Cauta
Unde-s 600.00 lei? Triunghiul Bermudelor: ISJ - Centrul Bugetar - scoala31/07/2014

Adrian Sergentu
Nici dupa aproape 5 ani banii alocati de Ministerul Educatiei Scolii din Bisca, comuna Berzunti, nu au iesit la suprafata. 600.000 de lei au disparut de pe radarul tuturor institutiilor statului. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean din 2010, prin inspectorul scolar adjunct Teodora Craus, declara ca va incepe o ancheta pentru a da de urma acestor bani. Traseul banilor de la Ministerul Educatiei, la Inspectoratul Scolar Judetean, Centrul bugetar Onesti si pana la vistieria Scolii Bisca din Berzunti a inghitit 600.000 de lei. Nimeni nu mai misca un deget pentru a afla ce s-a intamplat cu banii. Doar fostul director din acea perioada, profesorul Bogdan Botezatu, mai incearca marea cu degetul „Eu am primit banii doar scriptic, in documente, pentru ca nu i-am vazut, nu au venit la scoala. Vreau sa aflu, totusi, cine a incasat banii astia, poate s-au intors la Minister sau poate au ajuns in alta parte. Banii erau pentru lucrari de consolidare a cladirii scolii.”

Banii au fost alocati de la bugetul de stat Inspectoratului Scolar Judetean Bacau pentru Scoala cu clasele I - VIII nr. 2 Dragomir (Bisca), comuna Berzunti. Mai departe, ISJ, prin adresa nr. 16 463/09.10.2008, instiinteaza Centrul bugetar Grupul Scolar Auto din municipiul Onesti ca a fost repartizata suma de 600.000 lei pentru „tipul lucrarii: consolidare”. Adresa a fost semnata de inspectorul scolar general de la acea vreme, profesorul Ovidiu Relu Cojocaru si inginerul Viorel Marin, de la Compartimentul Tehnic - Investitii. Pe lista planului de investitii al Guvernului se mai aflau scoli din judetele Alba, Arad, Arges, Bihor si Bistrita Nasaud.
„Am intrebat si la alte scoli din judet, de la Livezi, de la Sanduleni, de la Turluianu, daca au primit banii alocati si i-au primit,” arata profesorul Bogdan Botezatu, cel care ar fi trebuit sa mosteneasca, in calitate de director al scolii, fondurile respective, de la fostul director Dan Sandu. Din judetul Bacau au mai beneficiat de fonduri scoli din municipiul Onesti, din orasul Buhusi, din comunele Balcani, Barsanesti, Beresti Tazlau, Caiuti, Colonesti, Cotofanesti, Gaiceana, Huruiesti, Livezi, Motoseni, Orbeni, Palanca, Sanduleni, Sascut, Secuieni, Stefan cel Mare, Tatarasti, Ungureni. La Scoala din Berzunti nu a mai ajuns niciun leu. Din octombrie 2008, cand banii au fost alocati, nimeni nu mai stie nimic de ei. Inginerul din cadrul ISJ, Viorel Marin, nu-si mai aduce aminte, rezultatele anchetei demarate de ISJ in 2010 nu au fost facute publice, iar acum, in 2014, directorul Centrului bugetar Onesti, Adrian Sergentu (foto), declara ca banii au fost doar o promisiune.
„Am fost acolo, am facut fotografii si nu a venit nici un ban. Deci nu s-a facut nimic. Nu s-au dat. Nu stiu cine a promis ca-i da. De la Bacau trebuia sa vina suma de bani. Au fost niste promisiuni ale fostului inspector general catre directorul scolii de atunci,” spune Sergentu reporterului Onesti Expres.

Planul managerial al scolii Berzunti pe 2008/2009, semnat de directorul Dan Sandu, in mandatul caruia fondurile au fost alocate, contrazice declaratiile lui Adrian Sergentu. „De coniventa cu Centrul bugetar Onesti se vor lua masuri de cheltuire eficienta a celor 600.000 lei primiti de la Guvernul Romaniei: constructia a doua grupuri sanitare prevazute in contract la Berzunti 1 si Berzunti 3, refacerea sistemului electric la Dragomir 1, dotarea cu termopane a scolilor in vederea etanseizarii si securizarii spatiilor scolare.” La aceleasi lucrari facea referire si referatul nr. 805/25.11.2008 inaintat de Scoala din Berzunti, semnata de directorul Sandu si de secretarul V. Boboc, catre Centrul bugetar Onesti.

Prezentandu-i-se adresa ISJ care face referire la suma alocata de Ministerul Educatiei prin Centrul bugetar Onesti catre Scoala din Berzunti, directorul Sergentu neaga existenta alocarii financiare: „Una e sa se aloce si alta e sa se dea (documentul citat vorbeste de bani primiti, nu alocati - n. red.). Eu nu am preluat nici un ban la Centrul bugetar. Nu se poate, dar au fost controale de la Ministerul Educatiei, de la Garda Financiara, de la Curtea de Conturi. Contabila mea a spus ca nu primeste nimic, pentru ca oricum nu aveam timp sa facem licitatia prin SEAP. Ei se cearta acolo ... directorii intre ei fac niste acuze, dar banii nu au venit niciodata ori, cel putin, nu au trecut prin Centrul bugetar. Garantez ca banii acestia nu au venit.” Delasarea institutiilor care ar trebui sa dea de urma acestor bani publici le pozitioneaza intr-o stare de complice. Este inexplicabil cum nimeni nu vrea sa afle ce s-a intamplat cu 600.000 lei.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Abdul
#1 : 13/06/2015, 13:36
Well there have been instances of HSV I or II being taetsmintrd without an active outbreak. i don't think it's as common though. HSV I is extremely common and can be dormant for a long time, some people never had symptoms. you may have had this while you were in a relationship with her. it's hard saying whether or not you'll pass it on. she may already have the virus. just be honest with her.


IMAGINEA SAPTAMANII