Tinerii de pe Valea Muntelui nu mai au nicio posibilitate sa invete o meserie. Desfiintarea Scolii de Arte si Meserii aIoana Radu Rosetti” din Brusturoasa i-a debusolat pe absolventii claselor a VIII-a, care aveau o sansa in plus in viitor de a-si gasi un loc de munca. Si profesorii sunt ingrijorati ca raman fara slujbe.
- Green Eyed Monster movie Anvil! The Story of Anvil move
Vestea desfiintarii Scolilor de Arta si Meserii a cazut ca un trasnet la unitatea de invatamant din comuna Brusturoasa. Ingrijorari sunt atat pentru copiii din zona care raman fara posibilitatea calificarii intr-o meserie, cat si pentru cadrele didactice care nu-si mai au rostul la Scoala de Arta si Meserii aIoana Radu Rosetti”. aE o mare nedreptate pentru acesti copii, ne spune profesorul Valeria Biru. Aici la scoala veneau absolventii de clasa a VIII-a de pe toata Valea Muntelui. Acum, daca SAM-ul se desfiinteaza, acesti copiii nu au prea multe alternative. Pacat ca se da cu piciorul la toate lucrurile utile. Aici, elevii invatau ceva si puteau sa-si gaseasca mai usor un loc de munca”. Si directorul scolii din Brusturoasa considera ca sansele tinerilor de pe Valea Muntelui de a-si face un viitor mai sigur au scazut considerabil. aDin punctul meu de vedere va fi un paradox. Invatamantul de zece clase este obligatoriu, dar copiii de aici vor ramane cu opt clase. Si asta datorita faptului ca putini absolventi de clasa a VIII-a isi vor incerca sansele la un liceu. Situatia familiilor din zona este precara si nu multe isi permit sa-si tina copiii la internate”, ne spune George Pricob, directorul SAM Brusturoasa.
Sinbad: Legend of the Seven Seas release
aNi se inchid usile in nas!”
Si naveta pana la Comanesti, unde se afla cel mai apropiat liceu, este dificila. Pe Valea Muntelui nu exista transport public, iar transportatorii privati nu fac reduceri pentru elevi. “Ar mai fi posibilitatea sa mergem cu trenul pana in Comanesti, dar e foarte greu, marturiseste eleva Roxana Tuvic. Nu circula decat un singur personal, care trece dimineata prin Brusturoasa si se intoarce seara. Nici nu avem timp sa ne facem lectiile. In ce ma priveste, nici nu vreau sa ma gandesc la viitor. Noua, tinerilor de la tara, practic ni se inchid toate usile in nas”. Si cadrele didactice isi fac griji pentru locurile de munca. “Eu am investit si timp si suflet in aceasta scoala. In 2000, cand s-a infiintat, am adus chiar si materiale didactice de acasa, ca lucrurile sa mearga bine. Am o varsta cand nu mai gasesc foarte usor de munca. Sa ne spuna si noua doamna ministru Andronescu, ce se va intampla cu SAM-urile. Dar sa spuna pe intelesul tuturor, ca noi pana acum nu suntem lamuriti”, solicita profesorul Biru.
Lili Adochitei