Producatorii locali trebuie sa-si reinnoiasca atestatele de produse traditionale pana in 11 august, altfel isi vor pierde dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. Asociatia Crescatorilor de Animale „Valea Muntelui” Agas considera ca prin aceasta masura statul vrea mai multi bani de pe urma refacerii atestatelor. „Trebuie sa depunem din nou caietele de sarcini. Ministerul motiveaza modificarile legislative prin faptul ca a gasit pe piata sunca importata din Ungaria intr-un ambalaj inscriptionat ca produs romanesc,” a declarat pentru Onesti Expres Marioara Merlusca, presedinta Asociatiei. Costurile cu refacerea atestatelor genereaza cheltuieli in plus producatorilor locali, care sunt nevoiti sa-si inscrie produsele individual, si nu pe Asociatie. „Ministerul ne spune ca fiecare produs in parte trebuie certificat individual pe persoana si nu pe Asociatie, asa cum am facut noi. Daca omologam produsele individual, atunci efortul financiar ar fi mult mai costisitor. Aproximativ 1.000 lei sunt costurile pentru atestarea unui produs; avand 4-5 produse, efortul producatorului e de 4.000 – 5.000 lei. Nu vad rostul modificarii,” considera Livia Merlusca, vicepresedinta Asociatiei Crescatorilor de Animale „Valea Muntelui” Agas.
Statul vrea mai multi bani de la producatorii locali. Impunerea reinnoirii atestatelor goleste semnificativ buzunarele acestora. Daca pana la introducerea modificarilor legislative in sectorul produselor traditionale, Ordinul MADR/MS/ANPC 724/1082/360 / 2014, produsele puteau fi omologate in numele grupului sau asociatiei de producatori si / sau crescatori de animale, incepand cu 11 august fiecare producator este nevoit sa-si inregistreze fiecare produs ca traditional pe numele sau. „Noi ne-am certificat produsele pe Asociatie. Din pacate, legea s-a schimbat. In Bacau a avut loc o intalnire cu reprezentanti din 11 judete, in care am fost informati ca nu ne mai da voie sa certificam produsele traditionale pe Asociatie. Inca luptam si incercam sa ajungem la ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, poate ne intelege. Am intrat pe piata cu produsele sub sigla Asociatiei Crescatorilor de Animale Valea Muntelui Agas, dar pe fiecare ambalaj erau mentionati nominal producatorii. Nu vad rostul legii, daca noi deja ii treceam pe ambalajul produsului,” declara Marioara Merlusca, presedinta Asociatiei Crescatorilor de Animale „Valea Muntelui” Agas.
Reinnoirea atestatelor produselor traditionale romanesti in baza noului ordin va asigura o concurenta loiala intre producatori si va spori credibilitatea produselor in ochii consumatorilor, justifica Ministerul Agriculturii. „Dupa noua legislatie, toate produsele traditionale trebuie sa obtina din nou atestatul. Cred ca vor fi mult mai putine produse traditionale, pentru ca astazi, din pacate, foarte multe poarta denumirea de produs traditional fara sa fie traditionale”, a declartat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de adevarul.ro.
„Cei care fac lucrul acesta ar trebui urmariti de autoritati, nu sa-i puna la cheltuiala pe cei 90% din producatorii locali de buna-credinta,” spune Marioara Merlusca.
Din totalul de 4402 produse traditionale atestate si inregistrate la nivel national, numarul cel mai mare este detinut de produsele din carne (1541), urmat de produsele din lapte (1535), produsele de panificatie si patiserie (750). La categoria bauturi sunt inregistrate 285, dulceturi, gemuri din legume – fructe 193, iar produse traditionale din peste – 11.
„Fiind o asociate mixta, avem crescatori de oi si de bovine. Avem 10 produse traditionale acreditate, cum ar fi branza de oaie sau de vaca in basica, branza de oaie sau de vaca in costiug de brad, cascaval de vaca, unt de oaie, unt zbatut de vaca, urda acra, pasta tare din branza oparita si nelipsitul pastrav afumat in cetina de brad. Avem si un retetar, pentru ca in caietele de sarcini facute pentru a dobandi acreditarea sunt incluse retetele traditionale dupa care se fac produsele,” arata Livia Merlusca, vicepresedinta A.C.A. „Valea Muntelui” Agas.
Alte hartii, alti bani, alta distractie
Producatorii care nu isi vor reinnoi atestatele pana la 11 august vor pierde dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. Justificarile reprezentantilor ministerului Agriculturii cu privire la modificarile impuse sunt legate de situatiile in care produsele realizate in cantitati industriale, achizitionate de la supermarketuri, sunt reambalate sau etichetate si vandute ca produse traditionale. „Nici un membru al Asociatiei nu va permite unui intrus sa vanda sub sigla Asociatiei alte produse decat cele facute din materia prima locala, facute de membrii Asociatiei noastre. Altfel ar avea de suferit vanzarile noastre si am compromite calitatea produselor noastre,” explica Marioara Merlusca. „Chiar daca ni se va impune certificarea individuala, care implica costuri mai mari, nu renuntam la aceste produse traditionale, pentru ca noi le facem pe Valea Muntelui de sute de ani. In zona noastra, cresterea animalelor a fost si este o indeletnicire de baza, pe langa silvicultura.”
Atestarea individuala a produselor ar multiplica costurile pe producator cu numarul produselor facute intr-o gospodarie. „Aproximativ 1.000 lei sunt costurile pentru atestarea unui produs, avand 4-5 produse efortul producatorului e de 4.000 – 5.000 lei,” ne spune Livia Merlusca, vicepresedinta ACA „Valea Muntelui” Agas. „Traditia e in colectivitate. Nu un singur individ promoveaza traditia. De aceea nu intelegem. Comunitatea a creat traditia, iar in caietul de sarcini trebuie sa mentionezi istoricul acestui produs, vechimea, cum se produce, reteta, iar toate aceste date nu tin de o singura persoana.”
Situatia produselor traditionale la nivel national, conform Ordinului MADR/MS/ANPC 724/1082/360 2014.
Anul | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | Total |
Nr. produse | 280 | 695 | 774 | 325 | 450 | 279 | 1050 | 438 | 111 | 4402 |
Marius Munteanu