul locuit de ei fiind un simbol al unitatii acestora". Proiectul s-a inscris in domeniul Educatie pentru cetatenie democratica si s-a bucurat de o echipa de implementare format din profesorii Brescan Marioara (director al Colegiului National "Grigore Moisil"), Buzatu Cristina (director adjunct) si profesorii de la disciplina de studiu Istorie Visciun Claudiu-Aurelian, Dumache Mihail, Romandas Bogdan-Florin alaturi fiind si prof. informatica Melinte Carmen-Elena. Ca parteneri - colaboratori ai acestui proiect (derulat in ziua de 28 noiembrie 2017) au fost mai multe scoli din municipiul Onesti si din imprejurimile acestuia: Scoala Gimnaziala "Ghita Mocanu" (director, prof. Otilia Bargaoanu, prof. Simona Steclaru), Scoala Gimnaziala "Sfantul Voievod Stefan cel Mare" (director, prof. Ionel Abaza), Scoala Gimnaziala Buciumi (director, prof. Elena - Cristina Cristea, prof. Mihaela Visciun), Scoala Gimnaziala "Inv. N. Paslaru" Casin (director, prof. Nadia - Elena Manea, prof. Georgeta Mihalcea) si Scoala Gimnaziala Nr. 1 Negoiesti - comuna Stefan cel Mare (director, prof. Daniela Bitere). Grupul tinta si beneficiarii Proiectului "Formarea Romaniei Mari" au fost elevii claselor a VIII a de la scolile gimnaziale mentionate si cei de la clasele a XI a si a XII a, de la Colegiul National "Grigore Moisil".

Pe langa implicarea elevilor in sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei prin acest proiect s-a urmarit insusirea si consolidarea cunostintelor despre imprejurarile care au favorizat crearea Romaniei Mari; constientizarea importantei jertfei umane si materiale a romanilor pentru infaptuirea visului de veacuri, UNIREA; cautarea, cercetarea si informarea din diverse surse pentru intocmirea proiectelor precum si constientizarea ca, prin comportarea lor viitoare, elevii au datoria de a face Romania respectata in lume. La derularea acestui interesant proiect educativ profesorul Aurelian Claudiu Visciun a mentionat ca "educatia patriotica a tinerei generatii este o latura importanta a educatiei, mai ales in zilele noastre, cand valorile morale nu mai au mare importanta in societate. Aceasta activitate se doreste a fi o parte dintr-un proiect de durata care sa cuprinda marcarea mai multor sarbatori ale romanilor".

Sunt de notat si comunicarile prezentate de catre elevii Colegiului National "Grigore Moisil" in cadrul Proiectului educativ "Faurirea Romaniei Mari": in timp ce Cisu Miruna (clasa XI E) s-a referit la "Lupta romanilor din Transilvania pentru Unirea cu Romania" eleva Andries Adelina (XI E) a evocat "Personalitatea lui Ion Inculet" iar Sorgot Irina (XI E) a prezentat lucrarea "Unirea Basarabiei cu Romania". Cum elevii sunt incantati sa lucreze si in echipa Iosif Claudia, Lazar Adelina si Manea Catalina (XI F) au evocat o alta personalitate, Iancu Flondor (ce a luptat pentru Unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei), Tudorache Oana, Anghel Adelina, Mihaila Alexandra (XII E) au conturat activitatea marelui om politic Iuliu Maniu iar Dobrea Marina, Horciu Anca, Gheorghita Elena si Finaru Delia(XI F) au realizat comunicarea "Regele Ferdinand". Prezent la mai multe concursuri nationale de istorie "moisilistul" Capmare Stefan (XII C) a prezentat in cadrul acestui proiect incitanta lucrare "Romania in Primul Razboi Mondial, sacrificiu sau capriciu" iar Mihalcea Marius (XII C) a adus numeroase date despre "Familia regala din Romania". Asupra acestei activitati, care a avut loc in Laboratorul Media de la Colegiul National "Grigore Moisil" a avut loc o evaluare si o diseminare cu toti participantii la proiect, feed-back-ul fiind unul deosebit.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu