Cauta
Traditie, pasiune si diversitate la o activitate extracurriculara07/11/2017


Marele invatat Comenius considera ca "scoala sa nu fie nimic altceva, decat ateliere pline de activitate; numai astfel vor putea sa probeze toti, in propria lor practica, adevarul ca invatand pe altii ne invatam pe noi insine". O modalitate de a forma puternice caractere, pentru ca - vorba unei alte cugetari - "elevii ar trebui sa invete cum sa se orienteze corect si sa actioneze eficient pe campul de lupta al vietii!", s-a constituit a fi la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti organizarea "Scolii de vara de stiinte". Aceasta a avut loc la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie si s-a aflat la cea de-a II a editie. Profesoara Simona Codreanu, de la Colegiul National "Grigore Moisil" (coordonatoare a "Scolii de vara de stiinte"), ne-a declarat despre deosebita si captivanta activitate organizata pentru elevi: "Aceasta este o continuare a «Scolii de vara de fizica», proiect desfasurat in perioada anilor 2011-2015, in fiecare vacanta de vara. La editia din acest an au participat 64 de elevi din scolile gimnaziale si de la liceele si colegiile din Onesti, ei fiind indrumati de catre 15 profesori. "De ce «Scoala de Vara?"» Pentru ca elevii vor sa descopere lucruri interesante si fara sa fie evaluati cu note in catalog, ci doar sub semnul cunoasterii neconditionate. Ei si-au manifestat dorinta de a desfasura astfel de activitati extracurriculare, in cadrul carora, relaxati, sa afle mai multe despre utilizarea calculatorului, dar si despre cosmos, despre fenomenele si experimentele intalnite in viata de zi cu zi. In perioada anilor 2011-2015 am organizat «SCOALA DE VARA DE FIZICA» la care au participat peste 200 de elevi de la toate scolile gimnaziale si liceele din oras. Tematica fiecarei editii a fost aleasa in concordanta cu evenimentele importante ale anului sau perioadei in care s-a desfasurat. Au participat invitati din domeniul fizicii si fosti elevi ai colegiului". Prof. Simona Codreanu a mai mentionat: "Activitatile si experimentele efectuate au facut legatura intre astronomie, astrofizica, biologie, chimie, fizica, geografie, informatica si Tehnologia Informatiei (TIC). De aceea, in 2016 am extins «Scoala de vara» prin introducerea unor teme realizate avand la baza interdisciplinaritatea dintre aceste obiecte de studiu. Astfel, tinerii au putut face ei singuri trimiteri interdisciplinare datorita conexiunilor puternice observate in planul realitatii si frontierelor relative sau arbitrare dintre stiinte".

Vorbind despre editia din acest an a "Scolii de stiinte" Simona Codreanu, profesoara coordonatoare a acestei activitati ne-a mai declarat: "Tema aleasa pentru aceasta editie a fost «Natura si stiinta» si in cadrul mai multor prezentari de lucrari ne-am oprit la «Misterele Astronomiei si Astrofizicii» (la care au prezentat interesante comunicari elevi premianti ai Concursului de Astronomie si Astrofizica «Marin Dacian Bica»), «Fascinatia opticii» , (la care s-au facut experimente demonstrative) si «Superlative geografice» (ce a cuprins si o dezbatere). In a doua zi a acestei inedite scoli elevii au realizat experimente demonstrative si lucrari experimentale avand prilejul ca sa afle multe lucruri din lumea robotilor alaturi de tehnologia EV3 dar si despre Chimia «acida». De un succes deosebit s-a bucurat Atelierul de lucru «Laboratorul naturii», unde participantii la «Scoala de vara de stiinte» au facut cunostinta cu vitaminele hidrosolubile si hiposolubile si si-au imbogatit nivelul cunostintelor despre fructe si legume. «Vanatoarea - cunoastere si pasiune », a fost tema unui alt atelier de lucru la care elevii au aratat un interes deosebit pentru cunoasterea unor specii de animale (inclusiv in ce priveste comportamentul, hranirea si reproducerea acestora). De asemenea, a fost sustinuta o lucrare practica avand tema «Miracole celulare» si a fost organizata si o vizita de documentare la Statia Meteorologica, unde elevii au aflat de numeroase elemente de meteorologie".

Alaturi de prof. Simona Codreanu, ce a fost coordonatoare a "Scolii de vara de stiinte" s-au mai implicat profesorii Cristina Buzatu, Carmen Melinte (Informativca si Tehnologia Informatiei - TIC), Aurel Adrian Mihaila, Maria Magdalena Oncica (Geografie), Domunti Lefter Teli, Elena Draghici (Fizica), Gabriela Terchescu (Chimie), Ana Maria Mihalache (Biologie) si laboranta Mariana Mirodone. Este de remarcat faptul ca in cadrul "Scolii de vara de stiinte" din acest an a fost organizat si un concurs cu tema "Natura si stiinta", la care elevii s-au intrecut in realizarea de prezentari power point, afise si postere, ce au exprimat cunostintele acumulate la editia din acest an a activitatii ce a ajuns una de traditie la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII