De mai multi ani la Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci”, elanul mainilor iscusite de a realiza lucruri dintre cele mai frumoase isi gaseste expresia cea mai potrivita in actiunile desfasurate cu multa harnicie in cadrul Proiectului educational Atelierul de creatie artistica “si eu pot!”. Astfel, in atmosfera primitoare a bibliotecii acestui colegiu onestean, pasionati de munca lor, sub indrumarea profesorilor ce dau viata actiunilor proiectului educational, elevii se intalnesc realizand diverse decoratiuni din hartie si carton, martisoare, felicitari, desene, icoane pictate pe sticla si pe lemn si altele. Toate aceste frumoase lucruri le fac pentru dezvoltarea simtului artistic si a inclinatiilor spre bricolaj, pentru cultivarea respectului pentru traditiile populare romanesti ale iernii si primaverii dar si pentru descoperirea deprinderilor artistice, a spiritului de marketing, pentru initierea in tainele deschiderii si promovarii unei afaceri, combaterea absenteismului scolar si a violentei elevilor predispusi la astfel de abateri comportamentale. Ca un argument al desfasurarii activitatilor cuprinse in acest proiect, prof. Mihaela Breahna (initiatoare si coordonatoare a proiectului, ne-a declarat:”Trebuie sa stim ca sa ne facem viata frumoasa, sa ne inconjuram de lucruri ce ne incanta privirea, sa stim sa apreciem traditiile specifice diverselor sarbatori. Proiectul «si eu pot!», are in randul elevilor conotatia de a face ceva deosebit, care sa-i bucure pe ei si pe cei din jurul lor. Prima zi a lunii martie este marcata de sarbatoarea martisorului, ce reprezinta simbolul dragostei, prieteniei si recunostintei. Martisorul marcheaza totodata inceputul primaverii, al regenerarii naturii, al reanvierii a tot ceea ce inseamna forma de viata. Tot primavara sarbatorim «Invierea Domnului» – sarbatoarea plina de lumina, de credinta, de culoare si de miresme. Daca la inceputul lunii martie confectionam martisoare pentru toti cei care traiesc bucuria daruirii si a primirii acestui simbol al primaverii, pentru marea sarbatoare religioasa «Invierea Domnului» vrem ca sa realizam o expozitie cu tematica pascala. Avem in acelasi timp in vedere si faptul ca intr-o societate de consum libera initiativa si creativitatea, impletite cu o eficienta politica de marketing, sunt definitorii pentru succesul unei afaceri iar educatia timpurie a elevilor pentru acest scop, nu poate fi decat salutara!” Prof. Irina Ifrim, consilier educativ la Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci” din Onesti ne-a marturisit faptul ca “formarea la elevi a unui orizont cultural – artistic, dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii dar si a interesului pentru frumos, a deprinderilor tehnice si creative duc la cresterea interesului lor pentru pastrarea obiceiurilor, traditiilor si credintelor precum si la valorificarea potentialului creativ si a originalitatii acestora”.
Parteneriat si continuitate
Demn de remarcat este faptul ca la Atelierul de creatie artistica “si eu pot!” sunt inscrisi elevi de la mai multe scoli si colegii din zona si pentru a le aminti notam ca alaturi de Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci” fac parte in acest proiect Colegiul National “Dimitrie Cantemir”, scoala Gimnaziala “Ghita Mocanu” (toate din Onesti) si scoala cu clasele I-VIII Helegiu, partenera a proiectului fiind Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”. Despre activitatile desfasurate in ultimul timp la acest inedit atelier de creatie artistica, prof. Mihaela Breahna ne-a declarat: “De la jumatatea lunii ianuarie am inceput ca sa lucram decoratiuni de primavara, realizand si numeroase martisoare. Au fost foarte multi elevi care au participat la aceasta activitate. O eleva a clasei a V-a a Colegiului Sportiv «Nadia Comaneci», Iasmina Postolache, a muncit foarte mult, realizand obiecte dintre cele mai frumoase. Suntem fericiti ca am descoperit aceasta eleva si speram sa fie fidela activitatilor cercului nostru. La actiunile atelierului de creatie artistica au participat si elevii de la clasa pregatitoare dar si de la clasa intaia. Au lucrat foarte multi elevi ai colegiului si ne- am bucurat de faptul ca Alexandru Dragan (din clasa a XI-a), a realizat mai multe lucrari in tehnica origami, Beatrice Stupu a fost cucerita de realizarea de martisoare si de felicitari in tehnica «quiling» iar eleva Vasilica Popovici (din clasa a XII-a), a realizat un afis deosebit pentru activitatile desfasurate in cadrul atelierului de creatie artistica. si cum in fiecare an invatam cate ceva nou, la confectionarea obiectelor cu care intampinam sosirea primaverii, am invatat sa realizam martisoare crosetate, ce au un aspect comercial modern. Elevii au impodobit salile de curs cu panouri cu martisoare realizate de catre ei, pe care cu bucuria implinirii acestui lucru frumos, le-au aratat parintilor si celor pe care ii au dragi sufletului lor!”. Prof. Mihaela Breahna ne-a vorbit si despre alte actiuni cuprinse in Proiectul educational – Atelierul de creatie artistica “si eu pot!”, mentionand: “Daca in luna decembrie 2012 am fost gazde pentru elevii de la scoala cu clasele I-VIII Deleni (structura a scolii Gimnaziale Helegiu) si a elevilor din clasa a V-a a Colegiului National «Dimitrie Cantemir» si am realizat impreuna desene si decoratiuni de Craciun, peste cateva zile vom incepe lucrul la exponatele expozitiei «Traditii pascale», pe care o realizam impreuna cu elevii de la Colegiul National «D. Cantemir» si de la scoala Gimnaziala «Ghita Mocanu», din municipiu. De asemenea, vom face lucruri frumoase si pentru a intampina Ziua Internationala a Copilului, sarbatorita la 1 iunie”.
Echipa Proiectului educational Atelier de creatie artistica “si eu pot!” cuprinde cadrele didactice: Bogdan Romandas (director), Aurica Nistor (director adjunct), Irina Ifrim (consilier educativ), Mihaela Breahna, Alina Coitu, Adriana Valcov, Cristina Ladaru, Adina Vrancianu, Irina Botezatu, Cristina Romandas, Maria Banulescu, Maria Cercel si Maria Botezatu (la Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci”), Felicia Filip (director), Adina Mitroiu si bibliotecar Veronica Maximiliana Boros (la Colegiul National “D. Cantemir”), Ionica Redea (director), Corina Stefan, Gabriela Raileanu (de la scoala Gimnaziala Helegiu) si Simona Mihaila, Georgeta Costandis – de la scoala Gimnaziala “Ghita Mocanu” Onesti. Desfasurarea activitatilor mentionate arata faptul ca profesorii si elevii implicati in acest proiect sunt pasionati de tot ceea ce fac iar prin educatia temeinica se zidesc suflete si constiinte, pentru ca fiecare sa isi urmeze vocatia prin modestie, cunoastere si onestitate.
Ion Moraru