Cauta
Un festival al pasiunii pentru origami19/07/2012

“Origami” este cuvântul care are sonoritatea cea mai placuta pentru profesorii si elevii fascinati de aceasta tehnica japoneza de pliere a hârtiei. Cum municipiul Onesti este mereu cu un pas inainte la deschiderile spre nou, la inceputul acestei luni ne-a bucurat desfasurarea celei de-a III-a editii a Festivalului de Origami “Cocorul”. Aceasta manifestare care si-a cucerit un prestigiu national a fost organizata de catre Scoala cu clasele I – VIII Nr. 1 in parteneriat cu Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”, fiind cuprinsa si in Calendarul Activitatilor Educative Regionale si Interjudetene pe acest an. Festivalul a avut loc pe doua sectiuni;origami si quilling si s-a bucurat de un mare succes in rândul participantilor. Mai multe amanunte despre aceasta manifestare am aflat de la coordonatorii acestui proiect educativ, profesori pentru invatamânt primar Mihaela Melinte si inv. Monica Rusu, care ne-au declarat: ”Festivalul s-a adresat persoanelor cu vârste intre 6 si 60 de ani – prescolari, elevi, cadre didactice si persoane interesate de arta transformarii hârtiei. Putem spune cu mândrie ca la atelierele de origami si quilling au participat 43 de adulti si in jur de 100 elevi si prescolari. A fost organizat si un concurs la care am primit 48 de exponate dintr-un numar de 11 judete din toata tara. Ne-a onorat cu prezenta presedinta Asociatiei de Origami România, Adina Paun, care ne-a promis o strânsa colaborare la editiile urmatoare. Deschiderea festivalului a avut loc intr-un cadru festiv la Aula Bibliotecii Municipale «Radu Rosetti» si a fost secondata de vizitarea expozitiei-concurs cu tema «Anotimpuri». Atelierele de lucru s-au desfasurat pe parcursul a trei zile si au cuprins aplicarea tehnicilor de origami (arta de a plia hârtia) si quilling (arta de a rula hârtia). Participantii au invatat sa plieze cocori, catelusi, kusudame (lipirea mai multor unitati identice de hârtie rezultând o forma sferica), barcute, semne de carte, plicuri decorate, flori… Toate au fost obtinute prin indoituri succesive sau rulare, oferind hârtiei si o alta viata. Un moment inedit a fost cel al lansarii la apa a barcutelor pliate, la fel de special fiind si momentul incadrarii cocorilor pe o perdea decorativa - aceste lucruri amintind ca origami este educativ, distractive si interesant”.
La atelierele de origami au predate Adina Paun, Monica Rusu, Mihaela Melinte, Stefania Dogaru iar la cele de quilling Mihaela Bolocan, Ana Ortanza Matei, Mirela Ionescu si Valerica Sasu. “Creionând” atmosfera in care s-a desfasurat ineditul festival trebuie amintit faptul ca au fost opt ateliere de lucru dimineata si opt ateliere de lucru dupa-amiaza, cei atrasi de aceasta arta urmarind fiecare miscare pentru realizarea figurinelor si a modelelor quilling. Cu aceste modele a fost organizat un concurs - incheiat cu o tombola - iar in ultima zi a Festivalului de Origami «Cocorul» au fost premiati câstigatorii Concursului «Anotimpuri». Cel mai tânar origamist participant la acest festival a fost in vârsta de 5 ani, iar cei mai in vârsta - peste 60 de ani! Daca din municipiul Onesti au fost participanti de la scolile Nr. 1, “Ghita Mocanu”, “George Calinescu”, “Sfântul Voievod Stefan cel Mare”, au fost prezenti iubitori ai acestor arte de pliere a hârtiei si din Bacau, Târgu Ocna precum si din comunele Oituz, Manastirea Casin, Helegiu si Gura Vaii. Despre atmosfera festivalului, prof. inv. primar Mihaela Cristea ne-a mai declarat: „Indiferent de vârsta, toti participantii au fost foarte incântati. Atmosfera a fost una relaxanta, cu o bucurie si o energie de nedescris la jocurile si concursurile festivalului. Presedinta Asociatiei Române de Origami, Alina Paun a fost foarte incântata de amploarea festivalului, apreciind si organizarea, festivalul de la Onesti având un model de organizare din Ungaria… A fost pliata si sigla festivalului iar perdeaua de cocori pe care am realizat-o (ce are in prezent in jur de 250 cocori), ne gândim sa ajunga la 1000!”
Din zona Vaii Trotusului au câstigat premiul I la origami Stefania Dogaru si Ovidiu Dascalu (Scoala Nr. 1 Onesti pentru macheta “Anotimpuri”), Beatrice Chicaros si Diana Vrânceanu (de la aceeasi scoala pentru macheta “Summer Party”), Georgiana Oprea (de la Scoala nr. 2 Târgu Ocna, pentru macheta “Vara pe lac”). La Quilling, premiul I a revenit Cercului de quilling de la Scoala Nr. 1 (pentru realizarea de tablouri), invatatoarei Dana Bâjboc (Scoala “G. Calinescu” pentru felicitari) si educatoarei Dorina Postolache (de la Gradinita nr. 12 Onesti, pentru felicitari si coliere din hârtie). Mentionam faptul ca alaturi de coordonatoarele proiectului prof. inv. primar Mihaela Melinte si inv. Monica Rusu, in echipa de organizare a acestui festival au mai facut parte prof. Mihaela Bolocan, Gabriela Oprea si bibliotecara Mirela Ionescu (ce a capatat nu numai indemânare dar si o mare pasiune pentru cuceritorul mestesug al rularii hârtiei). Alaturi de aceasta echipa au fost conducerea de la Scoala Nr. 1 si de la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” iar ca sponsor a fost SC Nevila. Facându-se foarte cunoscut motto-ul acestui festival (“pliati si zâmbiti”), in atmosfera calda a Festivalului “Cocorul” a plutit si gândul ca hârtia capata o viata noua prin tehnicile origami si quilling iar deprinderea aceasta practica educa gândirea.
Ion MoraruScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII