Cauta
PROIECTE INDRAZNETE PENTRU ONESTENI20/04/2016


Constantin Lazar, candidatul Partidului National Liberal la functia de primar al Onestiului are pentru locuitorii municipiului mai multe proiecte indraznete, ce vin sa schimbe fata acestui oras si sa aduca in sufletele onestenilor increderea ca traiesc intr-o localitate ce poate avea un alt viitor, mai plin de optimism. Un astfel de proiect este cel care presupune realizarea unui program de analize gratuite pentru toti onestenii. Initiatorul proiectului, Constantin Lazar considera ca «programul de analize gratuite are atat o componenta sociala, cat si o componenta de utilitate. Nivelul sanatatii ne afecteaza viata de zi cu zi, atat la serviciu, cat si acasa. Prin acest program se vor obtine atat rezultate imediate, cat si pe termen lung. Am certitudinea ca preventia ii va ajuta pe multi onesteni sa-si rezolve problemele de sanatate inainte sa se agraveze. Consider ca este important sa avem o evaluare a starii de sanatate a populatiei municipiului Onesti, pentru ca acest lucru afecteaza atat capacitatea de a munci a adultilor, cat si viata personala. Acest proiect poate fi realizat in parteneriat cu Spitalul Municipal Onesti, institutie care, la final, va prezenta un raport cu privire la starea de sanatate a onestenilor, masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile locale, dar si, pentru fiecare in parte, modul in care trebuie sa se ingrijeasca pe viitor. Acest demers va avea ca efect si scaderea ulterioara a cheltuielilor pe care le fac onestenii pentru a-si pastra sanatatea, pentru ca este mai ieftin sa previi decat sa tratezi.»

Acest proiect indraznet al lui Constantin Lazar, candidatul PNL pentru fotoliul de primar al municipiului Onesti si-a gasit ecou in randul onestenilor, care in prezent se confrunta cu multe situatii confuze pentru efectuarea analizelor medicale. Pe o retea de socializare un locuitor al municipiului Onesti a mentionat ca «timp de o luna si jumatate am asteptat pentru a face analizele medicale». Intrebarea care se naste este «asa e luata in seama in prezent sanatatea oamenilor, preventia pentru evitarea multor boli?» Locuitori ai municipiului Onesti considera ca si Ministerul Sanatatii are ceva de spus in eliminarea acestor anomalii. Constantin Lazar a tinut sa completeze: «Sustin acest program, pentru ca lipsurile materiale ale onestenilor, multi dintre ei disponibilizati sau fara serviciu de o lunga perioada, ii impiedica sa vada cum stau cu sanatatea si sa se trateze inainte de a fi prea tarziu si cu costuri mai mari. Cred ca, dupa o prima editie, responsabilii din domeniul medical pot veni cu recomandari punctuale si generale, in asa fel incat sa nu se ajunga la situatii mai grave».
Staruitor in proiectele sale Constantin Lazar mentioneaza ca «Onestiul are nevoie de proiecte vizionare, dar si de proiecte care sa fie simtite in fiecare buzunar. Facturile la intretinere sunt si in responsabilitatea primarului. Conform studiilor pe care le-am facut cu echipa mea, putem incerca sa aducem milioane euro pentru reabilitarea termica a imobilelor, fonduri europene nerambursabile. Sunt solutii atat pentru blocurile de locuinte, cat si pentru cladirile publice, unde facturile sunt platite tot de Primarie. Locurile de munca, atragerea investitorilor si marile proiecte de infrastructura trebuie sa mearga in paralel cu proiectele care ar determina sa le ramana onestenilor mai multi bani in buzunar, prin economiile facute la intretinere. Actuala administratie are un ESEC TOTAL in reabilitarea termica, practic nu s-a facut nimic». Proiectul «Facturi mai mici la intretinere» (ce il are ca sustinator pe Constantin Lazar, initiatori putand fi onestenii din cadrul asociatiilor de proprietari), consta in reabilitarea blocurilor, construirea de sarpante, izolarea terasei si reabilitarea subsolurilor si inlocuirea instalatiilor interioare, acolo unde locatarii isi dau acceptul. «Facturile la intretinere sunt o povara pentru multi onesteni, care nu reusesc decat sa-si acopere traiul zilnic. Pe termen lung, investitiile care se fac in spatiile comune de locuit determina atat un confort financiar, mai ales pe timpul iernii, cat si mai multe resurse pentru celelalte nevoi. In masura in care locatarii sunt de acord, Primaria poate realiza aceste investitii din mai multe surse: fonduri europene, fonduri guvernamentale si buget local. Lipsa sarpantelor determina infiltratii din cauza precipitatiilor si refacerea periodica a hidroizolatiei, subsolul nereabilitat determina pierderi de energie, iar instalatiile vechi inseamna pierderi de apa. Cu acordul locatarilor si, in masura in care acestia doresc, se pot realiza toate aceste investitii sau doar unele din ele. 100 - 150 blocuri reabilitate total sau partial in patru ani este un obiectiv realist. Primaria a promis pana acum, a intocmit tabele si liste de semnaturi, dar nu a facut nimic concret», a declarat Constantin Lazar, ce a mai mentionat: «Onestenii vor simti inca de la primele facturi economiile pe care le fac in bugetul familiei, dupa aceste investitii. Primaria poate sa demareze un program la nivel de oras prin care sa includa toate blocurile in aceasta reabilitare. Sunt inclusiv fonduri europene de care poate beneficia si Onestiul, daca ar exista o minima preocupare din partea autoritatilor locale». Este de remarcat faptul ca in municipiul Bacau s-a realizat reabilitarea termica a multor blocuri de locuit in timp ce pana in prezent autoritatile onestene au dovedit o incapacitate majora pentru a inscrie municipiul de pe Trotus in randul localitatilor unde se efectueaza aceasta lucrare.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII