Onesti Expres logo
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj
No Result
View All Result
Onesti Expres Alt
No Result
View All Result

Iulia Barbu, fitoterapeut: “A tine post nu inseamna sa te otravesti cu paine alba!”

Onesti Expres by Onesti Expres
11/05/2013
in Interviu
0
Iulia Barbu, fitoterapeut: “A tine post nu inseamna sa te otravesti cu paine alba!”
12
SHARES
88
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Iulia Barbu
Bunatatile de pe masa de post: ciorba de cartofi, iahnia de fasole, muraturile, placinta cu dovleac si chifla din faina integrala ne purifica corpul si ne lumineaza mintea si sufletul, important e sa nu ne lacomim, sa nu mancam tot. Cand stai de vorba cu fitoterapeutul bacauan Iulia Barbu, iti vine parca sa tii post mereu. Vorbeste de lipsa produselor din carne si lapte de pe mesele zilnice ca despre o binecuvantare: “Nu o sa poti sa iti echilibrezi sufletul, mintea, spiritul, fara sa incepi cu restrictii alimentare, cu o curatare a fizicului. (…) Carnea paraseste corpul in cincisprezece – saisprezece ore, pur si simplu putrezeste acolo in tine si, fiind atat de greu, stomacul iti incetineste si mintea si iti creeaza o stare de placere iluzorie, placere care cere alte placeri: cere vin, tigari si alte lucruri.”

Teodora Ciuraru: Doamna Barbu, pe 14 noiembrie credinciosii ortodocsi au intrat in Postul Craciunului. De ce sa tina post?
Iulia Barbu: In primul rand, trebuie tinut post pentru ca este o lege divina si noi trebuie sa traim si sa ne comportam conform principiilor Sfintei Scripturi, care s-au dovedit de-a lungul timpului benefice stilului de viata a oricarui om, si nu fac decat sa ne ajute atat pentru curatarea organismului, dar mai ales pentru curatarea mentala si pentru intelegerea anumitor lucruri, adica a tainei naturii si a tainei noastre ca oameni… Omul a incercat sa-si separe trupul de suflet si de aici marea drama a imbolnavirilor fara precedent, a bolilor incurabile si a tuturor actiunilor de angoasa nefasta… Oamenii nu isi mai pot reveni. Traim intr-o lume plina de rautate, dar poate rautatea trebuie inteleasa tocmai pentru ca oamenii nu mai au o filosofie normala de viata, un stil de viata…

T.C.: Trup – suflet – minte.I.B.: Toate sunt intr-o stransa legatura. Atat timp cat nu esti echilibrat din punct de vedere psihic si traiesti intr-o permanenta stare de frica, de incertitudine, si poti sa te echilibrezi, bineinteles ca iti perturbi si functiile fizice: nu mai mananci cum trebuie, vei manca doar o masa, si pe aia in fuga, vei avea anumite secretii de hormoni ai fricii care ne inunda intreg corpul si, pur si simplu, fac ca celulele sa nu mai reactioneze, acea molecula se va multiplica anarhic pentru ca ea nu mai stie ce se intampla. Totul pleaca din acest computer numit creierul nostru si subconstientul nostru.

T.C.: Cum ne ajuta alimentatia sa ne gasim echilibrul despre care vorbiti?I.B.: Cu alimentatia se incepe. Nu o sa poti sa iti echilibrezi sufletul, mintea, spiritul fara sa incepi cu o restrictie alimentare, cu o curatare a fizicului. Si in sporturile orientale toate au o legatura. Profesorii spun “nu poti sa folosesti functiile cognitive, daca nu le corelezi cu o hrana sanatoasa”. Trebuie sa incepem cu o curatare a organismului. Cum se incepe curatarea? Cu hrana si dieta sanatoase, dar daca noi un an intreg am mancat cumplit, adica ne-am batut joc de corpul nostru, mancand in fuga si numai in fast-food-uri si paine alba si nu ne-am gandit deloc ca ne otravim organismul, acum trebuie sa ne asezam si sa ne gandim ca trebuie sa plecam cu un regim mai drastic. Mai ales adultii trebuie sa faca asta, la copii se pune altfel problema, desi cunosc foarte multe familii in care copiii tin post, copii care recunosc ei insisi ca se simt mai bine si traiesc si o stare de fericire aparte cand vin sarbatorile, pentru ca se bucura altfel de masa de Craciun. (…) Si nici nu este foarte greu. Trebuie sa eliminam din alimentatie carnea, laptele si tot ce este de origine animala. Piata abunda acum in produse de post, vom vedea ca rafturile sunt pline de produse care mai de care cu gust de carne, cu miros de carne, si oamenii sunt tentati sa manance mult, ori asta nu mai inseamna post. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa existe si o cumpatare, adica masura hranei… daca mancam o paine intreaga asta nu inseamna post, trebuie sa ne ridicam de la masa inainte de a se instala acea stare de satietate pana in cerul gurii. Sa mancam cu rabdare si sa spiritualizam hrana. Cand ne asezam in fata farfuriei sa nu uitam de rugaciune si de binecuvantarea Lui Dumnezeu, care ne da hrana. Ganditi-va ca sunt zone in care mii de oameni mor de foame anual. Nu trebuie sa uitam asta, nu trebuie sa fim egoisti. Cand ne aflam in fata unei farfurii trebuie sa ne gandim ca e o binecuvantare ca o avem, si atunci sa spiritualizam masa, sa facem din mancare o mancare luminata, adica mai mult decat hrana sa fie medicament pentru suflet si corp.

T.C.: Trebuie facuta o trecere treptata de la alimentatia de peste an la alimentatia care se impune in timpul postului?I.B.: Nu. Invers, da.

T.C.: Ma gandesc la masa de Lasata Secului…I.B.: Si asta este o prostie, este o lacomie sa mananci atat de mult pentru ca vai, nu mai mananc. Postul trebuie privit cu ingaduinta, cu dragoste… Sa ne gandim in primul rand cum sa fim mai buni, mai toleranti: ma uit la mine si sunt mai suplu daca mananc mai putin din respect pentru Creatorul nostru, din respect pentru toata natura si vei vedea ca esti foarte fericit. Nu trebuie sa te temi ca, daca faci foame, vei fi nefericit. Nu-i adevarat. Chiar vei incerca o stare de fericire, dar fara constientizare… deci nu dieta, trebuie sa faci un pact cu Dumnezeu si cu natura, un pact de neagresiune. Gandeste-te ca natura esti tu, corpul tau, ca ti-ai batut joc de ea, i-ai violat intimitatea prin aruncarea in intestine a unor alimente care nu ti-au facut decat o placere animalica, pentru ca dincolo de placere nu au nimica… Sa mananci un tort nu inseamna decat placere… Oamenii trebuie sa stie ca un barometru pentru dulce, ca sa spun asa, inseamna gustul dovleacului copt. Atat de dulce trebuie sa mancam, nimic mai dulce. Sa nu uitam ca mierea este un aliment foarte bun si ca se poate consuma in timpul postului cu paine integrala ca desert, sa nu uitam de mere, dar in primul rand de dovleac. Avem placinta cu dovleac, placinta cu varza… in Ardeal se consuma foarte mult si este minunata. Se pot face aluaturi cu dovleac. Eu fac cel mai bun cozonac cu dovleac. Este mai bun decat cozonacul de nepost. Fiind framantat cu dovleac, iti dai seama ca este la fel de rosu, creste poate mai mult, dar este atat de digerabil… in loc de cacao putem folosi pudra de roscove. Exista alternative, numai ca oamenii trebuie sa le caute si sa aiba rabdare. Sigur ca postul mai implica si altceva: a nu-ti cumpara mancarea, ci a ti-o prepara singur. Atunci vii in contact cu naturalul si preparandu-ti 80% din hrana deja devii alt om, pentru ca o pipai, o atingi… este un proces intim de a veni in contact cu natura. Asta este diferenta intre oamenii care mananca pe strada sau la fast-food, covrigi, repede… ei nu mai simt dragostea pentru natura, totul este fals in jurul lor, totul este chimic.

T.C.: Cum poti totusi sa iti prepari un pate de post, pentru ca vezi pe toate rafturile si poate iti este pofta?I.B.: Trebuie chiar sa ne ferim de aceste produse, mai putin de cele bio. Exista cateva firme din Romania care fac produse bio din soia. Acelea sunt sigure, dar cine nu are posibilitatea sa-si cumpere produsele gata facute poate sa isi cumpere o punga de soia, care se fierbe, se da prin masina de tocat, se adauga putin ulei, usturoi, un cartof fiert, ciuperci – anul asta a fost anul ghebelor, numai cine a fost lenes nu si-a pus la borcan – si va iesi un pate foarte bun. Sunt o multime de retete. Fasole sa se manance de patru-cinci ori pe saptamana preparata in diverse forme. Se pot face chiftelute de linte si din naut, dar trebuie retinut ca fasolea noastra poate inlocui orice proteina din carne, si daca mai punem un morcov, si daca mai mancam si varza acra, varza murata, care are o substanta care se dezvolta prin murare, printr-un proces biochimic care este anticancer. Varza murata poate fi mancata la fiecare masa, la felul doi. Noi, romanii, avem o gramada de alimente, trebuie doar sa ne punem mintea la contributie. Este atat de usor de tinut postul si este o binecuvantare pentru fiecare om. Restul care se grabesc si spun ca nu pot, ca sunt bolnavi, spun minciuni pe care nici ei poate nu le cred.

T.C.: De ce spuneti asta?I.B.: Cei bolnavi trebuie cu atat mai mult sa tina post. Cei bolnavi grav trebuie sa nu mai manance carne si lactate, desi unii doctori spun ca nu e asa, dar altii sunt de acord cu faptul ca bolnavii, cu cat sunt mai bolnavi, trebuie sa faca foamea, pentru a se vindeca mai repede. Sunt mii de carti scrise pe tema asta. La mine, daca vine cineva sa il tratez, cu asta incep: cu postul, cu abstinenta la mancare. Cei care asculta se vindeca, cei care isi continua viata pot sa inghita tone de pastile, ca nu se vor face niciodata sanatosi continuand-si stilul de viata cu lactate, carne… Cei bolnavi trebuie sa tina in primul rand postul. Restul e o minciuna, pentru a-si acoperi lacomia, mai bine zis patima, patima abuzului de hrana, a placerii. Este o placere pe care trebuie sa o invingi. Toti fumatorii o sa iti explice de o mie de ori ca este imposibil sa se lase de fumat. Este o placere la care ei nu vor sa renunte.

T.C.: In ce masura dependenta de carne intretine si alte dependente? Ma gandesc acum la fumat…I.B.: Exista o legatura, pentru ca aceasta carne, mai ales in zilele noastre, contine hormoni. Este foarte greu digerabila. Paraseste corpul in cincisprezece – saisprezece ore, pur si simplu putrezeste acolo in tine si, fiind atat de greu, stomacul iti incetineste si mintea si iti creeaza o stare de placere iluzorie, placere care cere alte placeri: cere vin, tigari si alte lucruri. Cu cat te vei lasa de carne, si dragostea fata de oameni, si respectul, si toleranta vor fi altele. Cunosc o multime de copii, tineri, care mi-au spus ca s-au lasat de carne din punct de vedere etic. M-au impresionat profund.

T.C.: Vorbiti foarte frumos, insa multi tin post cu gandul la tochitura de pe masa de Craciun…I.B.: Da. Nu spiritualizeaza aceasta hrana si totul este ca un ritual. Ca mersul la biserica. Cei mai multi fac un ritual, dar nu sunt constienti. Nu constientizeaza taina postului, nu o asociaza cu mersul la biserica, cu spovedania, sa simti ca esti curat din toate punctele de vedere. Repet: oamenii nu trebuie sa faca un ritual. Ei trebuie sa constientizeze si atunci totul va fi ok. Chiar merita incercat, chiar si din curiozitate la inceput, mai tarziu totul va capata sens.

T.C.: Bun. Care sunt pasii de urmat? Renunti brusc la alimentele interzise in post sau treptat?I.B.: Eu spun asa: ori crezi, ori nu crezi. Lucrurile astea nu merg cu jumatate de masura. Trebuie sa iei drastic hotararea. Eu sunt foarte ferma in decizii si spun la toata lumea: intre “da” si “nu” nu exista sa vad, poate. Aceia care fac asa sunt oameni nehotarati, care nu vor sti calea dreapta pe care trebuie sa mearga. Trebuie sa-ti fixezi un scop si sa mergi pe acel drum, pe drumul drept al vietii tale, inlaturand toate obstacolele, altfel vei fi cum este mai rau. Daca inlaturi cola si mananci carne, nu ai facut absolut nimic. Trebuie sa devenim puternici. Nu avem incotro. Cand trebuie sa iei o decizie, nu ai de ales. Vrei sa fii sanatos, sa fii integru, apuca-te de asta, acum. Noi, oamenii, trebuie sa traim in prezent. Asta este marea problema a omenirii. Trebuie sa traim aici si acum. Nici ieri, nici maine.

T.C.: Nu ne costa mai mult sa tinem post?I.B.: Nu, asta este o inselatorie pentru persoanele care nu vor sa tina post. Nu o sa trimit pe nimeni sa cumpere rosii, nici ardei, nici castraveti. Mancam ce am pus: avem varza, avem muraturi, avem mere – a fost o abundenta de mere anul acesta-, avem dezlegare la peste la fiecare sfarsit de saptamana, este un post al bucuriei – chiar este cel mai usor post -, avem fasole, cartofi. Nu trebuie sa cumparam nimic. O paine poate fi facuta in casa, niste chifle cat se poate de integrale in care puteti arunca niste seminte

T.C.: Ce inseamna chifle cat se poate de integrale?I.B.: Facute din faina care sa poarte in ea tot ce are bobul de grau: germene, tarate – adica fibrele care fac curatenie, care contin toate substantele vitale. Sa nu uitam ca painea poate fi o masa in sine. Poti sa traiesti numai cu paine, dar paine, nu nailon. Painea alba este nailon, adica nu mai are nimic, se scoate din ea toate ce este mai bun si se mai si aditiveaza, ca sa fie foarte tare crescuta. Oamenii care sunt constiinciosi isi fac acasa. Eu fac o data pe saptamana, o pun la frigider si am paine toata saptamana.

T.C.: Cum o faceti?I.B.: Integral. Am un sac de faina integrala, macinata de mine. Este o abundenta pe piata. Oamenii nu stiu sa faca economie. Un studiu a aratat ca se arunca anual foarte multa mancare, 40% din alimente. Ar trebui sa ne gandim, sa ne preparam singuri si sa fim economi. E timpul sa facem economie. Daca romanii ar sti sa nu mai intre in supermarketurile astea in care se aduc numai gunoaie din Europa si ar cumpara de la taranii nostri, care scot pe tarabe fasole, faina, de toate, la preturi de nimic, noi am trai cu totul altfel. Am incuraja producatorul roman, iar noi am fi mai sanatosi. Intr-o zi, vom vedea ca nu avem incotro si vom reveni la autenticitatea trairilor noastre romanesti.

T.C.: Ce mancati intr-o zi de post?I.B.: Azi am mancat o chifla. Poate, daca ar vedea-o, multi nici nu ar manca-o, la cum arata, dar cu o chifla de asta nu ai nevoie de altceva intr-o zi. Eu sunt indragostita de ea. O chifla de asta te poate tine o zi intreaga. Nu ai nevoie de nimic altceva. Are si fibra, si vitamine, si germeni, are si seminte, am pus seminte de susan in ea. Pun faina din grau macinat la moara de porumb, seminte, uneori mai pun ceapa, mai pun apa si putin ulei. Diminetile mai mananc fulgi de cereale, foarte multa hrisca. Cine nu mananca dimineata isi poate pierde din memorie, pentru ca intra in hipoglicemie si-si strica neuronii. Dimineata trebuie sa fie o masa abundenta. Miezul de nuca, iar e foarte bun, pe la ora zece. La pranz, ciorbe: de fasole, cartofi cu foarte multe leguminoase, de toate. Mie imi place foarte mult fasolea batuta, peste care pun o ceapa macerata, fiarta, cu putin ulei de masline, si o pasta de busuioc, iar ca desert este ideala o placinta de dovleac rece.
Teodora Ciuraru

Previous Post

PSD si Curelea, atac concertat

Next Post

Chimcomplex Borzesti pune la pamant vechile instalatii

Related Posts

«Noi traim alte mizerii, alte Gherle si Canale, mult mai sofisticate!…»
Interviu

«Noi traim alte mizerii, alte Gherle si Canale, mult mai sofisticate!…»

02/08/2017
«Scrisoare pentru Ida» – o carte ce raspunde intrebarii «ce se intampla cu noi»!
Interviu

«Scrisoare pentru Ida» – o carte ce raspunde intrebarii «ce se intampla cu noi»!

05/07/2017
Constantin Lazar: «2016, momentul sa ne rupem de trecut in Onesti»
Interviu

Constantin Lazar: «2016, momentul sa ne rupem de trecut in Onesti»

02/06/2016
«Din suflet porneste totul!»
Interviu

«Din suflet porneste totul!»

01/07/2015
Singura problema pe care o are Romania este ca nu-si face suficient cunoscute valorile
Interviu

Singura problema pe care o are Romania este ca nu-si face suficient cunoscute valorile

12/12/2014
Interviu

„Vindem apa la populatie cu 2,48 lei / mc. De la CRAB nu luam nici un metru cub de apa! Mergem pe cont propriu”

05/12/2014
Next Post
Chimcomplex Borzesti pune la pamant vechile instalatii

Chimcomplex Borzesti pune la pamant vechile instalatii

Categorii

  • Actualitate (1,632)
  • Atitudini (97)
  • Auto (7)
  • Casa (19)
  • Cultura (305)
  • Diverse (223)
  • Editorial (420)
  • Educatie (495)
  • Eveniment (453)
  • Interviu (70)
  • Lifestyle (6)
  • Politic (131)
  • Reportaj (169)
  • Social (371)
  • Sport (546)
  • Tehnologie (5)

Posturi recente

  • Cabinet stomatologic sau clinică dentară? Ce alegi în București?
  • Eleganță de iarnă: Cum să alegi haina de blană perfectă
  • Zâmbetul-cameleon: Aparatul dentar pentru copii care crește odată cu ei
  • Tatuaje mici pentru bărbați: idei cool pentru încheietură
  • Sisteme stingere incendiu cu apă nebulizată: inovația care protejează clădirile moderne
  • Montajul de tabla metalica la standarde europene: Siguranta si performanta
  • Tips&tricks: ce trebuie sa stii despre hidroizolatiile pentru fundatii?
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Diverse
  • Editorial
  • Educatie
  • Eveniment
  • Interviu
  • Politic
  • Reportaj
  • Social
  • Sport
© 2025 OnestiExspres.
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Atitudini
  • Cultura
  • Politic
  • Educatie
  • Social
  • Sport
  • Altele…
    • Diverse
    • Eveniment
    • Editorial
    • Interviu
    • Reportaj

© 2020 OnestiExspres. Toate drepturile rezervate.