Cauta
Zilele Culturii Calinesciene, la a 50-a editie20/10/2018


In trecerea sa ireversibila timpul lasa semne in istoria locurilor, de care isi vor aminti generatiile viitoare, ale celor ce acum, in aceste vremuri, fac lucruri memorabile. La Onesti, frumusetea acestei toamne (ce parca pana in prezent "nu a adunat arama celorlalte, trecute"), a pogorat peste strazile sale stinghere, bucuria aniversarii unui jubileu: 50 de ani de la prima editie a "Zilelor Culturii Calinesciene" - manifestare de anvergura nationala!

De pe afisul ingalbenit de vreme al primei editii aflam ca aceasta manifestare a avut loc "cu prilejul aniversarii a 70 de ani de la nasterea lui George Calinescu si la 10 ani de la infiintarea Cenaclului literar si artistic". A fost in zilele de 6-8 iunie 1969 si manifestarea s-a desfasurat "cu participarea scriitorilor si a oamenilor de litere Alice Vera Calinescu, Acad. Victor Eftimiu, George Ivascu, I.D. Laudat, Ion Caraion, Alexandru Husar, Dinu Pillat", alaturi de care s-au aflat tineri condeieri de dinainte de anul 1970 (Cornelia Stefanescu, Emil Manu, Radu Carneci, Geo Serban, Corneliu Sturzu, Horia Zilieru si Constantin Th. Ciobanu). Literele rosii, purpurii ale primului afis arata ca recitalul "Poetul in Cetate" a avut loc la Borzesti, cu "aura legendarului stejar" ce ne aminteste de domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare! Multi ani "Zilele Culturii Calinesciene" s-au desfasurat in luna iunie, cand "pastelarea pomilor cu inegalabila simfonie de culori aducea o imensa preocupare pentru primenire" (dupa cum anunta o reclama comerciala bacauana in pregatirea deschiderii teraselor de vara!), apoi acestea au avut loc toamna, in luna septembrie. De fiecare data cu desfasurarea unei noi editii a "Zilelor Culturii Calinesciene" municipiul Gheorghe Gheorghiu Dej (ce a fost un timp numele Onestiului dintotdeauna!), devenea un "spatiu sacru al culturii"! Astfel, scriitori de notorietate, cunoscuti profesori universitari nu numai din "capitala culturala a Moldovei" (de la Iasi) si din alte mari centre universitare (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu) dar si de la Tirgu Mures, Bacau si din alte orase, sustineau in fata salilor arhipline ale Casei de Cultura a Sindicatelor "prelectiuni", comunicari stiintifice pe sectiuni dar si antrenante colocvii! Si atunci, ca si acum, timp de 50 de ani profesorul si omul de cultura Constantin Th. Ciobanu (ce este "sufletul" acestui regal cultural de la Onesti), a invitat aici mari personalitati literare ale Romaniei, ce nu numai ca "au potolit setea de cunoastere" a intelectualitatii onestene dar au si creat "aura" unei manifestari de mare prestigiu!

Editia semicentenara, 2018

La aceasta editie jubiliara ne-am bucurat de prezenta academicianului Nicolae Manolescu (presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania), a criticilor literari Alex. Stefanescu, Tudorel Urian, Vasile Spiridon. Scriitorii Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Irina Horea, Elena Bulai, Teodora Stanciu, Doina Popa au fost invitatii speciali ai acestei editii alaturi de generalul (cu patru stele) Vasile Apostol, de sculptorul Vlad Ciobanu si de Aspasia Baciu (executoarea testamentara a doamnei Alice Vera Calinescu).

La activitatile cuprinse in cadrul acestei editii jubiliare a "Zilelor Culturii Calinesciene" au participat si scriitorii bacauani Dumitru Braneanu (presedintele Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania), Ioan Danila, Petre Isachi, Dan Sandu, Alexandru Dumitru, Vasile George Puiu, Cristina Stefan iar Onestiul a fost reprezentat de poetul si omul de cultura Constantin Th. Ciobanu, de Ionut Tenie (directorul Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti"), de profesorii Gabriel Fornica Livada, Emilia Boghiu, Aristotel Pilipauteanu, Mariana Bereczki, Bogdan Romandas, Maria Zaharia, Florica Velescu, Gheorghe Vidrascu, Valeria Soucaliuc precum si de Luminita Patrateanu si de mai multi membri ai Rotary Club din localitate. De asemenea, au fost prezenti pe intreg parcursul desfasurarii acestei manifestari membrii Cenaclului literar "George Calinescu", infiintat la Onesti in primavara anului trecut.

Ca in fiecare an, primul popas in desfasurarea unei noi editii a "Zilelor Culturii Calinesciene" a fost la sediul Fundatiei Nationale "George Calinescu". Aici vineri 28 septembrie a avut loc vizitarea Expozitiei permanente "Univers Calinescian", ce pastreaza un numar de 18 tablouri de patrimoniu, o colectie de papusi si una de brelocuri precum si o impozanta oglinda si obiecte de mobilier care au apartinut marelui critic literar. Cu imboldul "Repere publicistice" au fost prezentate reviste literare de prestigiu ("Romania literara", "Viata Romaneasca", "Luceafarul de dimineata", "Ateneu") dar si noi aparitii editoriale. Daca sculptorul Vlad Ciobanu a prezentat revista "Confesiuni" (ce il are ca redactor sef pe criticul literar Gheorghe Grigurcu, aceasta revista aparand la Targu Jiu sub "obladuirea" Centrului de cercetare, documentare si promovare "Constantin Brancusi") iar conf. univ. dr. Elena Bulai a adus in atentia iubitorilor cunoasterii volumul "Visul spulberat al armenilor", Nicu Tudose (un mare indragostit al poeziei!), din mijlocul publicului prezent , a uimit asistenta. El a mentionat:"Citesc revista Romania literara de 42 de ani! Sunt dependent de aceasta revista si vineri - desi e zi de post, am o mare bucurie cand vine Romania literara, pe care de 10 ani o daruiesc Bibliotecii comunale Casin!" In cadrul "primului popas" al "semicentenarei" manifestari onestene (la care a fost prezent si poetul poetul Ioan Botezatu) "infiriparea" unui dialog a adus "un plus de prospetime", la acest moment intrand in discutie cu invitatii profesorii Maria Zaharia (director al Scolii Gimnaziale "G. Calinescu" din Onesti), Stefan Epure, Florica Velescu si ing. Mihai Chiriac, cel care cu multi ani in urma a participat cu succes la Concursul radiofonic "Cine stie castiga", ce il avea ca examinator pe Mihai Florea!

Metamorfozele spiritului

Deschiderea festiva a "Zilelor Culturii Calinesciene" a avut loc la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti", unde initiatorul si continuatorul - vreme de 50 de ani a acestei manifestari, profesorul si omul de cultura Constantin Th. Ciobanu a mentionat: "Ma bucur ca suntem aici la cea de-a 50-a editie! Fara marile contributii din tara toata ideea organizarii acestei manifestari culturale, an de an, ar fi facut putin zgomot dupa care s-ar fi asternut tacerea! La fiecare editie au venit alte personalitati ale culturii, cu idei noi si astfel Zilele Culturii Calinesciene au ajuns la un prestigiu deosebit!" Evocand Onestiul la inceputurile sale (orasul fiind construit dupa anul 1960), prof. Constantin Th. Ciobanu a declarat: "Era un oras rezonant, muncitoresc, ce avea in fata o experienta rurala. In 1962 in Onesti era un singur liceu, invatatorul cel mai respectuos de aici ajungand inspector... Apoi s-a construit al doilea liceu din oras, la care au venit un numar de 20 de profesori. Noi am inceput cu Cenaclul literar «Alexandru Sahia», nume la care multi oameni rezona ca era legat de mediul muncitoresc. Au venit oameni de prima valoare si au aderat la ideea de a face un schimb de idei! Nicolae Manolescu ne-a sprijinit cel mai mult, venind la Onesti la a III a editie a Zilelor Culturii Calinesciene cu promotia 1960, o generatie de scriitori careia acesta i-a dat vigoare!" Poetul si omul de cultura Constantin Th. Ciobanu a amintit si de momentul in care s-au instituit Premiile Zilelor Culturii Calinesciene si intr-o "incantatie" la implinirea acestui frumos jubileu al manifestarii onestene, a adus o reverberatie a intregii sale fiinte, spre dainuirea continua: "La Zilele Culturii Calinesciene totdeauna s-a schimbat ceva in bine! De unde atata noroc si de unde atatea succese? Ne-am straduit ca sa existe o regularitate anuala, o permanenta! Nimeni nu a putut sa opreasca aceasta manifestare culturala!"

Spre incantarea publicului iubitor de cultura prezent in aula bibliotecii onestene, in timp ce profesorul Constantin Th. Ciobanu a marturisit "niciodata nu am sa spun totul, pentru ca intotdeauna este ceva de adaugat", academicianul Nicolae Manolescu a facut o declaratie si mai profunda: "Nu imi vine sa cred ca suntem la editia 50! Ceea ce nu a spus Constantin Th. Ciobanu dar a lasat sa se inteleaga, este ca fara el nu ar fi avut loc acest eveniment! Zilele Culturii Calinesciene au fost, sunt si vor ramane, in memoria celor ce sunteti aici si a generatiilor viitoare ca opera lui Constantin Th. Ciobanu!" Aceste cuvinte au fost insotite de un puternic ropot de aplauze iar academicianul Nicolae Manolescu si-a continuat discursul prezentand alte momente evocatoare ale manifestarii onestene ce a ajuns la jubileul celei de-a 50-a editii. "Aceasta a avut ceva eoic! Dificultatile au fost foarte mari dar Zilele Culturii Calinesciene au rezistat cu multa tenacitate" - a subliniat Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania a mai mentionat: "Fara nicio exagerare, in anii 1970-1980 Zilele Culturii Calinesciene a fost unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Romania! Aici la Onesti au venit toti marii prozatori (Nicolae Breban, Constantin Toiu, Fanus Neagu, Alexandru Ivasiuc, George Balaita)! Aici au fost colocvii foarte riguroase... Eu am inventat si un slagar. Onesti, Onesti, capitala a culturii romanesti!"

Mentionam ca in cadrul festivitatii de deschidere au fost acordate si Premiile Zilelor Culturii Calinesciene, care s-au indreptat in acest an catre scriitorul Nicolae Prelipceanu, sculptorul Vlad Ciobanu, criticul literar Vasile Spiridon, generalul Vasile Apostol si Aspasia Baciu. Juriul care a acordat aceste premii a fost format din Nicolae Manolescu (presedinte), Alex. Stefanescu, Tudorel Urian, Alexandru Cistelecan si Constantin Th. Ciobanu.

Ca alte momente ale editiei jubiliare a "Zilelor Culturii Calinesciene" amintim Colocviul de literatura contemporana cu tema "Confuzia de valori in spatiul virtual" si recitalul "Poetul in Cetate". Colocviul a avut ca moderatori pe Nicolae Manolescu, Alex. Stefanescu si Constantin Th. Ciobanu. Emblema - fanion a acestui colocviu onestean, de o mare profunzime, ar fi cuvintele rostite de Nicolae Manolescu:"In masura in care credem ca datoram ceva trecutului, putem avea si viitor! Spiritul critic este o componenta a culturii! Daca ai talent poti debuta bine! Ca sa intretii ceea ce ai inceput, trebuie ca sa citesti! Poezia se face din cultura, ea intretine totul!" Recitalul "Poetul in cetate" a adus in centrul atentiei creatii literare prezentate de Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Constantin Th. Ciobanu, Vasile George Puiu, Alexandru Dumitru, Dan Sandu si Adrian Boros.

In cadrul Zilelor Culturii Calinesciene onestenii s-au putut bucura de concertul sustinut de Bucharest Festival Orchestra (dirijor Cristian Lupes), ce a avut in program "OCTUORUL OPUS 7" de George Enescu precum si de un moment muzical ce a avut ca protagonisti pe Sherban Lupu si Teodora Tepes.

Si un ultim amanunt: Zilele Culturii Calinesciene si Festivalul National de Poezie "Nicolae Labis" de la Malini - jud. Suceava (ce au ajuns la cea de-a 50-a editie), sunt cele mai longevive manifestari literare din Romania!
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII