Interviu cu Vasile Aichimoaei, director executiv al Camerei Agricole Bacau
Domnule director Aichimoaei, recent am participat la o serie de evenimente, unde ati fost si dumneavoastra invitat, organizate de Grupurile de Actiune Locala Valea Muntelui si Valea Trotusului. Extrem de interesanta si bine primita a fost initiativa celor de la Valea Trotusului cu povestea Barsanei Vesele si incercarea de exploatare din perspectiva publicitara a legendei Miorita. Pe dumneavoastra v-a convins?
Vasile Aichimoaei, director executiv, Camera Agricola judeteana Bacau: As dori sa precizez in primul rand ca aceste GAL-uri au reusit sa-si indeplineasca scopul in 2013, pentru ca pe fostul PNDR banii s-au cam epuizat. In cadrul acestor GAL-uri, avand prinse cea mai mare parte a masurilor adresate agriculturii, fermierii au putut sa depuna proiecte. Cat priveste activitatea de la Manastirea Casin, cu Miorita Vesela, cred ca este o idee grozava si mult asteptata. E nevoie de astfel de povesti pentru a atrage turisti. Iar din prezentarea facuta de specialistii prezenti se pare ca Legenda Mioritei ar avea origini in aceasta zona, Casin – Manastirea Casin. Proiectul de promovare a turismului local cupleaza Casin, Manastirea Casin si Soveja, iar zona e interesanta din punct de vedere turistic. Legende si obiective turistice sunt suficiente. Important este ca oamenii sa-si modernizeze gospodariile, pentru a oferi conditii bune de cazare turistilor, si atunci usor, usor lucrurile vor capata un contur comercial… adica taranul pune la dispozitie ce produce in gospodaria lui si vinde la un pret bun vizitatorilor.
Se pot face bani din agroturism, pentru a intretine o astfel de afacere si, bineinteles, familia, eventual doi, trei angajati?Vasile Aichimoaei, director Camera Agricola judeteana Bacau: Acum, sa nu credeti ca in momentul deschiderii unei pensiuni vor veni de-a doua zi turistii. Este munca multa, afacerea are nevoie de multa popularizare, zona, evenimentele trebuie sa fie facute cunoscute, pentru a putea aduce vizitatori care sa se bucure de o mancare traditionala, sa viziteze ce-i de vizitat si sa se imbolnaveasca de liniste, daca vreti. Nu este usor, dar lucrurile se vor aseza pe fagasul lor. Oamenii pot castiga bani din agroturism. E mai greu la inceput, pana face parte dintr-un circuit.
Exista suficienti producatori locali care sa asigure acest element de gastronomie traditionala din pachetul turistic rural? Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: Nu stiu daca sunt multi sau putini. Important este ca ei exista in toate localitatile. Avem si produse specifice zonei noastre. Ba chiar si produse traditionale atestate. Dar aici a aparut o directiva noua, prin care se solicita reinnoirea atestatelor pentru produsele traditionale. Se solicita, in plus, o atestare istorica a produsului, un inscris undeva, care face referire la acel produs. Acum trebuie ca producatorii locali sa intre in arhive si sa caute. In acest moment ne plangem ca producem si nu avem piata de desfacere. Asta e marea problema, posibilitatea, oportunitatile de valorificare a produselor, pentru ca formele asociative nu prea au prins contur. Daca la nivelul judetului Bacau s-au format asociatii care cuprind mai mult de jumatate din numarul comunelor, pe hartie ele, practic, nu functioneaza.
De ce se intampla asta?Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: As spune ca din lipsa increderii intr-o asociere. Oamenii nu au incredere in cei care conduc asociatiile. Pe de alta parte, membrii asociatiei nu sunt bine organizati. Vorbind despre o asociatie agricola, ar fi normal, eficient si mai putin costisitor ca inputurile (seminte, ingrasaminte, pesticide) sa fie achizitionate pe asociatie. Desfacerea productiei prin asociatie iarasi este una de preferat. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa-si stranga recolta cum erau asociatiile inainte – vine cineva, lucreaza pamantul si strange si recolta la un loc. Acum, se depoziteaza produsul, iar cand s-a dat comanda la asociatie pentru grau, spre exemplu, trebuie sa aiba aceeasi calitate. Este alta situatia cand vorbim de cantitati mari. Sa luam exemplul zootehniei. Daca vorbim de 5 sau 10 taurasi, impactul asupra unui abator nu este atat de mare, iar pretul este mic. Daca oferta este de 200 capete si pretul este altul.
E perfect corect ce spuneti dumneavoastra. In acest moment sunt unele asociatii care functioneaza, doar ca apare o alta problema, cea legata de intelegerile dintre traderi.Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: Pai problema este ca atunci cand apartii unei asociatii trebuie sa acorzi incredere totala presedintelui asociatiei, sa respecti regulile trasate in interior si sa nu vinzi sub pretul cerut de asociatie, sa nu existe asa numitii spargatori de greva, pentru ca atunci asociatia nu mai are nici o putere. Daca se face o blocada a producatorilor si totul trece prin asociatie, lucrurile se vor aseza. Formele asociative produc plusvaloare in buzunarul fiecarui fermier. Este vorba de unirea fortelor.
Pe de alta parte, exista si varianta preferata de unii, ca producatorii sa nu fie uniti.Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: Acum va spun un lucru. Procesatorii nu plang ca producatorii nu sunt uniti, pentru ca asa pot sparge preturile. Un alt lucru important, pe care trebuie sa-l intelegem, este ca concurenta nu mai e intre noi si cei de afara. Noi trebuie sa putem raspunde concurentei externe. Aici si legatura cu formele asociative. Daca vrem sa iesim pe piata externa, trebuie o anumita cantitate in mod constant, fiecare produs trebuie ambalat sub o marca sau un brand.
Aici pot interveni acele Camere Agricole de care s-a tot discutat, dar nu s-a materializat nimic?Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: Legea Camerelor Agricole este inca in dezbatere. Fermierii mari vor sa-si infiinteze Camerele lor, unde sa aiba putere deplina. Acum, evolutia proiectului s-a cramponat de resursele materiale, logistica pe care o vor de la noi. Nu poti sa dai ceva de la stat la privat. E o aberatie.
Revenind la GAL Valea Muntelui, s-a organizat a doua editie din acest an a Targului de produse traditionale de la Asau. Ce v-a trezit interesul? Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: Vedeti, de la o editie la alta, in decursul unui an, putem vorbi despre o evolutie pozitiva. A doua editie a fost mai extinsa. Incet, incet, producatorii prind curaj. Cea mai mare parte din produse imi sunt cunoscute, pentru ca i-am adus pe producatori si cu alte ocazii, la diverse targuri. Am remarcat painea facuta de o brutarie de la Darmanesti, dospita intr-un anume fel, iar prezentarea de nota zece. Nu mai vorbesc de pastravul afumat in cetina de brad, in special al tinerilor din comuna Palanca. Acestia au acum si o piata de desfacere buna, in Bucuresti. De cativa ani se lupta cu desfacerea produselor. Si-au diversificat produsele si au clientela lor fidela. Cel mai important lucru este sa apara astfel de exemple, pentru ca doar exemplele sunt convingatoare. Noi degeaba povestim oamenilor ca o sa fie asa si pe dincolo, ei trebuie sa vada la altii ca se poate si atunci exemplele se vor multiplica. Aici as vrea sa va mai spun un lucru…
Va rog!Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: La inceput, la Oficiul de Consultanta, pe SAPARD, aveam probleme deosebite cand chemam oamenii sa acceseze fonduri. Stiam ca fermierul respectiv are potential, ca are nevoie de un tractor, dar oamenii nu erau increzatori. Spuneau ca trebuie sa dea spaga, ca pierde timpul. Le spuneam sa faca proiectul la noi, pe atunci nu se plateau. Foarte greu a fost pana am avut 2-3 proiecte. Din momentul in care am avut exemple, va rog sa ma credeti ca nu mai reuseam sa facem proiectele solicitantilor, asa de multe erau. Noi nu le mai spuneam oamenilor despre oportunitatea de dezvoltare a fermei, le dadeam doar numarul de telefon al celui care avea tractorul in curte, al celui care avea vacile in grajd, exemplele de reusita. E greu pana spargi gheata. Sunt convins ca si partea de turism, proiectele pe agroturism vor reusi. Cand pleci la drum, eventual la constructia sau transformarea casei proprii intr-o pensiune, trebuie sa ai un plan bine stabilit, pana in cele mai mici detalii. Important este ca afacerea sa nu se incheie odata cu perioada de derulare a proiectului. Familia respectiva trebuie sa traiasca din afacerea aia, asta-i rolul proiectelor cu fonduri europene. Eu am sperante mari pentru 2014.
Domnule Aichimoaei, fiind pe final de an, va dorim Sarbatori Fericite, La Multi Ani si la multi bani in 2014! Iar fermierilor din judet le dorim recolte bogate si vaci bune de lapte! Vasile Aichimoaei, director C.A. Bacau: Sa dea Domnul! La Multi Ani si dumneavoastra si cititorilor Onesti Expres. Tot ce ne dorim sa se implineasca in 2014.
Ovidiu Munteanu