Cauta
Se depun actele necesare in vederea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei14/11/2017


Primaria municipiului Onesti prin Directia Generala de Asistenta Sociala acorda ajutoare de incalzire persoanelor defavorizate in perioada sezonului rece 2017-2018. Depunerea formularelor (cererile si declaratiile pe proprie raspundere) insotite de acte doveditoare a inceput cu data de 16 octombrie si va continua pana la 20 noiembrie. Este de mentionat faptul ca depunerea cererilor se va putea face si dupa aceasta data, cu pierderea unei luni pentru care se acorda ajutorul de incalzire a locuitorilor. De acest ajutor pot beneficia locuitorii care se incalzesc cu energie electrica, cu gaze naturale si cu lemne. Dupa cum am aflat de la Directia Generala de Asistenta Sociala Onesti, ca si o noutate pentru acest an au aparut reglementari noi. Pentru acordarea ajutorului de incalzire sunt cuprinse reglementari in Ordonanta de Urgenta nr. 70 / 2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, careia i-au fost adaugate ori modificate mai multe aliniate prin Ordonanta 27 / 01-09-2013. Astfel, de aceste ajutoare beneficiaza familiile si persoanele singure numai pentru locuinta de domiciliu; nu se constituie locuinta institutiile de asistenta sociala sau alte asezaminte cu caracter social. Tot ca o completare a vechii ordonante este mentionat faptul ca "ajutoarele pentru incalzirea locuintei nu se iau in calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social, in conditiile Legii nr. 277 / 2010". O noutate a acestei toamne in privinta acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei este data de faptul ca se cumuleaza dosarele, "dreptul la acest ajutor putand fi solicitat odata cu cel de ajutor social sau cel de alocatie pentru sustinerea familiei". O anexa la aceasta ordonanta arata ca judetul Bacau se afla (alaturi de Harghita, Suceava, Covasna, Brasov, Cluj, Vaslui si altele) in "zona rece" in repartizarea judetelor pe zone de temperatura, un grup de 16 judete fiind din zona temperata (Vrancea, Arges, Ialomita, Salaj si altele) in timp ce Bucurestiul si judetele Giurgiu, Tulcea, Valcea, Arad, Timis, Mehedinti,Caras Severin, Constanta, Valcea si Calarasi sunt in "zona calda" a Romaniei.

Consumatorii vulnerabili, ce utilizeaza pentru incalzirea camerei gaze naturale beneficiaza pe perioada sezonului rece de un ajutor cuprins intre 262 lei (la un venit de 155 lei) si 20 lei la un venit de 615 lei pe membru de familie. Pentru cei care utilizeaza energie electrica acest ajutor este cuprins intre 240 lei (la un venit lunar de 155 lei pe membru de familie) si 48 lei la cei al caror venit lunar este intre 540 si 615 lei pe membru de familie. De un ajutor pentru incalzirea locuintei beneficiaza si familiile si persoanele singure care utilizeaza la incalzire lemne, carbuni, combustibili petrolieri. Valoarea ajutorului lunar in acest caz este cuprins de la 54 lei (la un venit de pana in 155 lei pe membru de familie) la 16 lei pentru un venit pe membru de familie cuprins intre 540 - 615 lei. Este de subliniat faptul ca cererile depuse la Directia Generala de Asistenta Sociala Onesti vor fi completate cu veniturile membrilor de familie tinandu-se cont si de bunurile mobile si imobile detinute. De la aceasta institutie onesteana am aflat ca "limitele venitului net lunar, ale celor consumatorilor care utilizeaza pentru incalzirea locuintei atat energie electrica, lemne ori gaze naturale sunt aceleasi ca si anul trecut.Avand in vedere acest lucru si faptul ca veniturile populatiei au mai crescut, ne asteptam ca sa fie mai scazut numarul beneficiarilor ajutorului pentru incalzire (care folosesc gaze naturale, energie electrica ori lemne, carbuni si combustibili petrolieri). Ca un sprijin pentru persoanele ce solicita ajutor pentru a incalzi locuintele cu energie electrica Primaria municipiului Onesti si Consiliul Local vine cu aceeasi suma asigurata de Guvernul Romaniei. La sediul DGAS Onesti sunt afisate toate actele necesare ce trebuie depuse pentru acordarea ajutorului la incalzirea locuintei".

Notam faptul ca pentru perioada rece a anului trecut au beneficiat de ajutor pentru incalzirea locuintei un numar de 436 onesteni care folosesc la aceasta gaze naturale, 89 care isi incalzesc locuintele cu energie electrica si 20 ce folosesc lemnele.Programul cu publicul la Directia Generala de Asistenta Sociala Onesti pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei este urmatorul: luni - joi, intre orele 8.00 - 15.30 iar vineri de la 8.00 la 13.00. Pentru orice neclaritate in privinta acestor probleme onestenii se pot adresa institutiei mentionate.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu