Cauta
«Acasa de Craciun»17/01/2017


Cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos, elevii claselor a XI-a C si a XI-a E ale Colegiului National "Grigore Moisil", Onesti, au dorit sa impartaseasca, cu domnii profesori si colegii lor, magia Craciunului vazuta prin optica a trei culturi, care, desi fac parte din civilizatii diferite, isi au punctul comun in emotia vibranta, ce se infiripa in sufletul oamenilor. Sarbatorile de Craciun nu inseamna numai belsug, cadouri si mese pline de bunatati, ci ceea ce ramane in sufletul nostru dupa ce zilele sfinte au trecut. Intr-adevar aceasta sarbatoare ne leaga sufletele si, oricat de diferiti am fi, are puterea de a ne aduce pe toti impreuna prin "scurtcircuitarea" timpului. In momente de bucurie, de dragoste si de daruire, de calda generozitate la aceste sarbatori cautam cu totii inocenta si sa fim mai buni. In deschiderea spectacolului prezentat la Aula Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" elevii clasei a XI-a C au pus in scena "o felie din viata" unei familii americane, prin care au dorit sa ne demonstreze "conexiunile" dintre oamenii situati pe o trepta superioara pe scara antropologica, si oamenii aflati pe o trepta inferioara, pentru ca, magia sarbatorilor inseamna, in primul rand, filantropie si altruism.

Interpretele de muzica usoara Madalina Alupoaie si Costina Craciun ne-au umplut sufletul de puritarea sarbatorilor si ne-au demonstrat cat de mult ne pot atinge coarda sensibila cantecele si colindele de Craciun. Pe scena au urcat si Andrada Bratoveanu si Adelina Anghel (ce a fost acompaniata la chitara de Cristina Flintoaca) care ne-au transmis bucuria sarbatorii vazuta din perspectiva ludica, fascinandu-ne cu ritmurile foarte cunoscute "E sarbatoare si e joc / In casa ta acum / Dar nu uita cand esti voios / Crestine sa fii bun!" Mireasma sarbatorilor de iarna "a imbracat" ca intr-un cantec povestile spuse de batrani si de bunici, asa cum s-a inscris si momentul artistic sustinut de Andrada Barote. Atmosfera sarbatorilor de iarna, ce ne face sa (mai) uitam de responsabilitatile cotidiene, ne aduce aminte de "cetele de magi" dar si de clipele frumoase ale copilariei.
In perioada Craciunului, nu este vorba doar de sensibilitate si spirit religios, ci si de atmosfera pigmentata de umor, din casele oamenilor. Pentru a contura acest lucru elevii Andrei Ruxandoiu, Nicoleta Puscasu, Teodora Ciubotaru, Stefania Bereczki, Alin Roman si Rares Plutasu au descretit fruntile publicului prin momente umoristice specifice Ajunului de Craciun. Sunetul viorii lui Stefan Negru ne-a indulcit sufletul blocat in rutina de toate zilele, iar armonia clapelor Cameliei Negru si a lui Adrian Enache, ne-au purtat intr-o lume magica. Intrarea in spatiul feeric al colindelor din lumea intreaga a venit cu mangaierea si apropierea sufletelor prin vocea calda a interpretelor Sara Boboc si Teodora Gaftoi.

In fiecare an si in fiecare tara "glasurile colindatorilor" intregesc atmosfera de sarbatoare, aducand un plus de emotie, care ne poarta sufletul inapoi, "acasa". "Virtutea infasuratoare si incantatorie" a refrenurilor muzicale, interpretate de Corul Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", sub bagheta dirijorului Aristica Vaida, ne-a propulsat mai aproape de cetele de heruvimi si serafimi ce ii inaltau Domnului " Gloria, in Excelsis Deo!" Glasurile cristaline ale "ingerasilor" de la Scoala Gimnaziala " Ghita Mocanu"- cu care Colegiul National "Grigore Moisil" este in consortiu- au produs o edulcorare / indulcire a sufletului nostru inasprit de "tesatura" citadinului desacralizat. In incheierea spectacolului a avut loc decernarea premiilor in urma concursului de fotografie "La pas cu toamna", activitate a proiectului "Singur acasa"- coordonat de profesor Marioara Brescan - si realizat in parteneriat cu Colegiul National "Grigore Moisil" si Asociatia GRENLANDACSIONES NO SKIEN. De asemenea, au fost decernate premiile in urma jurizarii unui concurs inedit "Clasa lui Mos Craciun", prilej cu care au fost premiate si "cel mai spontan moment artistic", "cel mai frumos decor traditional romanesc", acordandu-se si un premiu pentru promovarea iei romanesti. A fost prezentata si revista "Aripi de moisilist", care evidentiaza performantele scolare dar si activitatile independente din liceu.
Prin acest spectacol ne-am dorit sa aducem impreuna profesorii, elevii si parintii la un moment nu numai de delectare, ci si de invitatie la receptarea actului cultural- artistic, ce s-a vrut de data aceasta o interferenta intre doua civilizatii latine (romana si franceza) si cultura americana. Pentru buna desfasurare a acestei activitati aducem multumiri conducerii colegiului nostru, profesorilor Elena Mandel (consilier educativ), Maria Stanciu, Cornel Jupenschi (profesori diriginti), Mihaela Vasilache, Magdalena Maria Velicu, Loredana Hanganu si bibliotecarei Luiza Sasu. Prezentatorii spectacolului ACASA DE CRACIUN, Serena Panzaru si Emanuel Lupascu au facilitat impletirea armonioasa a momentelor artistice, fiind gazde ospitaliere si generoase pentru toti artistii implicati in aceast emotionant spectacol.
Emanuel Lupascu, Colegiul National "Grigore Moisil" Onesti


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII