Pasi pentru revitalizarea infratirii cu orase din Republica Moldova
Intr-un autentic peisaj de iarna recent la Targu Ocna a avut loc Reuniunea comuna a Consiliului Director al Asociatiei Oraselor din Romania si a delegatiei Congresului Autoritatilor Locale din Republica Moldova, un eveniment ce a intarit parteneriatul dintre aceste organizatii si care a adus cateva lucruri demne de evidentiat. Deschiderea oficiala a acestei reuniuni (care a avut loc la “Casa Creanga”), s-a bucurat de prezenta Nataliei – Elena Intotero (Ministru pentru romanii de pretutindeni), a secretarului de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Adrian Ionut Gadea, a presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, a presedintelui Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) – Madalin Ady Teodosescu (primar al orasului Bals, judetul Olt) precum si a numerosi invitati. Astfel, mentionam prezenta la acest eveniment a lui Anatolie Dimitriu (presedintele Raionului Ialoveni), Mihail Popa (presedintele Raionului Straseni ), Constantin Cojocaru (vicepresedinte al Congresului Autoritatilor Locale din Republica Moldova, primar al orasului Edinet), Valentin Gutan (primarul orasului Cricova) precum si primari ai unor orase din Romania si din Republica Moldova. Evidentiem aici edilii din Bucecea (jud. Botosani), Filiasi (jud. Dolj), Odobesti (jud. Vrancea), Geoagiu Bai (jud. Hunedoara), Bals si Draganesti ( ambele din jud. Olt) precum si din Cugir (jud. Alba), Tasnad (jud. Satu Mare), Sacuieni (jud. Bihor) si Seini – din jud. Maramures. In rolul de gazda dar si de participant activ la acest eveniment s-a aflat primarul orasului Targu Ocna, Stefan Silochi iar din Republica Moldova mentionam si prezenta primarilor din orasele Falesti, Bucovat, Cimislia, Costesti si altele.
Dupa audierea Imnului national al Romaniei si a Imnului Republicii Moldova presedintele Asociatiei Oraselor din Romania (AOR), Madalin Ady Teodosescu a adresat o urare de bun venit participantilor la aceasta reuniune. Vorbind despre programele comune de colaborare Natalia Elena Intotero, Ministru pentru romanii de pretutindeni a declarat la acest eveniment :”Imi doresc sa ii consideram la fel de importanti pe toti romanii nostri, fie ca vorbim de romanii ce traiesc in comunitatile istorice ori de cei aflati in diaspora. Relatiile statului nostru cu Republica Moldova stau sub auspiciile unei constructii bilaterale si avem un program pentru stimularea infratirilor intre autoritatile locale din cele doua tari”. Cuvintele vicepresedintelui Delegatiei Congresului Autoritatilor Locale din Republica Moldova, Constantin Cojocaru, ce a mentionat ca “a infrati fratii inseamna mai mult decat o traire”, au insufletit atmosfera evenimentului desfasurat la Targu Ocna si cele mai coplesitoare momente au fost cele in care presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a semnat acordul de infratire a judetului Bacau cu raioanele Ialoveni si Straseni. “Ne aflam astazi in fata unui moment foarte important pentru colaborarea intre unitatile teritorial – administrative pe care le reprezentam… Avem datoria sa nu uitam ca acum 100 de ani , intr-un context international mult mai dificil, dat de Primul Razboi Mondial si de Revolutia Bolsevica din Rusia, romanii din Basarabia au decis, prin reprezentantii sai , declararea autonomiei Basarabiei, proclamarea Republicii Democratice Moldovenesti si, la 27 martie 1918, unirea cu Romania… Avem, asadar, misiunea de a nu uita eforturile acelei generatii de oameni politici responsabili, cu dragoste de neam, care, prin voci precum Constantin Stere, Ion Inculet (presedintele republicii), Daniel Ciugureanu (seful guvernului de la Chisinau), au pus in practica idealul de veacuri al romanilor. Acum, in anul Centenarului Marii Uniri, imi doresc ca acest acord de infratire pe care il semnam astazi sa insemne nu doar declaratii si festivism ci actiuni concrete, cu rezultate palpabile, in diferite domenii ale vietii: industrie, agricultura, comert, cultura sau educatie. Si implicit, o viata mai buna pentru locuitorii acestei regiuni”, a mentionat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
Au raspuns acestor cuvinte Anatolie Dimitriu (presedintele Raionului Ialoveni, aflat in apropierea Chisinaului) si Mihail Popa, presedintele Raionului Straseni (cu orasul ce poarta acest nume fiind infratit municipiul Onesti). In cadrul acestei reuniuni comune si primarul orasului Targu Ocna, Stefan Silochi a semnat impreuna cu primarul Valentin Gutan un acord de infratire cu orasul Cricova (din Republica Moldova). Prin Combinatul de Vinuri de aici acest oras este considerat “Crama Moldovei” (cu cele mai intinse podgorii, de peste 600 de hectare). Mentionam ca participantii la Reuniunea comuna a Consiliului Director al Asociatiei Oraselor din Romania si a delegatiei Congresului Autoritatilor Locale din Republica Moldova au putut cunoaste Salina Targu Ocna si bune practici de pe meleagurile judetului Bacau, au avut discutii in mai multe ateliere de lucru si au rezolvat si unele probleme privind activitatea acestor organizatii.
Este de notat faptul ca Asociatia Oraselor din Romania este reprezentanta legitima a intereselor a 217 unitati administrative teritoriale cu statut de oras. Ea se confrunta totusi si cu unele situatii deosebite, intr-un comunicat de presa al acestei asociatii aratandu-se: “Sufocati de competentele transmise la nivel local, neinsotite de resurse financiare, cu organigrame decimate prin interventii legislative nefundamentate si care nu au tinut cont ca in orase functioneaza o multitudine de institutii care, in afara locuitorilor oraselor deservesc locuitori ai comunelor invecinate, exclusi ilogic de la multe programe care privesc accesarea fondurilor europene, cu cetateni dispretuiti prin decizii injuste (ca in cazul desfiintarii celor 67 de spitale), primarii de orase solicita stabilirea unor masuri menite sa duca la deblocarea situatiilor critice in care ne aflam, de crestere a capacitatii administrativ-financiare si eficientizare a serviciilor publice, pentru imbunatatirea calitatii vietii in orasele noastre”. Subliniind faptul ca nu au fost luate in seama propunerile facute de AOR la modificarea Codului Fiscal din anul 2015, fapt resimtit de comunitatile locale deoarece capacitatea administrativa a unitatilor administrativ-teritoriale a ramas cu mult sub responsabilitatile pe care acestea le au stabilite prin lege, sporind dependenta de mecanisme de finantare din pixul consiliului judetean sau a ministerului prin decizia de apartenenta politica, in comunicat se mai arata: “Asociatia Oraselor din Romania doreste ca primarii sa nu mai fie dependenti de Consiliul Judetean sau de Ministerul Binevoitor si solicita realizarea unui dialog real pentru a putea face o administratie publica locala performanta, in folosul cetateanului.” Acest comunicat este semnat de Presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Madalin Ady Teodosescu, primarul orasului Bals si de Ionel Chirita, presedintele executive al AOR.
Onesti Expres