Cauta
Tudor Padurariu, argint la Olimpiada Internationala de Matematica04/08/2011

La Olimpiada Internationala de Matematica (desfasurata la Amsterdam, in Olanda, in zilele de 17-24 iulie), echipa nationala a României a cucerit o medalie de aur si cinci medalii de argint. Realizatorii acestei performante, care a propulsat România pe locul 8 in lume au fost elevii Octav Dragoi (medaliatul cu aur, elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica) si medaliatii cu argint, Tudor Padurariu (absolvent al Colegiului National “Grigore Moisil” din Onesti), Omer Cerrahoglu (elev in clasa a X a la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare), Marius Tiba (iesean, absolvent al Liceului International de Informatica Bucuresti), Alexandru Andrei Milu si Radu Bumbacea (elevi in clasa a XII-a la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti).

Asemeni rasfoirii unui album al succeselor, in care au fost inscrise cele mai prestigioase performante, Tudor Padurariu, absolventul cu cea mai mare medie a bacalaureatului de la Colegiul National “Grigore Moisil” si din municipiul Onesti, ne-a impartasit câteva lucruri semnificative de la cea mai mare competitie de matematica din lume la care a reusit ca sa cucereasca medalia de argint. Obisnuit cu zborurile lungi de avion (anul trecut participând la un concurs international de matematica in China), cursa Bucuresti – Amsterdam (fara escala) i s-a parut lui Tudor Padurariu una obisnuita. Cazarea concurentilor participanti la Olimpiada Internationala de Matematica (prezenti din 101 tari de pe toate continentele), a fost asigurata de un hotel deosebit, de unde destul de usor (in 30 – 40 de minute), se putea ajunge in centrul orasului. “Organizarea a fost foarte buna iar olandezii si-au dat interesul ca sa ne simtim cel mai bine. Cred ca aceasta olimpiada a fost printre cele mai reusite, din cele la care am participat. La festivitatea de deschidere au fost prezente personalitati din lumea matematicii. Fiecare concurent a primit câte un plic cu subiectele in limba tarii sale si in limba engleza. Aceste subiecte (din 4 domenii – algebra, geometrie, combinatorica si teoria numerelor), au fost echilibrate, cu probleme frumoase si captivante. Desi doua probleme de geometrie au fost mai grele, toti din echipa României ne-am descurcat. La Amsterdam am sustinut in doua zile probele scrise (câte trei probleme in fiecare zi), la Olimpiada internationala de matematica. Atmosfera a fost foarte interesanta prin participarea a multi concurenti din alte tari, foarte diverse. Primele 80 de tari clasate in aceasta intrecere internationala au dreptul ca sa participe cu câte 6 concurenti. Si festivitatea de premiere a fost foarte bine pregatita la Amsterdam iar diploma si medalia de argint cucerite aici sunt printre cele mai frumoase din câte le-am cucerit”, ne-a declarat cu seninatatea invingatorului elevul onestean Tudor Padurariu, absolvent in urma cu doua luni a Colegiului National “Grigore Moisil” din municipiu. Despre performantele sale recente si despre “secretul reusitei”, el ne-a marturisit: ”In anul 2011 am obtinut premiul I la Olimpiada Nationala de Matematica desfasurata la Oradea, iar la «Balcaniada de matematica» de la Iasi am cucerit o medalie de aur, echipa României mentinându-se pe locul 1, pe care se claseaza de mai multi ani. Daca exista un secret al reusitei, acesta este probabil pasiunea sa iti placa tot ceea ce faci. Iar când lucrezi la matematica, aceasta pasiune nu tine cont de timp”.

Rigoarea clasamentelor

Cu obtinerea la Amsterdam a unei medalii de aur (prin bucuresteanul Octav Dragoi) si a cinci medalii de argint (de catre Tudor Padurariu, Omer Cerahoglu, Alexandru Andrei Milu, Radu Bumbacea si Marius Tiba), România s-a clasat pe locul 8, la egalitate cu Taywan, performanta care se inscrie a fi cea mai buna dupa anul 2006. Pe primul loc la Olimpiada Internationala de Matematica s-a clasat China, urmata de Statele Unite ale Americii, Singapore si Rusia. Despre “clasamentul final” al olimpiadei, Tudor Padurariu a mentionat: ”Tarile asiatice sunt cele mai bune la matematica, China mentinându-se pe primul loc de mai multi ani. Echipa Statelor Unite ale Americii a fost formata din… americani de origine chineza, care au si educatia si cultura americana. O surpriza consider ca a fost clasarea pe locul 3 a echipei din Singapore, in timp ce ocuparea locului 4 de catre Rusia este un fapt «classic». România s-a clasat pe locul 8, fiind prima tara din Uniunea Europeana in acest clasament. Fiind la egalitate cu Taywan-ul, România a intrecut tari precum Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Iran (una din cele mai bune tari la matematica. Aceste tari se ocupa mult cu pregatirea concurentilor pentru olimpiada internationala. Din Europa, dupa România s-a clasat Germania, Italia (o tara ce a facut mari progrese la olimpiada internationala de matematica in ultimii ani), Marea Britanie”. Si despre tara organizatoare a acestei competitii internationale de matematica olimpicul Tudor Padurariu ne-a impartasit câteva cuvinte: ”Este o tara foarte curata, bine pusa la punct din multe privinte. In Olanda, tara care este foarte deschisa fata de cetatenii straini, am circulat numai pe autostrazi. Amsterdam-ul, ai carui locuitori vorbesc foarte bine limba engleza, este un oras «acaparat» de turisti. Este interesant sa faci o plimbare cu barca prin acest oras, considerat «Venetia Vestului», unde nici o cladire nu se aseamana cu alta. Am reusit la «Olimpiada Internationala de Matematica» sa imi fac prieteni din Marea Britanie, Franta, Bulgaria, Grecia iar cu concurentii din Republica Moldova ne-am avut in relatii bune”. (Un lucru deosebit la aceasta intrecere internationala a matematicienilor este ca o medalie de argint a cucerit si un elev basarabean – Alexandru Grigoroi din clasa a XII-a a Liceului Teoretic “Orizont” din Chisinau).
Intâlnirea cu Tudor Padurariu la Colegiul National “Grigore Moisil” din Onesti dupa participarea cu succes la cea mai puternica competitie internationala din domeniul matematicii s-a constituit si in prilejul transmiterii unui mesaj sincer, pornit din inima, catre colectivul didactic al acestei prestigioase institutii liceale. “Sa continue tot ceea ce au facut bine pâna acum si am speranta ca rezultatele vor fi la fel de bune si in anii viitori”, a urat Tudor Padurariu cadrelor didactice, iar despre profesorul Gheorghe Sorta, care l-a pregatit si i-a urmarit indeaproape pasii in obtinerea celor mai mari performante, a mentionat ca “a fost incântat pentru succesul de la Amsterdam”. Cuvintele profesorului Gheorghe Sorta despre olimpicul international Tudor Padurariu in miezul lor concentreaza totul despre marile reusite ale acestui absolvent: ”Tudor Padurariu a luat in acest an locul I la Olimpiada Nationala de Matematica de la Oradea, locul 1 la «Balcaniada» ce a avut loc la Iasi si a fost intre primii in lotul României care a participat la Amsterdam. Este cel mai bun elev al Colegiului National «Grigore Moisil». La concursurile la care a participat a mers pentru viitorul sau. Sper sa isi realizeze visurile acest elev pe care l-a daruit Dumnezeu cu o capacitate de concentrare iesita din comun”.
Cu o bucurie deosebita pentru obtinerea medaliei de argint la Olimpiada Internationala de la Amsterdam, directorul Colegiului National “Grigore Moisil”, prof . Marioara Brescan ne-a declarat: ”Noi am primit cu multa satisfactie acest rezultat, pe care l-am anticipat intr-un fel pentru ca Tudor Padurariu a avut rezultate foarte bune la Olimpiada judeteana si cea nationala de matematica. El s-a aflat intr-o continua ascensiune dupa locul 1 la «Balcaniada de matematica» pe care l-a obtinut anul acesta. II dorim mult succes in ceea ce urmeaza si speram sa nu ne uite si sa isi aminteasca si de fostii profesori. Avem si un regret legat de faptul ca a absolvit in acest an colegiul nostru. Sunt rare astfel de momente când poti ajunge la un asemenea nivel”. Admis cu bursa integrala la UCLA (University of California Los Angeles), unde vrea sa studieze si sa aprofundeze cercetarea in matematica, la 1 septembrie Tudor Padurariu va pleca spre aceasta universitate. Acolo el va fi un adevarat ambasador al României, o cinste a colegilor sai de generatie, dar si a profesorilor care i-au indrumat pasii in toti anii de scoala.
Ion Moraru

Matematica e o stiinta care ofera numeroase bucurii celor care o indragesc, iar marele matematician Grigore C. Moisil considera ca ea “va fi limba latina a viitorului”. Prof. Vasile Brânzescu, directorul Institutului de Matematica al Academiei Române “Simion Stoilow”, declara recent in cadrul unui interviu ca “matematica este altceva decât celelalte materii, ei trebuie sa-i dai o atentie speciala. Daca iti place matematica si descoperi «Gazeta Matematica», nu se poate sa nu te indragostesti de aceasta stiinta.
Si daca mai esti si ambitios si-ti face placere, matematica este o disciplina extrem de frumoasa. Ea are niste atribute extraordinare, are un rol absolut esential in formarea gândirii omului si in toate activitatile vietii, ale societatii. Este foarte interesant cum multe din lucruri se vad mai bine si mai simplu daca cunosti matematica. Lucrurile au o logica si o dezvoltare a lor interna. Matematica, ce necesita o anumita rigoare, cuprinde partea de logica, cea de structura (cu structurarea datelor) si partea de calcul”. Savantii straini percep matematica fiind “stiinta operatiilor abile, cu concepte si reguli inventate in acest scop“ (Alfred North Whitehead) si “arta de a da acelasi nume la diferite lucruri” (Henry Poincare). Astfel, dupa cum a remarcat si Friedrich Gauss, “matematica este regina stiintelor”.Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII