La Clubul Elevilor de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Onesti, la initiativa profesoarei Carmen Andreias in colaborare cu Cabinetul medical scolar, recent a fost organizata o manifestare complexa sub genericul „Mame prea devreme”. Actiunea a avut ca organizatori clasele a XII a J si a X a H iar ca parteneri, pe profesorul diriginte Emil Badea si Cabinetul Medical Scolar al colegiului. La aceasta activitate in mijlocul a peste 100 de elevi s-au aflat psiholog Alina Cucu si medicul specialist Angela Costea, de la Spitalul Municipal Onesti care au vorbit despre maturizarea sexuala si efectele emotionale ale ascunderii unei sarcini. „Aceasta tema se incadreaza intre stereotip si prejudecata. Foarte multi dintre adolescenti si adolescente nu cunosc lucruri suficiente pentru ceea ce inseamna viata si moarte. Activitatea sub genericul «Mame prea devreme» s-a dorit a fi o pledoarie pentru viata pentru tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, care au atins pragul maturitatii sexuale, aceasta manifestandu-se cu putere din adolescenta. Fiind o chestiune ce priveste viata, ca un inceput sau o terminare, tema poate fi aprofundata foarte mult”, a declarat prof. Carmen Andreias. Activitatea de la Clubul Elevilor Colegiului Tehnic „Petru Poni” a fost intregita de prezentarea unui film documentar ce a reflectat aspectul cum se formeaza viata si cat de usor un adolescent renunta la ea. Filmul a prezentat „calatoria” absolut inedita a fatului, timp de 38 de saptamani, in care acesta se comporta intr-o maniera foarte complexa. Dincolo de orice amanunt stiintific este de mentionat faptul ca el va cunoaste glasul mamei, fiind gata sa se trezeasca la viata. In tot acest timp mama creaza in interiorul ei o lume potrivita pentru copil, ce de la „un bob de fasole” creste cate un milimetru pe zi. „Natura isi spune cuvantul dar este bine sa depasim starea de ignoranta si sa stim ca doar cu o secunda poate apare sarcina, cu o viata. O noua viata, care ne impiedica sa ne traim propria viata”, se spune in cateva din randurile subtitrate ale filmului documentar prezentat. De asemenea, medicul specialist Angela Costea a facut cunoscute mai multe aspecte ale aparitiei sarcinilor la varste foarte fragede, evidentiind faptul ca „adolescentele sub 15 ani au o stima de sine scazuta si cred ca nu au succes in viata. Ele traiesc apoi consecintele emotionale de vinovatie si rusine, ascunzand starea lucrurilor deoarece multe nu au primit caldura sufleteasca de care au avut nevoie, pentru a se destainui”. Angela Costea a „taiat” si mai adanc aceasta „felie de viata” si a mentionat:”Deseori ma intalnesc cu mame tinere, care la 17 ani au copii in varsta de 2 – 3 ani.
Asemeni lor o stare de inconstienta o traiesc si alte adolescente de varsta lor, gandind ca nu li se pot intampla asemenea lucruri. Insa aceste lucruri se complica pentru ca intotdeauna copiii au nevoie de afectiune, lucru de care au nevoie si mamele tinere. Perioada tranzitorie este confundata cu maturizarea dar inainte de inceperea vietii sexuale trebuie sa va ganditi daca puteti «cara» si alt suflet cu voi. Sunt copiii care au copii si se descurca foarte greu”. Medicul specialist Angela Costea a prezentat si metodele contraceptive si consecintele avortului si a raspuns la intrebarile care i- au fost adresate.
Demn de remarcat este faptul ca la aceasta activitate s-a evidentiat ca in Romania in fiecare an se inregistreaza peste 29 000 de nasteri la adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 29 ani, cifra care claseaza tara noastra pe locul 2 in Europa dupa Marea Britanie. Un alt fapt intristator si ingrijorator este ca anual in Romania recurg la avort 18 000 de tinere, varsta acestora fiind tot mai scazuta ( fiind cazuri si cu varsta de 12 – 13 ani) iar 40 la suta din tinere au o nastere pana la 20 de ani.
Ion Moraru