Cauta
Scoala Francofona de Vara si-a atins scopul06/08/2016


L’EFE a bien fait son effet ! - Scoala Francofona de Vara si-a atins scopul ! In vocabularul estival al tinerilor bacauani a intrat de cativa ani buni o sintagma, EFE (Ecole Francophone d’été) in traducere, Scoala Francofona de Vara. Ce este EFE? Este o stare de spirit, este o traditie, este un mod de a-si petrece vacanta cu totul altfel: inteligent pentru ca aici creativitatea este omniprezenta: in clasa, pe asfalt, pe scena, pe hartie, pe ecran; fara bariere, deoarece frenezia francofona ii contamineaza pe cei de 7 ani si nu se opreste la cei care au implinit 25 de ani , repartizati in 5 grupe-ateliere de lucru. Aceasta a 7-a editie (dar daca luam in calcul si cele din anii 90 ar fi cam a 12-a ) este o continuare a editiei precedente prin revenirea a 8 dintre cei 8 studenti-animatori belgieni de la HELMO / ESAS / SAINTE CROIX din Liège dar si prin fidelitatea unora dintre cei aproape 100 de elevi si studenti francofili proveniti de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”, Colegiul National “Grigore Moisil”, de la scolile gimnaziale Nr.1, “Ghita Mocanu”, “George Calinescu” din Onesti, de la Colegiul National “Costache Negri” si scolile gimnaziale din Tg. Ocna, de la Facultatea de Litere a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau. Acestia au fost ajutati de profesorii voluntari din Onesti si imprejurimi: conferentiar universitar Emilia Munteanu si profesorii Cristina-Elena Enache, Mihai Borsa, Carmen Paizan, Olga Manolache, Aura Grama, Lacramioara Agachi.
Ce-i face pe copii, pe adolescenti, pe tineri sa paraseasca tihna binemeritata a zilelor de vacanta pentru a reveni la scoala timp de 2 saptamani de la 9 la 13, sa inghita un sandwich si apoi sa se intoarca la ora 14 pentru atelierul de teatru, care se opreste la ora 16 cand scoala isi inchide portile? In primul rand pasiunea, entuziasmul, competenta pedagogica ale celor opt tineri profesori, apoi diversitatea metodelor, a mijloacelor didactice, a activitatilor, a spatiilor de lucru si a produselor obtinute: afise, video, desene pe diverse suporturi, colaje, cuburi, marionete, spectacol de teatru, cantece, interviuri, etc. Daca acest proiect cultural-educativ a intrat in traditia culturala a judetului Bacau, trebuie sa multumim tuturor partenerilor care dau viata conceptelor de solidaritate, de fraternitate, temele centrale ale EFE 2016, in primul rand Primariei Onesti, care a permis si anul acesta punerea sa in practica prin acordarea unui sprijin substantial : cazarea, masa, transportul intern pentru cei opt profesori belgieni, accesul liber la strand; Facultatii de Litere a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau care, gratie colaborarii, schimburilor academice si Conventiei Erasmus cu Universitatea din Liège, a facilitat organizarea EFE si venirea echipei belgiene. Se cuvin insa multumiri nenumarate echipei didactice a Colegiului National “Dimitrie Cantemir” care in colaborare cu Facultatea de Litere a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau a elaborat, organizat si pus in aplicare acest proiect facand din EFE un eveniment cultural inconturnabil al judetului Bacau.
Ne exprimam speranta ca toti partenerii acestui proiect isi vor continua eforturile astfel incat editia 2017 sa fie una si mai populara printre elevii din judet, si mai fructuoasa si mai incitanta in drumul catre insusirea limbii franceze, a culturii francofone, a solidaritatii si fraternitatii din ce in ce mai necesare in lumea care ne inconjoara.
Conferentiar universitar EMILIA MUNTEANU, Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII