Onesti Expres logo
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres Alt
No Result
View All Result

Rezultatele de succes ale Laboratorului de cercetare didactica de la Onesti

Onesti Expres by Onesti Expres
06/09/2017
in Educatie
0
Rezultatele de succes ale Laboratorului de cercetare didactica de la Onesti
22
SHARES
155
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


In perioada 16-19 mai 2017, la Onesti, a avut loc Laboratorul de cercetare didactica, organizat de Colegiul National “Grigore Moisil” in cadrul proiectului ERASMUS+ KA2 – “Europa ti vedo e ti vivo”. Au participat profesori si reprezentanti ai insitutiilor partenere din cele cinci tari europene ale proiectului: Italia, Franta, Romania, Spania si Grecia. Programul celor patru zile intensive de lucru in Romania a cuprins atat activitati formative in sala de training, desfasurate in spatiul multifunctional al Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” din localitate, cat si doua excursii tematice pentru vizitele de studiu in teren, la Brasov, Borzesti, Bogdana si Marasesti.

Excursiile organizate in Romania au raspuns unor nevoi reale de formare a reprezentarilor istorice, culturale, literare, sociale si sociologice prin faptul ca fiecare participant a avut posibilitatea de a nota, de a observa si de a face conexiuni la nivel inter si transdisciplinar. Vizita obiectivelor turistice (“Prima scoala romaneasca”, centrul istoric al localitatii Brasov, “Biserica Neagra”, “Muzeul Imnului National” (de la Brasov), Biserica din Borzesti, Manastirea Bogdana, Mausoleul de la Marasesti), dar si a Salii de gimnastica “Nadia Comaneci” din Onesti a urmarit consolidarea si corelarea unor aspecte legate de memoria profunda si de memoria recenta.

 

Temele atelierelor comune de lucru de la Onesti au fost sustinute cu documente autentice aduse de la Arhivele Europene, referitoare la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si au fost corelate cu simbolurile si ideile promovate de Opera di Santa Croce si cercul scolilor asociate in proiect, precum si cu temele abordate la cele doua laboratoare didactice anterioare, de la Florenta si de la Biarritz. S-a avut in vedere orientarea atentiei asupra unor valori si modele. In Romania, au mai fost explicate si analizate aspecte care definesc si astazi drumul cartii si linia frontului din Primul Razboi Mondial. Astfel, actul didactic nu a mai fost doar teoretic, bazat pe memorare, ci o experienta vie si convingatoare, traita in contexte reale, pentru a sprijini formarea reprezentarilor si a facilita accesul la sens, conditii esentiale pentru o procesare corecta a infomatiilor si invatarea senzoriala prin stimuli diversi, care pot genera actiuni creative, care stimuleaza imaginatia si ofera posibilitatea unor dezbateri sau a unor reflectii asupra aspectelor care tin de identitatea individuala si / sau colectiva, nationala si / sau europeana. Astfel, prin aceasta abordare experientiala, se poate ajunge mai usor la o educatie solida si coerenta, pentru ca demersul didactic nu mai e unul steril, lipsit de concretete.

Profilul spiritualitatii romanesti a fost subliniat prin parcurgerea unui “drum al cartii”, ce a inceput in secolul al XVI-lea si care se suprapune cu linia frontului din Primul Razboi Mondial. Cel mai important aspect a fost intelegerea modului in care romanul s-a raportat la istorie, la educatie, la fenomenul cultural in context european.

Laboratoarele de cercetare didactica pentru profesori si elevi reprezinta activitatile cadru ale proiectului pentru schimbul de experientǎ si lucrul in echipǎ la definirea si transpunerea pedagogicǎ a conceptelor cheie si a principiilor care stau la baza constructiei Uniunii Europene, pentru promovarea cetateniei culturale europene, dezvoltarea abilitǎtilor de documentare si cercetare ale cadrelor didactice si ale elevilor, realizarea de inovatii in educatie.

Prezentarea proiectului si a partenerilor in comunitatea onesteana

Evenimentul de prezentare a proiectului in comunitate a avut loc in seara zilei de 16 mai 2017 si a fost organizat in parteneriat cu Primaria Onesti si Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”. Alaturi de invitatii din strainatate, au mai participat elevi, parinti, cadre didactice si reprezentanti ai mass-media locala. Membrii echipei de proiect au deschis evenimentul cu mesaje de bun venit adresate in toate limbile proiectului (engleza, franceza, italiana si spaniola). Elevii Colegiului National “Grigore Moisil” din Onesti au pregatit un frumos moment artistic la saxofon si o mini sceneta pentru a promova valorile Uniunii Europene. Reprezentantii tuturor institutiilor partenere au organizat o expozitie cu panouri promotionale pentru a-si promova identitatea si activitatile specifice in context national si european. Edoardo Archi de la European University Institute a prezentat primul document video promotional al proiectului, iar dr. Giuseppe de Michelli, directorul Operei di Santa Croce din Florenta, a facut o expunere mai ampla referitoare la importanta istorica, artistica si culturala a acestui complex muzeal ce adaposteste capodoperele marilor artisti ai Renasteri si care pastreaza memoria profunda a Europei prin valorile crestine rǎspandite de franciscani in tarile europene, dar si prin alte valori cum ar fi cresterea economicǎ bazatǎ pe solidaritate, dialog si egalitatea de sanse.

De asemenea, profesorii de la toate scolile partenere in proiect au luat cuvantul pentru a transmite mesajul lor referitor la implicarea in proiectul ERASMUS+ si importanta Uniunii Europene. Pentru toti partenerii proiectului, laboratorul didactic din Romania a reprezentat o experienta reusita si deosebita de invatare, atat pentru calitatea activitatilor desfasurate, cat si pentru caldura umana si relatiile profunde de prietenie pe care le-au creat la Onesti.In timpul atelierelor de lucru desfasurate la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” in prima parte a zilei de 16 mai, participantii s-au bucurat de o scurta vizita, prin prezenta in mijlocul loc a primarului municipiului, Nicolae Gnatiuc si a directorului Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, Ionut Tenie, care au trecut sa-i cunoasca si sa le transmita salutul lor amical de bun venit la Onesti si de succes deplin in activitile proiectului. Cu ocazia vizitei in teren la Borzesti, in ziua a treia de lucru, elevii “moisilisti” au pregatit o punere in scena, in limba engleza, a legendei Stejarului din Borzesti.

De ce promovam cetatenia culturala europeana?

Ideea proiectului “Europa ti vedo e ti vivo” s-a nǎscut din necesitatea de a stimula cadrele didactice si elevii din scolile partenere sa reflecteze asupra valorilor care definesc Uniunea Europeana. Astfel, au fost identificate doua locuri simbolice pentru a activa reflectia cadrelor didactice si a elevilor asupra memoriei recente a Uniunii Europene (Villa Salviati din Italia, unde sunt pǎstrate Arhivele Uniunii Europene) si asupra memoriei profunde a Europei (Bazilica Santa Croce din Florenta – Italia, unde se aflǎ centrul franciscanilor incǎ din perioada medievala.

Aplicantul proiectului este RETE ERASMUS+, o retea de scoli florentine formata din urmatoarele institutii de invatamant: IISS Peano (coordonatorul general al proiectului), I.C. Compagni-Carducci si I.C. Botticelli. Partenerii proiectului sunt institutii de prestigiu la nivel european (European University Institute si Santa Croce Opera onlus din Florenta), precum si alte unitati de invatamant: Liceo Scientifico Castelnuovo si Liceo Machiavelli (Italia), Lycée André Malraux (Franta), Colegiul National “Grigore Moisil” (Romania), Zanneio Protypo Peiramatiko Gymnasio (Grecia), Instituto de Educaciόn Secundaria Serpis (Spania).
Coordonarea proiectului in Romania este asigurata de prof. Mariana Bereczki – director si prof. Virginia – Smarandita Braescu – manager proiect. Din echipa de proiect a Colegiului National “Grigore Moisil” Onesti mai fac parte prof. dr. Gabriela Girmacea, prof. Maria – Magdalena Velicu si contabila Elena – Lidia Sandu. De asemenea, pentru activitatile de diseminare / multiplicare, in proiect mai colaboreaza numeroase alte cadre didactice (prof. Cristina Lungu, prof. Elena Mandel, prof. Cristina Matei, prof. Delia – Mihaela Nadejde, prof. Adriana Constantin, prof. Carmen Melinte, prof. Cristina Buzatu, prof. Simona Codreanu, prof. Daniela Florea, prof. Mihail Dumache, prof. Claudiu Visciun, prof. Carmen Taulescu, prof. Mihaela Vasilache) si reprezentanti ai personalului didactic auxiliar: Luiza Sasu, bibliotecar; Daniela Toma si Raluca Hazaparu, secretare; Simona Petre, inginer de sistem.
Ion Moraru si echipa de proiect ERASMUS+ a Colegiului National “Grigore Moisil” din Onesti

Previous Post

«Crosul Olimpic» in Parcul Municipal Onesti

Next Post

Stralucirea perseverentei la Comanesti

Related Posts

Monica Anisie: „Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Sanatatii va elabora un ordin comun”
Educatie

Monica Anisie: „Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Sanatatii va elabora un ordin comun”

27/04/2020
Monica Anisiei: „ Ii rog pe elevi, pe parinti si pe studenti sa stea acasa si sa continue invatarea de acasa”
Educatie

Monica Anisiei: „ Ii rog pe elevi, pe parinti si pe studenti sa stea acasa si sa continue invatarea de acasa”

23/03/2020
Citate de dragoste care te fac sa privesti altfel viata
Cultura

Citate de dragoste care te fac sa privesti altfel viata

05/03/2020
Klaus Iohannis, informatii privind majorarea alocatiilor
Social

Klaus Iohannis, informatii privind majorarea alocatiilor

20/01/2020
Ministerul Educatiei a oferit informatii cu privire la simularea pentru elevii de clasa a VII-a
Educatie

Ministerul Educatiei a oferit informatii cu privire la simularea pentru elevii de clasa a VII-a

16/01/2020
Sfintele Pasti – simbol si ritual
Educatie

Sfintele Pasti – simbol si ritual

04/12/2018
Next Post
Stralucirea perseverentei la Comanesti

Stralucirea perseverentei la Comanesti

Categorii

  • Actualitate (1,632)
  • Atitudini (97)
  • Auto (7)
  • Casa (19)
  • Cultura (305)
  • Diverse (223)
  • Editorial (420)
  • Educatie (495)
  • Eveniment (453)
  • Interviu (70)
  • Lifestyle (5)
  • Politic (131)
  • Reportaj (169)
  • Social (371)
  • Sport (546)
  • Tehnologie (5)

Posturi recente

  • Eleganță de iarnă: Cum să alegi haina de blană perfectă
  • Zâmbetul-cameleon: Aparatul dentar pentru copii care crește odată cu ei
  • Tatuaje mici pentru bărbați: idei cool pentru încheietură
  • Sisteme stingere incendiu cu apă nebulizată: inovația care protejează clădirile moderne
  • Montajul de tabla metalica la standarde europene: Siguranta si performanta
  • Tips&tricks: ce trebuie sa stii despre hidroizolatiile pentru fundatii?
  • Lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand apelezi la furnizorii de inchirieri masini in Bucuresti
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Diverse
  • Editorial
  • Educatie
  • Eveniment
  • Interviu
  • Politic
  • Reportaj
  • Social
  • Sport
© 2025 OnestiExspres.
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj

© 2020 OnestiExspres. Toate drepturile rezervate.