
“Produsele agricole sunt mai scumpe decat au fost vreodata, asa ca ne limitam la minimul necesar si cumparam ceapa verde, ridichi noi si cartofi iar cu «strangere de inima» cautam sa luam vreun kilogram de mere, rosii si ciuperci”, ne-a declarat pensionara Maria B., mentionand ca nu-si permite sa cumpere macar un kilogram de cas de oi. La Onesti, cartofii se vand cu 3 lei/kg iar daca doresti un sac de 30-40 kg, comerciantul il vinde cu 2,3-2,4 lei/kg; ridichile rosii costa 6-7 lei/kg, ciupercile ajung la 10 lei/kg iar casul de oi a sarit la 20 lei/kg; aproape la fel de scump, cu 18 lei/kg, gasim branza framantata. Pe tarabele de la piata onesteana, in pragul acestor sarbatori se gaseste de vanzare si miez de nuca (la pretul de 30 lei/kg) iar in locurile unde se vand fructe, pentru imbierea clientilor, pe etichetele cu pretul perelor (8 lei/kg) sunt inscrise cuvintele “dulci si zemoase”. Trecand printre sirurile de tarabe se observa si “osardia” micilor precupeti, care aduc din gospodariile lor, aflate in satele din apropierea Onestiului, ceea ce le prisoseste. Asa gasesti in piata onesteana la vanzare oua de gasca (1,5 lei bucata), borcane cu zarzavat ori varza murata. Spre deosebire de alti ani, la Piata din Onesti la acest inceput de primavara nu se mai gasesc multi vanzatori cu seminte pentru plantele agricole, in locul lor gasindu-se rasaduri, chiar si pentru fasole!
Carnea de miel, scumpa la vedere dar si ca pret
Desi cateva sectoare comerciale particulare din interiorul pietei onestene au facut cunoscut pretul kilogramului de carne de miel (22,99 lei/kg), onestenii asteptau cu nerabdare sosirea la hala de sacrificare a producatorilor agricoli. Ing. Neculai Doilet, director al Administratiei Pietelor, Bazarului si Oborului, ne-a declarat: “Asteptam crescatorii de oi din zona, de pe vaile Casinului si Oituzului, pentru a veni cu miei la hala de sacrificare, aici putandu-se taia simultan 20 de miei. Avem asomator (ce adoarme mieii), compresor, apa calda si apa rece. Toti mieii vor fi verificati de medicii veterinari iar o echipa va asigura si intretine curatenia halei, astfel ca se pot sacrifica miei pana seara tarziu. Asteptam sa vina cu miei pentru sarbatorile de Pasti unul din cei mai mari producatori din judet, Nelu Cimpoia din Casin (ce are in jur de 1000 de oi). Mentionez ca taxa ce trebuie platita pentru fiecare miel sacrificat a ramas la fel ca anul trecut, de 15 lei”.
Daca hala de sacrificare a mieilor este pregatita pentru a primi producatorii (incepand de miercuri, 21 aprilie), acestia au fost nevoiti sa umble mai multe zile pentru a obtine certificatul sanitar-veterinar de transport din localitatea de domiciliu. La hala de sacrificare a mieilor din Onesti producatorilor li se mai cere ca pentru fiecare miel adus pentru sacrificat sa aiba fisa de sanatate, crotalii iar personalul care asigura sacrificarea mieilor si a iezilor sa aiba completata o fisa de aptitudini. Banuind ca pretul kilogramului de miel va fi foarte scump si la hala de sacrificare miei si, tinand cont si de conditiile actuale, cu venituri reduse, multi onesteni marturisesc ca nu vor avea pe masa de sarbatori carne de miel.
“Nici sa cumparam o carcasa cu jumatate de miel nu ne putem permite, vorbindu-se ca kilogramul de carne de miel va trece de 26 de lei la Onesti”, ne-a declarat Valentin B. Mai optimista, Cristina H. spera ca “pretul kilogramului de carne de miel la hala de sacrificare de la Onesti ar putea scadea daca sunt «rivalitati» intre producatori si nu mai tin toti un singur pret”.
Dincolo de toate asteptarile, cu nelinistea in suflet pentru o masa mai saraca la aceste sarbatori, Sfintele Pasti sunt “ca o tasnire a vietii dumnezeesti” in existenta noastra. Bucuria Invierii Domnului este deplina, nu una trecatoare, iar crestinii alunga motivele de intristare abia asteptand sa rosteasca “Hristos a Inviat!”. 45q
George Petrescu







