Bucuria si emotia si-au facut loc in sufletul bacauanilor iubitori de folclor, care au avut recent prilejul de a urmari pe strazile resedintei de judet dar si in sala Casei de Cultura formatiile participante la cea de-a II-a editie a Festivalului National de Folclor si Traditii Populare “Zestrea”. Si nu au fost putine formatiile invitate la aceasta manifestare culturala organizata de catre Primaria municipiului, Consiliul Local Bacau si Asociatia Culturala “Ca La Noi” din acelasi oras. De la prezenta cunoscutelor ansambluri folclorice din spatiul cultural bacauan (“Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului, “Bradatelul” din Asau, “Siminocul” din Sanduleni, “Saratelul”, din Sarata, “Ciucurelul” si “Ca la Noi”, ambele din Bacau” si “Calutul” din Caiuti), am remarcat si invitarea ansamblurilor “Ceata Fagarasului” din Fagaras, “Ghiocelul” din Giroc (jud. Timis), “Balada Bucovinei” din Suceava, “Ozana” din Tg. Neamt, “Comorile Luncii” din Lunca (jud. Botosani). Mesager al folclorului din Grecia a fost Ansamblul “Syllogos Rahis Pierias Ta Patria” iar de peste Prut a participat Grupul folcloric “Haiducii”. Aceasta manifestare culturala de amploare a bucurat pe participanti dar si pe bacauanii prezenti la promenada dupa – amiezii cu o splendida parada populara pe strazile municipiului Bacau. In carute trase de cai “trasi ca prin inel” de frumusete si agerime si in frumoase costume populare traditionale , a fost purtata “zestrea” frumoaselor obiceiuri de nunta, transmise de-a lungul secolelor pe aceste meleaguri. La parada populara, in fruntea alaiului unei nunti, cu vornici, druste si vornicei, impreuna cu trasura mirilor s-a aflat caruta cu lada de zestre si cea cu muzicanti. Doi fericiti tineri, mire si mireasa, au pornit o hora mare in fata Casei de Cultura din Bacau, prinzandu-se si flori de nunta nuntasilor. Aceste clipe sublime au dat putere festivalului bacauan “visat si gandit” in cele mai mici detalii de catre presedinta Asociatiei Culturale “Ca la Noi” din Bacau, Camelia Rosu, o finta devotata transmiterii pe mai departe a traditiilor si obiceiurilor populare. Ea a avut alaturi “sfetnicii” sai apropiati, Nicolae Mucenita (director al Asociatiei “Saratelul” din Sarata), cunoscuti coregrafi bacauani, conducatori de formatii artistice precum si pe actorul Gabriel Dutu (“adoptat” de 14 ani de publicul bacauan), ce a prezentat intr-un mod inedit intreg festivalul. Consilierul local bacauan Ilie Birzu a declarat, in deschiderea festivalului, ca “am asteptat cu drag aceasta editie, ce a prilejuit o mare desfasurare de forte la Casa de Cultura din Bacau. Este nevoie de a sustine folclorul si traditiile romanesti si ne bucuram ca mai sunt oameni ce pretuiesc foarte mult folclorul”.
Dragostea pentru valorile folclorice
Descatusarea de talente, de tinerete si dragoste pentru dansul si cantecul popular care a urmat a dezvaluit o lume realmente fascinanta in care pastrarea traditiilor a fost pusa in balanta cu deschiderea spre evolutii noi ale culturii populare. Programul a fost deschis de Ansamblul folcloric “Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului, condus de prof. Nicolae Popa. Harul membrilor acestui ansamblu, “glasul viorilor” si vocile calde ale interpretilor au mers direct la sufletul iubitorilor folclorului. Ansamblurile care au urcat pe scena au impresionat prin frumusetea costumelor populare traditionale (cele din Transilvania impresionand prin broderii, unele de culoare neagra) dar si prin interesantele elemente ale dansurilor prezentate. Ansamblul “Siminocul” din Sanduleni (coordonat de cunoscutul rapsod popular si dansator Marian Lungu) a adus pe scena festivalului o suita de dansuri populare cu “Sarba”, “Hora”, “Polca”, “De doi”, “Floricica” si “Ruseasca”. Alaturi de aceste dansuri din zona Sanduleniului un grup vocal a prezentat cateva melodii ale locului. Si membrii Ansamblului artistic “Calutul” din Caiuti (pregatit de coregraful Francisc Enasel) a avut o evolutie deosebita, cu o prestatie foarte buna. Interpretand dansurile lor populare, dansatorii greci au prezentat ceva special pentru acest festival si pentru numerosul public prezent la aceasta manifestare, cum si evolutia membrilor Ansamblului “Ghiocelul” din Giroc au ramas in inimile spectatorilor prin dansurile aparte si prin stralucitoarele lor costume traditionale. Cu doua incantatoare suite populare moldovenesti au urcat pe scena si dansatorii Ansamblului “Ca La Noi” (infiintat in anul 2003, din initiativa unor oameni cuprinsi de un simtamant comun, acela al iubirii folclorului national romanesc).
“Interpreti pe spranceana” (intre ei, Anton Achitei, George Cojocarescu, Oltita Todirca, Maria Tataru, Silvia Bordeianu, Teodora Irava, Emilia Bubulac), cu un repertoriu deosebit ce cu pasiune si daruire au cucerit inimile spectatorilor dar si dansurile pe ritmuri diferite (de invartite, coraghesti, hategane, hore si sarbe moldovenesti), au aratat ca folclorul romanesc reprezinta o mare comoara a acestui neam “incercat in greutati” aproape intotdeauna. Acest “maraton” artistic a insufletit si redat si atmosfera sateasca, a sezatorilor, totul fiind “sub sigiliul autenticitatii”. Ca un lucru deosebit al manifestarii mentionam ca pastratorii traditiilor populare si a folclorului romanesc au aratat, in cadrul unui foc de tabara, invitatilor de onoare ai festivalului, membrilor ansamblului artistic participant din Grecia, pasii dansurilor populare ai neamului romanesc iar acestia s-au intrecut a-i cunoaste cat mai bine.
Ion Moraru