Doua scoli din mediul rural au fost lasate in paragina. Lipsa fondurilor a obligat autoritatile locale sa sisteze orice lucrare, chiar daca stadiul lor este destul de inaintat. In aceste conditii, elevii au fost inghesuiti intr-un alt corp de cladire dezafectat si invata in doua schimburi.
Desi noul an scolar a inceput de doua luni, nu peste tot copiii se pot bucura de conditii decente in salile de clasa. Mai sunt unitati de invatamant in santier. In comuna Basanesti, situatia este si mai tragica. Santierul din doua scoli, cea din centru, dar si cea din satul Caraclau, a fost efectiv abandonat. “Nu sunt bani. Avem restante mari si la firmele care au efectuat lucrarile in avans, iar banii nu au venit nici macar pentru a stinge aceste datorii. E pacat. Pentru ca in ambele scoli stadiul fizic de realizare a lucrarilor este destul de avansat. 75 la suta in Caraclau si 95 la suta in Barsanesti”, ne-a declarat suparat Claudiu Aanei, viceprimarul comunei. La Barsanesti, scoala a fost reconstruita in totalitate, s-a schimbat tamplaria, acoperisul a fost reparat si acoperit cu tabla, s-a efectuat sistemul de canalizare, s-au reamenajat cabinele de toaleta, s-a tras sapa de ciment in toate clasele, s-a pus chiar si lambriul, s-au facut tencuielile interioare si exterioare. Si in cealalta unitate, lucrarile sunt inaintate.
Restante si datorii de miliarde
Inca de la intrarea in curtea unitatii din Barsanesti te intampina molozul, schelele, sacii cu ciment. Scola a intrat in reparatii capitale din 2008, dupa ce a fost trecuta pe finantare de Guvern prin HG 370/2008, pentru reabilitare capitala. La Scoala Barsanesti erau alocate 5 miliarde de lei vechi, iar la cea din Caraclau, alte 2,2 miliarde de lei. Pentru ambele unitati scolare, cofinantarea de la bugetul local al comunei este de 2,6 miliarde de lei, bani care au fost deja dati. Fondurile de la Guvern au fost insa blocate. S-a ajuns la facturi emise si neplatite in valoare de 1,3 miliarde de lei, si restante de 3,4 miliarde de lei.
aS-au inchis toate robinetele”
[ad#stire] “Am fost obligati sa sistam orice lucrare. Ni s-au inchis toate robinetele de bani. Este pacat ca din cauza unor neintelegeri politice este lasata sa sufere o intreaga comunitate”, ne-a declarat si Mihai Coman, primarul comunei. Pentru a nu afecta insa procesul de invatamant, s-a luat decizia ca elevii sa fie inghesuiti in corpuri de cladiri dezafectate, dar unde exista sursa de caldura si sali de clasa. In Caraclau toti cei 100 de copii invata in doua sali, in schimburi: dimineata clasele primare I-IV, iar dupa-amiaza, clasele gimnaziale V-VIII, in program simultan. In Barsanesti situatia este asemanatoare pentru cei peste 200 de elevi. Pentru rezolvarea acestei probleme, primarul a facut nenumarate adrese catre Ministerul Educatei, Consiliul Judetean si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.
Roxana Neagu