Onesti Expres logo
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres Alt
No Result
View All Result

Stralucirea perseverentei la Comanesti

Onesti Expres by Onesti Expres
07/09/2017
in Actualitate
0
Stralucirea perseverentei la Comanesti
14
SHARES
98
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


In orasul Comanesti, in larga deschidere cuprinsa intre dealurile spre Moinesti si cele ce marginesc valea Trotusului, “bate puternic inima” unei societati comerciale ce asigura sute de locuri de munca in aceasta zona – SC Holzindustrie Schweighofer. Recent aceasta firma si-a facut cunoscuta deschiderea pe care o are in desfasurarea unei activitati performante dar si lucrurile ce sunt dincolo de “poarta fabricii”, cand un grup de ziaristi i-au fost oaspeti intr-o frumoasa zi de vara. De cum urci “treptele” spre pavilionul administrativ (unul din cel in care multi specialisti in management si marketing si-ar dori ca sa lucreze!), deslusesti modernitatea acestei firme. Dan Banacu, director general Holzindustrie Schweighofer ne-a declarat ca “sub aceasta denumire sunt mai multe fabrici, la Sebes (jud. Alba) din anul 2002, la Radauti – jud. Suceava (din 2007), la Siret, in acelasi judet, unde in 2009 a fost achizitionata, marita si modernizata o fabrica de panouri din lemn masiv. Grupul Schweighofer a preluat Fabrica de panel din Comanesti (din 2010), si din 2015 a inceput productia si la cea de-a treia fabrica de cherestea a acestui grup, la Reci – jud. Covasna. Pe langa prelucrarea superioara a lemnului acest grup industrial este si producator de energie, valorificand toate deseurile si mai are o divizie de afaceri imobiliare. Afacerea principala a grupului este industria lemnului iar toate lucrurile sunt facute cu mult suflet si cu responsabilitate. Aceasta afacere este intemeiata de Schweighofer si produsele fabricate in Romania au succes in 70 de tari, de la Japonia (unde pietele sunt extrem de pretentioase si pana in Statele Unite ale Americii). Avem de partea noastra increderea partenerilor si ne bucuram de faptul ca avem rezultate extraordinare in prelucrarea lemnului. Noi producem grinzi, elemente de constructie pentru case, elemente de mobilier dar tot succesul trebuie sa aiba si un element de dezvoltare. Anual, la Viena are loc decernarea Premiilor Schweighofer, la care participa peste 1000 de invitati din toata lumea, astfel ca aceasta manifestare la care sunt premiate cele mai bune idei pentru transformarea lemnului mai bine este «un Premiu Nobel al lemnului!» Holzindustrie Schweighofer are in Romania, unde a investit peste 800 milioane de euro, 3000 de angajati si alte 12.000 de locuri de munca sunt generate pe orizontala.

La Comanesti, se afla cea mai mare fabrica de panel din lume, ce este amplasata intr-o singura locatie si aici avem un numar de 750 angajati. Mai mult, in ultimii 5 ani am gasit resurse speciale si am finantat la Comanesti dotarea si modernizarea unor obiective. La data preluarii acestei fabrici, la care am facut investitii suplimentare de 25 milioane de euro, erau 460 angajati. Mentionez ca noi dorim eficienta dar niciodata cu disponibilizare de personal si aici la Comanesti am pregatit muncitorii, ce au trecut printr-un proces intensiv, ei reusind sa invete in timp multe lucruri si sa acumuleze experienta”. Dan Banacu a mai mentionat: “Ne-am asumat multe lucruri in viata societatii si facem cunoscut ca nu prelucram decat 9 la suta lemn din Romania, nu 99 la suta! Capacitatea de lucru este foarte mare si achizitionam mult lemn din strainatate. La SC Holzindustrie Schweighofer tot lemnul este prelucrat (coaja fiind utilizata pentru producerea de energie) si facem eforturi foarte mari pentru a asigura o transparenta in aprovizionarea noastra cu lemn. In Romania este ideea ca se taie foarte multi copaci si pentru o transparenta totala noi avem nu mai putin de 70 de salariati care verifica documentele cu care a venit lemnul in fabricile mentionate! Sunt verificate autorizatiile de mediu, avizele de transport si este dat deoparte lemnul pentru care aceste documente nu sunt clare! Nu vrem sa perpetuam situatia ca cei 200.000 de muncitori din sectorul forestier sa fie mereu blamati, astfel ca monitorizam transportul de lemn de la padure si pana in fabrica. Schweighofer este singura companie din Romania ce nu cumpara lemn din zonele protejate si din rezervatii , acest lucru fiind recunoscut de cele mai agresive ONG-uri!” Raspunzand la intrebarea “daca lemnul din import este mai scump sau mai ieftin decat cel din Romania?”, Dan Banacu a mentionat: “Paradoxal, este la acelasi pret, desi are o mare componenta din transport! Importam lemn din Germania (busteni rotunzi), Cehia, Slovacia, Bulgaria si este de mentionat faptul ca lemnul adus pe drum auto este foarte scump!”

Panelul de la Comanesti

Mihai Alexandru Agache (Mill Manager) ne-a vorbit despre fabrica de la Comanesti, ce “este o mica parte din fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului, la care inainte de 1989 lucrau 6000 de angajati. In acest oras, ce a avut 26 000 de locuitori, in anul 2000 -cand zona a fost declarata defavorizata – mai erau 900 de ortaci (mineri). In acelasi an, 2000 a inceput aici productia de panel si dupa extinderea din 2002 s-au produs 39 000 m c panel, numarul muncitorilor fiind de 400. Din 2010, anul in care SC Holzindustrie Schweighofer a preluat aceasta fabrica, aici s-au investit 25 milioane de euro intr-o noua unitate de productie. De atunci si pana acum , productia s-a triplat (fabricam 145 000 m c panel anual) iar numarul de angajati fiind de 750, acestia bucurandu-se de echipament de protectie, de bonuri de masa, transport si de asigurari de sanatate ce includ analize si tratamente medicale, interventii chirurgicale. Peste 3000 de persoane din Comanesti depind de locurile de munca de la aceasta fabrica. Materia prima de fabricare a panelului (ce este un panou multistratificat), este cheresteaua ce vine de la fabricile de la Sebes, Radauti si Reci, careia ii aducem plusvaloare. La Comanesti nu se prelucreaza busteni iar cheresteaua este adusa si din Germania si Slovacia (in procent de 5 la suta, 95 la suta fiind de la fabricile noastre din tara)”. Cu panelul – “eroul de poveste” al acestui reportaj, ne-a facut cunostinta Bogdan Ababei (manager de vanzari), care a mentionat:”cea mai buna mobila care se fabrica in Italia este cea … din panel, ce are mai multe caracteristici. Panelul nu crapa, nu se curbeaza, e mult mai stabil decat PAL-ul, , e mai usor decat lemnul masiv… Oamenii vor alternative astfel ca din panel se fabrica mobila, usi, profile, tocuri de usi, rulote si chiar … instrumente muzicale. Panelul este stabil dimensional si 25 – 30 la suta din productie este folosit in industria de usi! In Statele Unite ale Americii din cele 1,5 milioane de case noi ce se construiesc intr-un an… 300 000 sunt case mobile, din panel! Suntem convinsi ca panelul va creste ca pondere fata de folosirea lemnului masiv”.

In “povestea unei zile de vara” de la SC Holzindustrie Schweighofer din Comanesti, intr-un loc distinct a evidentia multe lucruri s-a aflat Viorel Miron, primarul orasului cuprins intre culmile Galionului, Gontei si ale Laloaiei. El ne-a amintit ca “la Comanesti a fost ca marime, cel de-al doilea combinat de prelucrare a lemnului si aici s-a facut panel dupa modernizarea unei fabrici, in prima faza. Acum, dupa preluarea de Grupul Schweighofer, fabrica are cel mai mare numar de angajati din zona – 700, din Comanesti fiind 350. Mi-as dori ca sa mai fie in Comanesti 10 companii ca aceasta, CARE NU EXPLOATEAZA LEMNUL, IL PRELUCREAZA SI CARE A PARTICIPAT LA CAMPANIILE DE IMPADURIRE! Este cel mai mare contribuabil la bugetul local al orasului si a fost alaturi de noi, sprijinindu-ne. La inchiderea Spitalului orasenesc prin ordin al Guvernului Boc, dupa ce am reusit sa il redeschidem, aceasta firma a contribuit substantial (cu un milion de euro) in modernizarea si achizitionarea de aparatura medicala moderna. Am fost ajutati si la reabilitarea a doua scoli, a unei crese si a cladirii Clubului Elevilor”. Revenindu-se la “spinoasa” problema “cum se asigura SC Holzindustrie Schweighofer de provenienta legala a lemnului?” Dan Banacu, director general al HS a declarat: “Firma noastra a respectat si respecta toate prevederile legale in ceea ce priveste controlul provenientei lemnului inca din faza precontractuala, prin verificarea furnizorilor si pana la livrarea masei lemnoase la poarta fabricilor. Industria lemnului nu este «o industrie criminala», este ceva necesar, sa o facem rational! Padurea este o resursa regenerabila si daca nu gospodarim padurea, este un act iresponsabil! Padurea nu trebuie sa fie un obiect de distrugere, ea trebuie sa fie si peste 2000 de ani!”
“Popasul” prin fabrica de la Comanesti, ce este intinsa pe o mare suprafata (peste 17 hectare), printre muncitorii si utilajele pe care acestia le deservesc, a fost “certitudinea adevarata” ca prin investitiile succesive in tehnologie si prin angajatii sai de exceptie (oameni care lucreaza cu multa straduinta si responsabilitate dar si cu bucuria ca “sunt cei ce manevreaza tehnologia de varf” din domeniu), panelul este “la inaltimea celor mai inalte standarde!” In vizita prin aceasta fabrica i-am putut vedea la lucru si pe elevii Colegiului Tehnic “Grigore Cobalcescu” din Moinesti care se pregatesc aici sa preia stafeta viitorului! Pentru ca aceasta fabrica din Comanesti este lider pe piata europeana de profil, produsele sale fiind apreciate in 40 de tari de pe 5 continente. De bun augur au fost si vizitele de la Spitalul Orasenesc “Ioan Lascar” si de la Clubul Elevilor (obiective la care sprijinul HS a fost hotarator in imaginea de care se bucura acum) dar si la Centrul de Agrement din Comanesti, aflat in apropierea “falezei” de pe malul Trotusului.
Ion Moraru

Previous Post

Rezultatele de succes ale Laboratorului de cercetare didactica de la Onesti

Next Post

FOTOLIUL 13 - «ZAPEZILE DE ALTADATA»

Related Posts

Tips&tricks: ce trebuie sa stii despre procedura de dezinsectie?
Actualitate

Tips&tricks: ce trebuie sa stii despre procedura de dezinsectie?

25/02/2021
Cauti o folie pentru solar de 200 microni? Iata cele 4 motive esentiale pentru care merita sa alegi folia PERITA
Diverse

Cauti o folie pentru solar de 200 microni? Iata cele 4 motive esentiale pentru care merita sa alegi folia PERITA

11/08/2020
Rezistenenta lucrarilor. Afla care este importanta unor adezivi pentru lemn stratificat de cea mai buna calitate
Casa

Rezistenenta lucrarilor. Afla care este importanta unor adezivi pentru lemn stratificat de cea mai buna calitate

28/07/2020
Cofraje lemn – tehnici moderne in constructii
Actualitate

Cofraje lemn – tehnici moderne in constructii

24/07/2020
Cumpara biciclete clasice pana in 1600 RON, din otel sau aluminiu, de pe Internet. Iata ce avantaje ai
Sport

Cumpara biciclete clasice pana in 1600 RON, din otel sau aluminiu, de pe Internet. Iata ce avantaje ai

21/07/2020
Folie solar 200 microni – alegerea potrivita pentru solarul tau
Actualitate

Folie solar 200 microni – alegerea potrivita pentru solarul tau

03/07/2020
Next Post

FOTOLIUL 13 - «ZAPEZILE DE ALTADATA»

Categorii

  • Actualitate (1,632)
  • Atitudini (97)
  • Auto (7)
  • Casa (19)
  • Cultura (305)
  • Diverse (223)
  • Editorial (420)
  • Educatie (495)
  • Eveniment (453)
  • Interviu (70)
  • Lifestyle (6)
  • Politic (131)
  • Reportaj (169)
  • Social (371)
  • Sport (546)
  • Tehnologie (5)

Posturi recente

  • Cabinet stomatologic sau clinică dentară? Ce alegi în București?
  • Eleganță de iarnă: Cum să alegi haina de blană perfectă
  • Zâmbetul-cameleon: Aparatul dentar pentru copii care crește odată cu ei
  • Tatuaje mici pentru bărbați: idei cool pentru încheietură
  • Sisteme stingere incendiu cu apă nebulizată: inovația care protejează clădirile moderne
  • Montajul de tabla metalica la standarde europene: Siguranta si performanta
  • Tips&tricks: ce trebuie sa stii despre hidroizolatiile pentru fundatii?
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Diverse
  • Editorial
  • Educatie
  • Eveniment
  • Interviu
  • Politic
  • Reportaj
  • Social
  • Sport
© 2025 OnestiExspres.
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj

© 2020 OnestiExspres. Toate drepturile rezervate.