Primii oieri montani cu scoala din Romania sunt la Agas. 27 cursanti au trecut examenul organizat pe 7 decembrie de profesori universitari din Iasi si Targu Mures. Programul de calificare face parte din strategia Asociatiei Crescatorilor de Animale „Valea Muntelui” de intampinare a noului exercitiu bugetar european 2014 – 2020, in vederea atragerii fondurilor alocate dezvoltarii si modernizarii agriculturii. „Nu mai vrem sa facem un oierit din auzite. Cursantii, toti din Agas, sunt oieri prin traditie, dar acum au si pregatire. Trebuie sa avem o minima pregatire tehnica,” ne-a declarat Marioara Merlusca, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Animale „Valea Muntelui”, apreciind, totodata, ca „trebuie sa facem performanta, daca ne adresam si pietei externe.”
27 locuitori din comuna Agas au trecut examenul de absolvire sustinut pe 7 decembrie, in urma cursurilor de calificare predate de profesori universitari de la Targu Mures si Iasi. Cursantii au acum calificarea de oier montan categoria a II-a, recent introdusa in nomenclatorul profesiilor si meseriilor din Romania. „Este vorba de un program de calificare. Cursurile sunt de nivel secund, timp de 720 ore, in perioada aprilie – noiembrie 2013. Examenul a constat dintr-o proba teoretica si una practica, insemnand pregatirea si sustinerea unui proiect pe partea de specialitate, respectiv gestionarea si cazarea efectivului de ovine, organizarea unei stane pentru exploatarea si pregatirea produselor de agroturism: branza in besica, urda acra de Agas,” explica lector univ. Mioara Bocanici, formator autorizat cursuri cresterea animalelor si managementul fermei. „Nu mai vrem sa facem un oierit din auzite. Cursantii, toti din Agas, sunt oieri prin traditie, dar acum au si pregatire. Trebuie sa avem o minima pregatire tehnica. Trebuie sa facem performanta, daca ne adresam si pietei externe,” arata Marioara Merlusca, presedinta Asociatiei Crescatorilor de Animale (A.C.A.) „Valea Muntelui”.
Cei 27 locuitori din Agas sunt primii oieri montani cu carte din Romania, iar printre ei sunt si 3 bacite. Cursul de formare profesionala este prima etapa din strategia Asociatiei Crescatorilor de Animale „Valea Muntelui” in vederea intampinarii noului exercitiu bugetar european 2014 – 2020. „Vrem sa atragem fonduri pentru promovarea produselor noastre si pentru dezvoltarea capacitatilor de productie. Vrem sa intram pe pietele europene, unde sunt si preturi mai mari. In Franta, cea mai ieftina branza costa intre 18 si 26 euro. Ne-am putea valorifica si noi produsele la acele preturi,” isi doreste Marioara Merlusca. „Ne pregatim sa respectam standardele europene. Lucram la ameliorarea rasei de berbecuti Bala de Bistrita. Are in spate 30 ani de cercetare si controlul originii. Avem rezultate bune,” considera presedinta A.C.A. Un fapt certificat de secretarul general al Federatiei Oierilor de Munte din Romania, Vasile Turculet: „Asociatia Crescatorilor de Animale Valea Muntelui are rezultate foarte bune. Sunt in al treilea an de amelioare. Toate animalele care pleaca la export trebuie sa aiba valoare genetica. Un berbecut ameliorat genetic, cu certificat de origine, pleaca la export cu 1500 – 2000 euro. Vorbim de preturi ametitoare, de 7, 8 ori mai mari decat orice alt pret din tara.”
Pastoritul, sansa de supravietuire a locuitorilor din Agas
„Singura noastra sansa pentru a supravietui este agricultura, exploatarea resurselor locale,” subliniaza Marioara Merlusca, presedinta A.C.A. ,,Valea Muntelui”. „Suntem intr-o zona moarta, in conditiile in care mina de la Comanesti s-a inchis, platforma industriala a Onestiului nu mai exista.” Membrii Asociatiei detin un efectiv de 4 000 capete ovine, in 10 stani, avand la dispozitie o suprafata de 600 ha pentru pasunat. In gospodariile Asociatiei sunt pregatite dupa retete stravechi, mostenite prin marturii orale, produse traditionale atestate, cum ar fi branza de oaie sau de vaca in basica, branza de oaie / vaca in costiug de brad, cascaval de vaca, unt de oaie, unt zbatut de vaca, urda acra, pasta tare din branza oparita si nelipsitul pastrav afumat in cetina de brad, toate purtand marca produs in Agas.
Ovidiu Munteanu